SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Haşhaşlı Dut Pestili'ne Coğrafi Tescil

0
Güncellendi - 2021-01-23 20:19:04
'Haşhaşlı Dut Pestili'ne Coğrafi Tescil
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde yetişen dutlardan yapılan pekmezin içerisine haşhaş eklenerek hazırlanan yöreye özgü "haşhaşlı dut pestili", Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) tescillenerek coğrafi işaret belgesi aldı.

Kentte özellikle Battalgazi ilçesinde yetişen dutlardan geleneksel yöntemlerle hazırlanan haşhaşlı dut pestili, yöre halkı tarafından sonbaharın ilk aylarında yapılıp kış aylarında tüketiliyor.

Malatya'nın "damak çatlatan" lezzetleri arasında yer alan ürün, Battalgazi Belediyesinin başvurusuyla "Battalgazi haşhaşlı dut pestili" adıyla coğrafi işaret tescil belgesi sahibi oldu.

Tescil edilen lezzet, birlik ve kooperatifler aracılığıyla Türkiye'nin tüm illerinde raflardaki yerini alacak.

- "Sonbaharda yapılır kışın tüketilir"

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, AA muhabirine, ilçedeki yöresel ürünlerin coğrafi işaret tescilini alarak katma değerini yükseltmeyi amaçladıklarını söyledi.

Belediye olarak yöreye özgü haşhaşlı dut pestilinin tescillenmesi amacıyla yaklaşık 1,5 yıl önce yaptıkları başvurunun olumlu sonuçlandığını anlatan Güder, "Haşhaşlı dut pestili Malatyalıların çoğunlukla tükettiği ve il dışındaki yakınlarına gönderdiği bir ürün. Yaz mevsiminde dutlardan yapılan pekmezler hijyenik ortamda saklanır, sonbaharın ilk aylarında haşhaşlı dut pestili yapılır ve kış aylarında tüketilir." dedi.

Güder, yüksek kalori içermesinden dolayı pestilin enerji verdiğini ve özellikle kışın tüketildiğini aktardı.

- "İnsanların direncini yükseltiyor"

Pestilin içerdiği vitaminlerle ilgili çalışma yaptıklarını dile getiren Güder, "Haşhaşlı dut pestili, A, D, E, K, ve B vitaminleri ile potasyum bakımından zengin olması dolayısıyla kışın gribal enfeksiyonlara karşı insanların direncini yükseltiyor. Böyle kıymetli bir ürünün tescili gerekiyordu. Belediye olarak kadın kooperatifimiz üzerinden yaptığımız başvuruyla Battalgazi Belediyesi adına 'Battalgazi haşhaşlı dut pestili'nin tescilini aldık." diye konuştu.

- "Vatandaşlara ulaştıracağız"

Güder, tescilledikleri pestilin, Battalgazi'nin Kalbi Kadın Kooperatifi aracılığıyla tüketiciye sunulacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin ülkede yaygın satış ağı bulunuyor, onlarla görüştük. Battalgazi haşhaşlı dut pestilini onların satış tanzim noktalarından vatandaşlara ulaştıracağız. Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), yağ ve zeytin birlikleri gibi diğer birlik ve kooperatiflerle yeri geldiğinde ürün değiş tokuşu yapma konusunda çalışmalar var. Şu an Battalgazi'nin Kalbi Kadın Kooperatifi'nin ürünlerinin yaklaşık 8'i ülke genelinde satışa sunuldu."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Tecde Göl durağı (3 yıl önce)
    Tecde göl yapılırken bizim 40 ağaç dutu kesmişler başkan bir şire pazarına gitsin (bastıh) pestil nerenin sorsun meşhur tecde pestiili Başkan Baltayı taşa vurdu
    0
    0
    Yanıtla
  • bAYER44 (3 yıl önce)
    öfff inanılmaz bir habercilik anlayışı daha gercekten
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan balcı (3 yıl önce)
    boş işler.şimdi tüm dünya bunu almak için sıraya girer.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (3 yıl önce)
    Gerçek tut ve üzüm pekmezinden veya kayisidan yapılan ürün bulmak zor diyorum anlayan anlar .
    0
    0
    Yanıtla
  • M. Kadıoğlu (3 yıl önce)
    Başkanın elinde tuttuğu çakma dut pestili onun aslı TECDE dut pestili (bastığı) dır; bütün Türkiye de öyle tanır İstanbul Mısır Çarşısı na yolu düşen olursa sorabilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aynen öyle. Ve artık bulunmuyor Malatya da. Kadıoğlu bana bulabilir misin orjinal tecde tut pestili
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Yahu bu nedir ne kardeşim millet bütün yöresel ürünlere coğrafi tescil alacak nerdeyse.bu neyin yarışı anlaşılmış değil.ekonomiye çok mu fayda sağlayacak başkan? İnsanların sorunlarıyla ilgilenin bırakın şu coğrafi işaret yarışını
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Kilosu kaça başkan.hele birde onu açıkla.
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazi44 (3 yıl önce)
    Analı- kızlı, kiraz yaprağı, sıkma köfte ve yoğurtlu çorba gibi ürünlerimize de bir an önce başkaları sahiplenmeden tescil alınmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI444 (3 yıl önce)
    Bravo bütün sıkıntımız buydu zaten
    0
    0
    Yanıtla