Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Erkoç ve yönetim kurulu, Vali Halil İbrahim Daşöz'ü makamında ziyaret etti.
Yeni yönetimin ziyareti esnasında bir konuşma yapan Vali Halil İbrahim Daşöz, Ticaret ve Sanayi Odası'nın yeni yönetimine hayırlı olsun temennisinde bulunarak, "Türkiye ve Malatya'nın gelişiminde çok büyük katkılarınızın olacağına yürekten inanıyorum. Günümüzün hakim yönetim anlayışı ortak akıl üzerinde oluşturulan politikalar ile tüm dinamiklerin aynı hedefe doğru çaba göstermesidir. Tüm dinamiklerin yönetim içinde yer aldığı bir süreç yaşanıyor. Malatya'da buna özen gösterildiğini görmekten dolayı mutluluk duyuyoruz. Ticaret ve Sanayi Odası gibi kuruluşlar, reel sektörün en güçlü örgütlenmesidir. Günümüzde artık devlet, reel sektör, yerel yönetimler ve üniversitelerin hep bir anlayış içerisinde olması gerekiyor. Burada da bunu en güzel şekilde ortaya koyuyorsunuz. Bundan dolayı da büyük bir mutluluk duyuyoruz. Ülkemizin meselesi ve dünyadaki konumu bütün bu çabaları birlikte göğüslemeyi gerektiriyor. Biz de aynı anlayışla hareket ediyoruz. Malatya'mızda da bu konuda hiçbir sorunun olduğunu düşünmüyorum. Hele de gelinen nokta itibariyle, gerçekten memnuniyet verici bir durum var" dedi.
Malatya'da yaşanan kuraklık problemine de değinen Vali Daşöz, "Önümüzde çok güzel bir fırsat var. Çevre ve Orman Bakanı Malatya'ya gelerek, kuraklık probleminin de içinde yer aldığı geniş kapsamlı bir toplantı yapacaklar. Son iki yıldır Malatya'da yoğun bir kuraklı yaşıyoruz. Uzun yıllardır yağış ortalamasının gerisinde yağış alıyoruz. Bunun neticesinde de gerek yer üstü sularında gerekse, yeraltı sularında ciddi azalmalar söz konusu. Özellikle bizim için çok önemli bir değer ifade eden Derme ve Battalgazi sulamaları bundan daha çok etkileniyor. Çünkü, Çat Barajı'nda su seviyesi çok düştü. Çat Barajı ağırlıklı olarak kar sularıyla beslenen bir baraj. Bunun için kar yağışları çok önemli. Henüz yağış mevsimi geride kalmış değil ama şuana kadar alınan yağış itibariyle, geçen yıl yaşanan sürecin devam ettiğini görüyoruz. Bu konuda çeşitli projeler var ve bunlar görüşülecek. Bunun yanında vatandaşın su kullanımını daha rasyonel yapması gerekiyor. Modern sulama sistemlerinin bu anlamda yaygınlaştırılması gerekiyor. Kuraklık gibi konular tek bir kurumun altından kalkabileceği konular değil. Topyekun o şehir halkının hareket etmesi gerekiyor. Herkesin duyarlı olması gerekiyor. Malatya'da içme suyu kapasitesi 1 Milyon nüfusun üzerinde yetecek durumda. Malatya'mızın il geneli nüfusu 750 bin olmasına rağmen, nüfusa yetecek bu su, kontrolsüz biçimde sulamada da kullanılıyor. Bunun neticesinde hem içme hem de sulama suyunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bu nedenle kuraklık eylem planı ortak akıl ile çok iyi değerlendirilmeli" dedi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Erkoç ise, Malatya'da ticaret ve sanayinin geliştirilmesi için çalıştıklarını söyledi. Erkoç, yeni oluşan yönetim ile birlikte nezaket ziyaretinde bulunduklarını ifade ederek, "Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, şehirdeki ortak akılı oluşturmak için bir gayret içerisindeyiz. Bu gayretin Malatya için hayırlar getireceğini umuyoruz. Özellikle sivil toplum örgütleri olarak, Malatya'da bir araya gelerek, şehrin sorunlarının çözüm önerilerini ortaya koymak için ortak akıla ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Biz de bu doğrultuda bu konuya büyük önem veriyoruz. Malatya'yı marka şehir haline getirmek istiyorsak, şehrin sorunlarını müşterek olarak çözmeliyiz. Bu doğrultu da bu tür ziyaretlerimizi devam ettireceğiz" diye konuştu.
Malatya'yı ciddi bir kuraklığın beklediğine de dikkat çeken Erkoç, "Malatya'yı önümüzdeki yıl ciddi anlamda su sıkıntısı bekliyor. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu sıkıntıyı defalarca dile getirdik. Bu işin üzerine ciddi anlamda hep birlikte düşerek, Malatya'nın bir B Planına geçmesi gerekmektedir. Yanı başımız da Karakaya Baraj Gölü var. Yaşanan su sorununu Karakaya Baraj Gölü'nden motopomp ile çözebiliriz. Burada çok da maliyete bakılmamalı diye düşünüyorum. Malatya'da yaklaşık 8 Milyon kayısı ağacı var, su sorunu devam ederse ciddi anlamda ürün kaybına neden olacak. Devletimizin maliyet hesabı yapmadan, Malatya'ya su basma ihtimali çok kuvvetli. Yetkililerimizin bu işi çözeceklerine inanıyoruz. Dünyada yaşanan küresel maddi krizle birlikte, su sorunu da olursa sıkıntılarımız daha da artacak. Bu sıkıntıları su noktasında çekmemek için önlem alınması gerekiyor" şeklinde konuştu.