Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın, Malatya'da da büyük yıkıma ve ölümlere sebep olan depremlerin 'insanların azması'ndan kaynaklandığına ilişkin tepki toplayan sözlerine, Gürkan'a ‘rantını engellediği için’ karşıtlığıyla bilinen, daha önce 6 Şubat depremlerinin, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin kilise onarmasından dolayı meydana geldiğini söyleyen MÜSİAD eski başkanlarından Hüseyin Kalan'ı da coşturdu. (Üstteki fotoğrafta sağdaki olan Hüseyin Kalan, depremler sırasında yaptığı site çökünce tutuklanan yine MÜSİAD'ın eski başkanlarından Muharrem Poyraz'la) AKP'li Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın depremleri, Kur'an-ı Kerim'e atıf yaparak insanların azmasından kaynaklandığını öne sürmesi, yine AKP'li olan MÜSİAD'cı Hüseyin Kalan'ın ise depremleri Büyükşehir Belediyesi'nin kilise onarımına bağlaması, birbirleriyle arası iyi olmayan bu ikilinin ‘din eksenli’ deprem tartışmalarını da bir kez daha gündem konusu yaptı.
Eski otogarın yerini satın alanlar arasında bulunan ve Gürkan'ın, burası için 12 kattan daha yükseğe imar izni vermemesi nedeniyle tepkili olduğu öne sürülen Hüseyin Kalan, depremlerle ilgili sözleri kendisi kadar tepki gören Gürkan'ın, deprem yorumuyla ilgili gündem olmasının ardından, bir süre önce ziyaret eden Ermeni Patriği ile bir fotoğrafını paylaşarak, ‘Hergün kendini birşey zanneden, dünde ben bilim adamıyım diyen Malatya şeyimiz Selatin Gürkan’ diye yazdı.
GÜRKAN'IN SÖZLERİ..
Gürkan'ın 14 Mayıs seçimleri öncesi, 4 Mayıs'ta Hanımınçiftliği Mahallesi'ndeki bir evde propaganda çalışması kapsamındaki ziyaretinde depremle ilgili söylediklerini içeren video kayıt medyaya düşmüştü. Bu kayıtta, depremle ilgili Naci Görür'ün değerlendirmelerine atıf yapan Gürkan, "Ama Cenab-ı Allah'ın Kur'an-ı Kerim'de ayetlerde insanlara nasihatları vardır. İnsanoğlu ne zaman azmışsa, buna benzer felaketlerle karşı karşıya kalmıştır." yorumunu yapmıştı.
Deprem Uzmanı Prof.Dr. Naci Görür de, buna ilişkin kaydın medyada yer alması üzerine, sosyal medya hesabından, "...Canlarımızı korumak için kılını dahi kıpırdatmayan yerel yönetici temsilcisi şimdi Malatya’nın güzel insanlarını ve ölen canlarımızı azdıkları için öldüler diye suçluyor. Bir doğa olayını kutsal inançlarımızı da lekeleyecek şekilde yorumlayan bu bilgisiz zatı tüm Malatyalılara şikayet ediyorum. Gereğini yapacağınızdan hiç kuşku duymuyorum." paylaşımında bulunmuştu.
MÜSİAD'IN ESKİ BAŞKANI DA DEPREMİ KİLİSE ONARIMINA BAĞLAMIŞTI..
AKP Malatya Milletvekillerinden Öznur Çalık ve Ahmet Çakır'a yakınlığıyla bilinen Hüseyin Kalan, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından, ilk olarak Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ı hedef almıştı.
Deprem sonrasındaki yetersizlik, ilk anda vatandaşın acil ihtiyaçlarının karşılanamaması, organizasyonsuzluk nedeniyleeleştirilerin hedefi olan Gürkan'ı, MÜSİAD eski başkanı Hüseyin Kalan depremden hemen sonra sosyal medya hesabından yaptığı ve 'bel altı vuruş' olarak da değerlendirilen bir şekilde, Büyükşehir Belediyesi'nin Çavuşoğlu Mahallesi'ndeki Taşhoran Ermeni Kilisesi'ni restore ettirip Taşhoran Kültür Merkezi olarak hizmete sokmasına atıf yaparak, "Malatyanın başına belediyenin kiliseyi onarmasından sonra gelen felaketlere bakın.." paylaşımıyla hedef göstermişti.
Kalan, Gürkan aleyhine bir başka paylaşımı da ilk depremden haftalar sonra yapmış, "Depremde canlar enkazda iken dirimize ekmeği parayla satan ve halen istifa etmeyen Malatya Belediye Başkanı.... Sen daha büyük bir felaketsin.!!" demişti.
ESKİ OTOGARIN TARTIŞMALI SATIŞI..
Çavuşoğlu Mahallesi'nde bulunan ve tescilli eser olan tarihi Taşhoran Ermeni Kilisesi'nin onarılarak, Malatyalı Ermeni vatandaşların zaman zaman ibadetlerini yapabildikleri 'Taşhoran Kültür Merkezi' adıyla açılmasına, Malatya'daki radikal grupların tepkili oldukları biliniyordu. MÜSİAD'ın eski şube başkanı, depremi bahane ederek, 2015'te dönemin Ahmet Çakır başkanlığındaki belediye yönetiminin tartışmalı bir kararıyla satışa çıkarılan Çevre Yolu Sanayi Kavşağı'nda bulunan eski otogarı satın alanlardan biri idi.
Malatya'da muhafazakar bir grubun özellikle Büyükşehir Belediyesi yanında bulunan ve Malatya'nın tek uygun toplantı alanı olan yerde bir büyük cami yapılması taleplerine karşı, buranın uygun olmadığı, caminin belediye mülkiyetindeki eski otogar alanına da yapılabileceği bazı çevrelerce dile getirilmiş, ancak halen AKP Milletvekili olan Ahmet Çakır başkanlığındaki belediye yönetimi bu alanı satışa çıkarmıştı.
4 kez yapılan ihalede sonuç alınamayınca, 5. kez ihale düzenlenmiş, 27 Aralık 2015'te yapılan ihaleye Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar'ın aile şirketi olduğu belirtilen Osmanoğulları Ltd.Şti. ile Global Girişim İnş.San. ve Ticaret A.Ş. olarak iki teklif verilmişti. Çakır'ın katılmadığı ihaleye meclis üyesi Hasan Göğüs başkanlık etmiş; muhammen bedeli 27 milyon lira olarak belirlenen ihaleyi, ortaklarından biri de ihaleyi bizzat takip eden Hüseyin Kalan olan Global Girişim A.Ş. 29 milyon 600 bin TL'lik teklifle kazanmıştı.
KALAN'IN BULUNDUĞU ŞİRKETİN YAPISI VE PARAVAN ORTAK İDDİALARI..
İhaleyi kazanan Global Girişim İnş.San. ve Ticaret A.Ş.'nin, ihaleden 1,5 ay önce 13 Kasım 2015 tarihinde kurulduğu, ortak şirketlerinin Günaysan Makina Torna Ltd.Şti., Tercih Teknoloji Ürünleri A.Ş. ve Yağış Enerji Makine Ltd.Şti., şahıs ortaklarının ise Hüseyin Kalan, Mehmet Işık, Hamdi Bayer, Hacı Ahmet Yaman (Yeni Malatyaspor'un şimdiki başkanı), Vahap Özer, Elazığlı otobüs işletmecisi Yavuz Kaya oldukları belirlenmişti.
Hüseyin Kalan'ın, otogar ihalesini aldıktan sonra bu işin en önünde bulunan isim olduğu, tüm iş ve işlemleri takip ettiği belirtilirken, o dönemde bu gruptaki bazı isimlerin Malatya'da önemli siyasi mevkileri olan bazı kişilerin adına paravan ortak oldukları iddiaları da konuşulmuştu. Kalan'ın dışındaki bu isimler hiç ortaya çıkmazken, bu durum 'paravan ortaklık' iddialarını güçlendirmişti.
Yine otogarı satın almak için kurulan şirketin ortakları arasındaki Günaysan Makina Torna Ltd.Şti'nin sahibi ve FETÖ yanlısı MAKİAD adlı işadamı derneğinin yönetim kurulu üyesi Kerem Günay, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ davasında yargılanmış ve 7 yıl 6 ay hapis cezası almıştı. Günay, Malatya'da radikal muhafazakar bir grup tarafından kurulan ve şimdi el değiştirmiş olan yerel bir televizyonun da ortakları arasındaydı.
Ayrıca Malatya'da depremin sonrası depremzedeler için ilk etapta çadır kurulan, halen geçici işyerleri inşa edilen Büyükşehir yanındaki toplantı alanının, acil zamanlarda bu tür işler için kullanılabileceği, radikal çevrelerin savunduğu bu alana cami yapma fikrinden vazgeçilmesi gerektiği daha önce gündeme getirilirken, tartışmalı bir şekilde satılmış olan otogar alanının bu cami projesi için gündeme getirilme olasılığının da, burayı satın alanlarda yarattığı sıkıntının bir başka nedeni olduğu öne sürülüyordu.
malatyahaber.com