SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hareketlilik Devam Edecek, Tedbirli Olmakta Fayda Var"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da son 10 günde yaşanan depremlerle ilgili açıklamalarda bulunan deprem uzmanı İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Onat Doğu, ''Anadolu fay hattı üzerinde hareketlilikler devam edecek tedbirli olmakta fayda var” dedi

Malatya’da son 10 günde Pütürge ve Doğanyol ilçelerinde meydana 4.1 ila 3.9’luk depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Deprem uzmanı İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Onat, Doğu Anadolu fay hattı üzerinde önümüzdeki günlerde de yeni depremler beklediklerini söyledi. Malatya’nın Doğu Anadolu fay hattı üzerinde bulunduğunu anımsatan Onat, ''28 Ekim akşamı Merkez üssü Pütürge olan ve 4.1 büyüklüğüne sahip, bu tarihten 10 gün önce ise Merkez üssü Doğanyol olan ve 3.9 büyüklüğüne sahip iki deprem oldu. Malatya, Doğu Anadolu fay hattının Erkenek ve Pütürge hattının üzerinde bulunması dolasıyla Doğu Anadolu fay hattındaki hareketlilikler devam ettikçe depremler hissedilir olacak. Bu depremlerin bitmesini beklemek çok iyimser bir yaklaşım olur'' dedi.

Malatya’nın tedbirli olması gerektiğini aktaran Onat, “Dünya üzerinde kıtasal hareketlilik devam ettikçe bu depremler devam edecektir. Geçtiğimiz günlerde Balıkesir’de de bir deprem oldu. Ülkemizde son 10 günde meydana gelen depremler kıtasal haraketlilikler ile birlikte, Güneş tutulmasından dolayı Ay'ın, Güneş'in ve Dünya'nın konumuna göre kütle çekiminin kıtasal hareketlilik üzerindeki etkisine bağlı olarak da yaşanmaktadır. Ayrıca depremler, magmanın hareketinin tetiklediği levha hareketlerinden dolayı da her zaman olması mümkündür. Bu levhasal haraketlilikler, yeni depremleri de tetikleyecektir. Özellikle son bir haftada gerçekleşen üç depremin de kütle çekimi kaynaklı olduğunu düşünmekteyiz. Zaten Doğu Anadolu fay hattı aktif olduğu için de bunu ciddi manada tetiklemektedir. Doğu Anadolu fay hattı üzerindeki depremlerin olmasını ileri süreçte de bekliyoruz. Malatya’da gerek otoriteler, gerekse fertler her anlamda kendi üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini düşünmekteyiz'' diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Dr. Ramazan DEMİRTAŞ (1 yıl önce)
    Bu açıklama, uzmanlık alanı olmadığı bir konuda yapılan tamamen uydurma bir açıklamadır.. Bu tür açıklamaların #deprem bilimi ile yakından uzaktan alakası ve geçerliliği yoktur. Dolayısı ile bu tür uydurma açıklamalara itibar edilmemelidir.
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Hakikat (1 yıl önce)
    Kâinatın sahibi cenabı hak bizlere mesaj veriyor uyarı yapıyor ama anlayan duyan bilen gören yok. Sonumuz çok kötü olacak ama bugün ama yarın belki uyurken. Son 10 yıldır Türkiye eski Türkiye değil böyle giderse kıyamet yakın Allah'ın azabı ensemizde. Komşuluk bitti Arkadaşlık bitti Dostluk bitti Akrabalık bitti Saygı sevgi hoşgörü bitti Alttan alma eyvallah etme bitti Empati sempati bitti Evde çarşıda pazarda yolda trafikte işte maçta şiddet çoğaldı çoğalıyor sabır bitti Böyle olunca hal deprem de olur selde olur ormanda yanar.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)Hakikat isimli kullanıcı yorumuna
    korkmayın ,her zaman böyle yorumlar olur.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Çok haklısınız ancak depremlerin bunlarla bir ilgisi yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Battal Gazi 44 (1 yıl önce)
    İnşAllah bu depremler büyük depremin öncüsü değildir ve inşAllah Allah'a dua edelim ki fay hatlarındaki biriken stresler enerjilerini küçük depremlerle atsın yoksa işimiz çok zor.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    İnşaat mühendisi gitsin işini yapsın, alanı olmayan konularda ne konuşuyor?
    %35
    %65
    Yanıtla
  • Onur hoca inşaat mühendisliği bölümünün en kaliteli hocalarından birisidir, işini çok düzgün yapar, ilkeli ve dürüst bir insandır.. Konusu da deprem mühendisliğidir....
    %76
    %24
    Yanıtla
  • inönü üniversitesinin tek ve en kaliteli betonarme deprem mühendisliği hocasıdır... Betonarme ve deprem konularında bir numaradır..
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Akşam olan depremden sonra düşüncen değişmiştir umarım.Siz işini yapmayan ve vatandaşın sorunlarını göz ardı eden ve Allah korusun böyle bir durumda tedbir almayan yetkililere gidin işinizi yapın diyebilirsiniz.
    %100
    %0
    Yanıtla