SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Giderek Unutuluyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:48:16
A- A+ PAYLAŞ

 Hacivat-Karagöz gölge oyunu sanatçısı Mehmet Ali Karataş, Avrupa ülkelerinin medya ve çocuklar üzerinden topluma kendi kültürlerinin propagandasını yapıp, kültürlerini topluma empoze etmeye çalıştığını söyleyerek, kültürel değerlere sahip çıkma çağrısında bulundu. 

Malatya'da yaşayan Hacivat-Karagöz gölge oyunu sanatçısı Mehmet Ali Karataş, toplumsal değerlerin giderek unutulmakta olduğunu kaydetti. Kültürel değerlere ve halk kahramanlarına sahip çıkılmamasına tepki gösteren Karataş, bunda Batı toplumlarının sosyokültürel etkisinin büyük yeri olduğunu vurguladı. Reklam tabelalarıyla başlayan kültürel yozlaşmanın bugün televizyonlardaki çocuk kanallarıyla, kırtasiye materyalleriyle ve oyuncak sektörüyle daha hızlı ilerlediğini belirten Karataş, "Toplumumuza ilişkin sürekli gözlem yapıyorum. İlkokul çocuklarına bakıyorum. Çantalarında 'Örümcek Adam', 'Süperman', 'Barbi bebek' resimlerini görüyorum. Kırtasiye malzemelerini, defter kapaklarını inceliyorum benzer şeyler. Sokakta gezerken tabelalara, insanların konuşmalarına, giyim kuşamlarına bakıyorum bu tarzların bize ait olmadığını görüyorum. Ben buna kültür emperyalizmi diyorum; Avrupa ve Amerika'nın kültürünü televizyon kanalları ve medya organlarıyla bize dayatmasıdır" dedi.

Kendi kültürüne ve değerlerine sahip çıkmayan toplumların, başka toplumların kültürü etkisinde kalacağını anlatan Karataş, Avrupa özentiliğinin toplumu her yönüyle kuşattığına dikkat çekti. Karataş, "Kendi yaşantımızdan çevremize, çocuklarımızın kırtasiye malzemelerinden oyuncaklarına kadar yansıdı. Bu bir kültür propagandasıdır. Bu propagandaya karşın bizim kültürümüz, kahramanlarımız nerede? 'Hacivat-Karagöz', 'Keloğlan', 'İbiş', 'Temel ile Dursun', 'Nasrettin Hoca', 'Ali Baba ve Kırk Haramiler' gibi nice kahramanlarımız var. Ama nedense toplumumuz, bunlar yokmuş gibi davranıyor. Neden televizyonlarda, okul çantalarında, kırtasiye malzemelerinde bizim öz değerlerimiz niye kullanılmasın, tanıtılmasın. Çocuklar kendi kültürünün minyatürü oyuncaklarla neden büyümesin. O yüzden kendi kültürümüze sahip çıkalım, yaşatalım ve çocuklarımıza işleyelim. Bu kültür devriminin yeniden başlatılması lazım" şeklinde konuştu.

Yakın bir zamanda Karagöz'ün Türk mü? Yoksa Yunan mı? olduğuna dair iki ülke arasında yapılan tartışmayla, sahipsizliğine vurgu yapan Mehmet Ali Karataş, "Bir Karagöz gölge oyunu sanatçısı olarak üzülerek söylüyorum ki, bu tartışmada Yunanlılar haklı. Çünkü ülkemizde bir tane bile Karagöz sahnesi bulunmuyor. Daha doğrusu Karagöz'e sahip çıkan yok. Ama Yunanistan'da 5-6 tane Karagöz sahnesi çalışıyor. Sahiplenme budur. Özellikle Karagöz, Türkiye'de Ramazan pidesi gibi. Çünkü artık sadece Ramazan ayında ve belli yerlerde hatırlanıyor" ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız