Dünya Yürüyüş Günü nedeniyle Malatya'da da yürüyüş düzenlenirken, fiziksel aktivitenin önemine temas edildi.
Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri çerçevesinde, Kongre ve Kültür Merkezi'nden Sıtmapınarı’na kadar düzenlenen yürüyüş programına; Vali Yardımcısı Ahmet Sait Kurnaz, İl Sağlık Müdürü Nail Umay, Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, bazı daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı. Yürüyüş sırasında öğrenciler ellerinde yürüyüşün sağlık açısından önemiyle ilgili pankart ve dövizler de taşıdı.
Kongre ve Kültür Merkezi önünde yürüyüş başlamadan önce konuşma yapan Doktor Kemal Şener, “Sağlık Bakanlığımız tarafından yapılan ‘sağlıklı beslenelim, kalbimizi koruyalım’ araştırma raporuna göre, düzenli fiziksel aktivite yapanların oranı tüm toplum içinde yüzde 3,5’dir. Yüzde 96,5'in ise fiziksel aktivite yapmadığı tespit edilmiştir. Fiziksel hareketsizlik, dünya çapında ölüme neden olan risk faktörleri arasında 4'üncü sıradadır. Meme ve kolon kanserlerinin yüzde 21-25’i, diyabet hastalarının yüzde 27’si ve kalp hastalığının yüzde 30’unun sebepleri arasında fiziksel inaktivitelerin olduğu tahmin edilmektedir” diyerek gün içinde en az 30 dakika tempolu yürüyüşü önerdiklerini vurguladı.
İl Sağlık Müdürü Nail Umay, sigara ve obezitenin çağın hastalığı olduğuna dikkat çekerek, sigara ve obezitenin önüne geçilmesi ile birçok hastalığın da önüne geçileceğini kaydetti. Umay, haftada en az 3 gün 30’ar dakika yürünmesini de önerdi.
Yürüyüşe tekerlekli aracıyla katılan Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Haydar Koyun, yürüyemediğini ancak yürüyüşün önemini bildiğini ifade ederek, "Sağlık Bakanlığı günde 10 bin adım yürümeyi öneriyor. 20 bin adıma çıkarmak lazım. Spor yapmaya zaman bulamazsak da yürüyerek bu açığı kapatabiliriz" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ünsal Özgen de, "Belli hastalıkların yüzde 20-25’i hareketsizliktir. Ruh ve fiziksel sağlık için aktivite şarttır. Yürüyüş her derde devadır" dedi.