Vahşetle ilgili tüm detaylar, "Malatya dışından" yansımaya devam ediyor. Gözaltılardan biri belde belediye başkanının oğlu, olay yerinde yakalananlardan biri de aynı başkanın yakını.
18 Nisan Çarşamba günü meydana gelen olayla ilgili, Malatya'da sık sık basın toplantısı yapılarak "bilinen genel detaylar" anlatılırken, olayın hemen ardından, Malatya'dan Ankara'ya aktarılan bilgiler, kısa bir süre sonra "eksik olmasına karşın, dikkat çeken ayrıntılar olarak" yaygın basına yansıyor.
hurriyet.com.tr'de, Saygı Öztürk imzasıyla, Malatya'daki olayla ilgili "son detaylar" şöyle yansıtıldı:
...
"Malatya'da 3 kişinin öldürülmesi olayı ile ilgili olarak İstanbul'da gözaltına alınan Muharrem Özdemir'in, AKP'li Darende-Ayvalı Belediye Başkanı Vahap Özdemir'in oğlu, cinayetle ilgili gözaltına alınan Cuma Özdemir'in de başkanın akrabası olduğu anlaşıldı.
MALATYA'da yaşanan vahşetle ilgili soruşturma derinleştirilerek sürdürülürken, Emre Günaydın ve 4 arkadaşının herhangi bir örgütle bağlantısı bulunamadı. Olayda "büyük abi" diye basına yansıyan ve İstanbul'da yakalanıp sorgu için Malatya'ya getirilen Muharrem Özdemir'in, Malatya'nın Darende ilçesine bağlı Ayvalı beldesinin belediye başkanı Vahap Özdemir'in oğlu olduğu ortaya çıktı. Cinayetten hemen sonra gözaltına alınan Cuma Özdemir'in de başkanın akrabası olduğu belirlendi.
BAŞKAN "hurriyet.com.tr"ye ANLATTI
Malatya'da yaşanan olaydan, ardından da oğlunun böyle bir olayla ilgili olarak gözaltına alınıp sorgulanmasından büyük üzüntü duyduğunu belirten AKP'li Belediye Başkanı Vahap Özdemir, "hurriyet.com.tr"ye şunları söyledi:
"Oğlum, geçen yıl üniversite sınavında başarılı olamadı. 4 ay önce İstanbul'da ağabeyinin yanında tezgahtarlık yapmaya başladı. Kitapevi baskınıyla ilgili olarak olayın hemen ardından gözaltına alınan akrabamız olan Cuma Özdemir'le olaydan bir hafta önce telefonla konuşmuşlar. Bu yüzden gözaltına alındığını sanıyoruz. İstanbul'da gözaltına alındıktan sonra sorgu için Malatya'ya getirdiler. Cinayetle ilgili gözaltına alınan Cuma Özdemir de bizim akrabamız.
Malatya'da yaşanan bu olaydan dolayı çok üzgünüz. Bu olayla ilgili olarak oğlumun gözaltına alınması da üzüntümüzü kat kat artırdı. Böyle bir olayla ilgili insan söyleyecek bir şey de bulamıyor. Büyük bir sıkıntı içindeyiz."
ÖNCE YALNIZ GELİP GÖRÜŞTÜ
Olayın kilit isimlerinden Emre Günaydın'ın ifadesi ise kendisine gelemediği için alınamadı. Bu kişinin, yayınevine önce yalnız geldiği ve bir saati aşkın oturduktan sonra ayrıldığı, daha sonra 4 arkadaşıyla birlikte kitapevine ayrı ayrı giriş yaptıkları da kamera kayıtlarıyla belirlendi. Olayın ele başı olduğu öne sürülen Emre Günaydın'ın, kitapevindeki bazı kişilerle birlikte daha önce İncil dağıttıkları, halkın içine daha fazla girebilmek ve için iki köy okulunun onarımını gerçekleştirdikleri de belirlendi.
ÖRGÜT BAĞI ORTAYA ÇIKARILAMADI
Cinayetleri işleyiş biçimlerinin başta Hizbullah örgütü eylemlerini anımsattığını belirten yetkililer, kişilerin geçmişleriyle ilgili yapılan araştırmada, Emre Günaydın'ın yakın ilişki içinde olduğu kişilerle para alış-verişi içinde olduğu, bu kişiler adına İncil dağıttığı anlaşıldı.Ankara'da üst makamlara verilen bilgide, "olayın örgütsel bir boyutu yok" değerlendirmesi yer aldı.
PARA ANLAŞMAZLIĞI MI?
Bazı yetkililer, cinayettin "para" yüzünden de işlenmiş olabileceğini, araştırmanın bu yönü üzerinde de durulduğunu söylediler.
Grubun içine sızan ve önemli miktarda para geldiği izlenimi edinen Emre Günaydın'ın, bu kişilerden para almak için böyle bir yola başvurmuş olabileceğini değerlendiren yetkililer, olayın her yönüyle araştırıldığını, her ihbarın dikkate alındığını, telefon trafiğiyle ilgili incelemelerin devam ettiğini kaydettiler.
CUMHURBAŞKANI BİLGİ ALDI
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çok sayıda bakan ve milletvekili de meydana gelen olayla ilgili olarak Malatya Valisi İbrahim Daşöz'den bilgi aldı. Görüşmeyle ilgili "Hürriyet"e bilgi veren bir milletvekili, kendilerine yetkililerin eylemcilerin örgütsel bağının bulunamadığını söylediler.
HALA İFADESİ ALINAMADI
Olayın planlayıcı olduğu iddia edilen ve polisin baskını üzerine binadan atlayan Emre Günaydın'ın sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Gözaltına alınan kişiler ifadelerinde "biz bağdalık, Emre kesti" deyip eylemle ilgili tüm suçu hastanede yatan Emre'nin üzerine yıkmıştı.
Malatya Valisi İbrahim Daşöz, Emre Günaydın'ın hastanede korunmadığı yolunda ki CHP milletvekillerinin iddialarına karşılık, bu kişinin sıkı bir biçimde korunduğunu, hastanede her türlü önlemin ilk andan itibaren alındığını bildirdi.
Cinayetlerin hemen ardından gözaltına alınan Salih Gürler, Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir ve Hamit Çeker'in sorgusu tamamlandı. Ancak, Emre'nin iyileşmesi halinde ifadesi alındığında, bu kişilerin sorgusu da yeniden yapılacak."