SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hamido Belgeseli Cuma Akşamı Tarih TV'de Yayınlanacak

Hamido Belgeseli Cuma Akşamı Tarih TV'de Yayınlanacak
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi eski başkanlarından olan, 1978 yılında hain saldırıda iki torunu ve geliniyle birlikte katledilen Hamit Fendoğlu’nun belgeseli 21 Ekim Cuma akşamı Türkiye'nin ilk tematik tarih kanalı Tarih TV’de ekranlara geliyor…

Yönetmenliğini gazeteci hemşerimiz Suat Kozluklu’nun yaptığı belgeselde, Hamit Fendoğlu'nun oğlu Adnan Fendoğlu, yeğeni MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu dönemin belediye başkan yardımcısı Mehmet Naci Şavata ve gazeteci İsmet Yalvaç'ın tanıklıkları yer alıyor.

Hamido belgeseli Tarih TV’de 21 Ekim Cuma akşamı saat 22.30’da yayınlanacak. Belgeselin tanıtımı ise yayınlanmaya başladı. 

İşte o tanıtım…

Tarih TV hangi mecralarda kaçıncı kanalda?

Tarih TV; Kablo TV 51. kanal, Tivibu 2 & 101. kanal ve TV+ 96. kanalda yayınlanıyor...  Detaylar için; www.tarihtv.com.tr

Programın tekrarları ise;

22 Ekim Cumartesi / 10.30 
22.Ekim Cumartesi / 18.45 
23.Ekim Pazar /  00.45
23.Ekim Pazar / 15.30 
24.Ekim Pazartesi / 16.45

HAMİT FENDOĞLU (Hamido)

Türkiye’nin en karışık günleri. 1970’lerin sonları. Aydınlar, işçi liderleri, politikacılar planlı saldırılarla bir bir öldürülüyor. 14 Nisan 1978’de Ankara Emek PTT’sinden Hamit Fendoğlu adına bir koli gönderilir. Koli, Kasım Önadım adıyla postalanmıştır. Kasım Önadım, Hamit Fendoğlu’nun çok sevdiği bir arkadaşı, dostudur. İşlerin yoğunluğu nedeniyle koli birkaç gün belediyede kalır. 17 Nisan akşamı Fendoğlu koliyi arabasıyla evine götürür. İki torunu ve gelini yanındayken koliyi açar ve şiddetli bir patlama olur. Patlama sonucu Fendoğlu, iki torunu ve gelini hayatını kaybeder.

Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu, 80 öncesinde sağ cenahın sembol isimlerinden biriydi. Hamido lakabıyla tanınan bu siyasetçi, İsmet İnönü’nün memleketi, CHP’nin kalesi sayılan Malatya’da seçim kazanan ilk sağcıydı. 1929’da Malatya merkeze bağlı Bulgurlu köyünde doğdu. 1946’da Demokrat Parti gençlik kollarına katıldı. Liseyi bitirdikten sonra çiftçilikle uğraştı ama bir yandan da siyasete devam etti. Malatya’da Demokrat Parti büroları açtı. 27 Mayıs darbesinden sonra Yassıada’da, mahkemede Menderes ve Bayar’ı yalnız bırakmadı. 1965 - 1969 yılları arasında Adalet Partisi’nden Malatya milletvekili seçildi.

Hamido lakabı, Güneydoğu’nun ünlü eşkıyalarından Hamido’ya olan benzerliğinden geliyor. Ama sima olarak değil, daha çok huy olarak. Milli Birlik Komitesi üyelerinden kontenjan senatörü Sıtkı Ulay’ın kulağını ısırması... Tabancasına davranarak TİP milletvekili Çetin Altan’ı genel kurul salonundan kovalaması... Bir gazeteciye, Meclis’e 22 değişik tabancayla geldiğini söylemesi... Bunların hepsi kendisine bir eşkıyanın isminin lakap olarak konulmasına neden olacaktı.

Ancak Malatyalılar onu çok seviyordu. Ankara’dayken memleketinden gelen herkese sahip çıkar, dertlerine derman olmaya çalışırdı. 1973 seçimlerinde belediye başkanlığına bağımsız aday oldu, ancak seçilemedi. 1977’de AP, MSP ve MHP’nin desteğiyle bağımsız aday olarak katıldığı Malatya Belediye Başkanlığı seçimlerini kazandı. Seçimi kazandıktan sonra belediye başkanlığı binasından adımını atar atmaz makam koltuğunun zemzem suyuyla yıkanması talimatını vermesi ve ardından ‘54 yıllık kir ancak böyle çıkar’ demesi siyaset tarihine geçmişti.

Hamido’nun ölümünden sonra bir grup maskeli kışkırtıcının öncülüğünde başlayan olaylarda yüzlerce ev ve dükkân tahrip edildi, çok sayıda kişi yaralandı ve öldürüldü. Aradan uzun yıllar geçti ama Hamido cinayetinin sırrı hâlâ çözülemedi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • alp (2 yıl önce)
    merakla bekliyoruz...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • adnan (2 yıl önce)
    Allah rahmet etsin mekanları cennet olsun inşallah
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Haci (2 yıl önce)
    Rahmetli babamın has ahbabı idi.Evimiz de o zaman beşkonaklarda olduğu için patlamanın büyüklüğünü evin içinde bile şiddetli olarak hissetmiştik.Hatta yan evde tüp patlamış olabilir demiştik. Allah rahmet eylesin.
    %52
    %48
    Yanıtla
  • Yasin ÇİFTÇİ (2 yıl önce)
    Belgeselde emeği geçen herkese teşekkürler...
    %66
    %34
    Yanıtla