Malatya’nın yerel kültür, sanat ve edebiyat insanlarından, şair, yazar, kent fotoğrafçısı Hasan Basri Tuncel’in vefat ettiği öğrenildi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi – Malatyalı Şair ve Yazarlar Grubu’nun sosyal medyada paylaştığı bilgiye göre, Hasan Basri Tuncel 17 Ekim 2020 Cumartesi günü akşam saatlerinde vefat etti.
Hasan Basri Tuncel’in cenazesinin dün (18 Ekim) saat 09.00’da, kılınan cenaze namazından sonra, Malatya Şehir Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Hasan Basri Tuncel kimdir?
1936 yılında Yazıhan ilçesine bağlı Epreme Köyü’nde doğan Hasan Basri Tuncel. şiire, 1953 yılında öğretmen arkadaşı Hüseyin Çolak’ın yönlendirmesi ile başladı.
1956 yılında Malatya Sümerbank Mensucat Fabrikası’na işçi olarak girdi. 1957 yılında Adana’ya gitti ve burada Bossa Tekstil Fabrikası’nda çalışmaya başladı. Adana’daki yıllarında, kültür- sanat ve edebiyat üzerine okumalar yaptı.
1958 yılından itibaren yıllık, antoloji, dergi ve mahalli gazetelerde şiirleri yayımlandı.
1969 yılında Almanya’ya işçi olarak gitti ve Türkiye’de olduğu gibi yine bir tekstil fabrikasında çalışmaya başladı; sanatsal çalışmalarını Almanya’da da sürdürdü.
Almanya’dan 1984 yılında yurda dönen Hasan Basri Tuncel, Kayısı, dut ve tütünün üretim süreçlerine dair belgeseller hazırladı.
Malatya’ya, doğduğu topraklara olan derin sevgisi ile tanınan Hasan Basri Tuncel, Malatya’nın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini belgeleyen fotoğraflar çekti. Resim, şiir, daha sonra sinema ve tiyatro eserleri yazmaya başladı.
Hac ziyaretini, bu ziyaret sırasında çektiği görüntülerle Kutsal Topraklarda 45 Gün adıyla belgeselleştiren Tuncel; Kanlı Hazine, Şeytan Ahmet, Komşu Kini, Mutlu Kumalar ve mansiyon ödülü almış olan Velinin Çilesi adlı senaryo denemeleri ve tiyatro oyunları yazdı.
İlk şiir kitabı olan Gurbet Kuşları’nı 1994 yılında yayımlayan Hasan Basri Tuncel, daha sonra Meteliksiz Patron (2005) adlı hikâye kitabını, 2011 yılında Kayısılar Çiçek Açtı adlı ikinci şiir kitabı ile okuyucusu ile buluşturdu. Roman türüne de ilgi duyan Tuncel, bu alandaki yoğunlaşmasının sonucu olarak, 2018 yılında Can Simidi adlı romanını yayımladı.
Yılmaz Güney’in filmlerinde oynadı
Son şiir kitabı olan İrem’i geçtiğimiz yıl yayımlayan ve Kâr Payı adlı mizahi hikâyesini yayınlama hazırlığı yapan Hasan Basri Tuncel, Yılmaz Güney’in “Prangasız Mahkûmlar” adlı filminde rol aldı, bazı filmlerde ise figüran olarak görev yaptı.
Tuncel’in Malatya fotoğrafları, 2016 yılında, şiirleri eşliğinde, “Hasan Basri Tuncel – Foto- Şiir Sergisi” adıyla halkın ziyaretine açılmıştı. Tuncel, son olarak, geçtiğimiz yıl düzenlenen Malatya Kitap Fuarı’nda kitaplarını imzalamıştı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi, “Malatya’nın Dört Çınarı” başlığı ile düzenlediği “Şükran Gecesi”nde, Malatya’nın tarih, kültür, sanat ve edebiyat alanındaki araştırma ve çalışmalarından dolayı aralarında Hasan Basri Tuncel’in bulunduğu araştırmacı – yazarlara şükran plaketi sunmuştu.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com