Malatya'da aralarında meclis üyelerininde bulunduğu şahıslara ait parsellere verilen kat artışı izni alışkanlığını, Büyükşehir Belediye Meclisi de sürdürmeye başlarken, bu uygulamaya uzmanlardan tepki geldi.
Revize imar planları doğrultusunda, alt ve üst yapılaşmasını büyük oranda tamamlamış Zaviye, Hacıabdi, Uçbağlar, Koyunoğlu, İlyas, Sancaktar, Uç mahalleleri ile Yeşiltepe'de, bazı parsellerdeki binalara, yoğunluk sabit kalma koşulu ile kat artışı izni verilmesi talepleri, 30 Mart'ta tüzel kişiliği sona eren Malatya Belediyesi'nden sonra, aynı tarihte tüzel kişiliği oluşan Büyükşehir Belediyesi'nin meclisince de kabul edilmeye başlandı.
Bölgenin; yaşayacağı nüfus, kişi başına düşecek yeşil alanlar, yollar, otoparklar, kamu hizmet binaları, sosyal donatılar gibi üst yapının yanı sıra doğalgaz, su, kanalizasyon, elektrik ve telefon gibi alt yapı şebekelerinin gözardı edilerek, yoğunluğun sadece metrekare bazında sabit tutulmasından, teknik uzmanların yanı sıra ilçe belediyelerinin imar yetkililerinin de rahatsız oldukları öne sürülüyor.
2 AYDA VERİLEN KAT ARTIŞLARI..
Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Ekim ve Kasım aylarında yapılan oturumlarda, Yeşilyurt ilçesi sınırlarındaki Uçbağlar'da 7 kattan 12 kata, 5 kattan 10 kata, Yeşiltepe'de 16 metre (5 kat) olan yüksekliğin 22 metreye (7 kat), Aşağıbağlar'da 4 kattan 7 kata, Uç Mahallesi (K.Mustafapaşa Mahallesi) 4 kattan 5 kata çıkarılması talebi gibi 18 kat artış talebi uygun bulundu.
Konuyla ilgili eleştirilerini dile getiren bazı Şehir Plancıları ve Mimarlar, "Mecliste kabul edilen kat artışı taleplerinin neredeyse tamamı alt ve üst yapılaşmasını büyük oranda tamamlamış mahallelerde. Yani planları, hesapları yapılmış, bu doğrultuda yatırımları tamamlanmış mahalleler. Buralara oturduğunuz yerden kat artışı veremezsiniz. Verirseniz, imar bütünlüğünün bozulmasıyla ortaya çıkan görüntü kirliliği başta olmak üzere, alt- üst yapı yetersizliği gibi önemli sorunlarla karşı karşıya kalırsınız. Ayrıca ve özellikle de birilerine haksız kazanç yolunu açmış olursunuz. Bunun yanı sıra çarpık kentleşme ile de belediye hizmetlerini sağlıklı veremezsiniz. Yoğunluğu parsel veya bina bazındadeğil, bölge bazında verebilirsiniz. O da imara yeni açılacak bölgelerde olur. 'Yoğunluk Sabit Kalma Koşulu" ile verilen imarlar bir aldatmacadır.
İlçe belediyelerinin de rahatsız olduğu belirtilen uygulamayla ilgili, bazı yetkililer de eleştirilerde bulundular.
HABER: Yaşar KARAASLAN, Malatya Söz Gazetesi- malatyahaber.com