Ankara'dan sonra ikinci kez İstanbulda gerçekleştirilen ve bir milyon kişinin gelmesi beklenen Malatya Tanıtım Günleri duyuru eksikliği nedeniyle katılımcılara adeta şok yaşattı
MALATYA GÜNLERİNDE HAYAL KIRIKLIĞI
Malatya Valiliğinin öncülüğünde, Malatyanın tarihi, turistik, kültürel ve ekonomik potansiyelini ulusal düzeyde tanıtmak amacıyla ilki geçtiğimiz yıl Ankarada gerçekleştirilen "Malatya Tanıtım Günleri"nin ikinci ayağı İstanbulda gerçekleştirildi.
Binlerce lira harcayarak organize bir şekilde fuara katılan Malatyanın kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri, ilk iki gün İstanbulda yaşayan ziyaretçiler yerine birbirini ağırlamak zorunda kaldı.
İstanbulda yaşayan ve Malatyalı olmayan birçok insana ulaşmayı amaçlayan ancak Ankaradakine göre oldukça sönük geçen İstanbuldaki Malatya Tanıtım Günlerine, bırakın başka illerden ziyaretçiyi, İstanbulda yaşayan Malatyalılar dahi ilgi göstermedi. İstanbuldaki Malatyalılar bunun nedeni olarak Haberimiz olmadı derken, yetkililer ise Başta İstanbuldaki Malatyalı dernekler olmak üzere her kesime haber verildi diyerek kendilerini savundular. Vali Ulvi Saran ise Duyuru konusunda eksiğimiz olmuş olabilir. Ama eksiğimizi gördük. Bundan sonra ki etkinliklerimizde bu eksikliğimizi gidereceğiz diyerek duyuru noktasında eksik kaldıklarını kabul etti.
FUARDAN NOTLAR
İstanbul Yeşilköy CNR Expo Fuarı'nda 26 Mayıs Perşembe günü öğlen saatlerinde yapılan açılıştan sonra sessizliğe büründü.
Ankaradakinin ilk olmasına rağmen beklenenden daha büyük ilgi görmesi nedeniyle Malatyadan fuara katılan başta Valilik ve Malatya Belediyesi olmak üzere, kaymakamlıklar, ilçe belediyeleri, sivil toplum örgütleri, binlerce lira harcayarak kurdukları özenli stantları ile dikkat çekti.
Malatya Tanıtım Günleri, ikinci günde aynı sessizliği yaşayınca standa katılan resmi ve özel kurum-kuruluşlarda organizasyonun katılımın yeterli olmayacağı endişesi yaşandı. Yaşanan bu endişe son günkü yoğun katılıma rağmen giderilemedi.
İlgisizliğin devam etmesi üzerine, Valiliğin, fuarın organizasyonunu yapan Malatya Belediyesi Kültür A.Şye fazla müdahale ettiği, MİADın ön plana çıkartılmasına tepki gösteren İstanbuldaki bazı Malatyalı vakıf ve derneklerin bu durumu protesto ederek fuara katılmadığı, İstanbulun hiçbir yerinde duyuru içeren afiş ve ilanların asılmaması, özellikle ulaşımın zor olduğu fuar alanının yerinin yanlışlığı gibi eleştiri ve suçlamalar kulislerde konuşuldu.
Ankaradaki ilgi üzerine fuara hazırlıklı gelen ve Malatyanın yöresel ürünlerini satan özel firma yetkilileri de oldukça tepkiliydi. Özel firma yetkilileri fuara olan ilgisizliğe karşı tepkilerini Harcadığımız paraya ve verdiğimiz bunca emeğe yazık sözleriyle dile getirirken, yörelerinin kültürel anlamda tanıtımı için fuara katılan ilçe ve belde belediyesi yetkilileri ise Böyle organizasyon olmaz. Hafta içi fuar açılışı mı olur? Tek başımıza yapsaydık bundan büyük katılım sağlardık sözleriyle dile getirdi.
Üniversite, TSO ve Fırat Kalkınma Ajansı gibi bazı kurum ve kuruluşlarda Böylesi fuarlarda kentimizin tanıtımı için katılmamız bir zorunluluktu. Bu zorunluluğunu yerine getirmek zorundaydık. İhtisas fuarlarına ihtiyaç var. İhtisas fuarları düzenlense kentimize daha yararlı oluruz görüşünde birleştiler.
Fuara İstanbuldaki dernek ve vakıfların yanı sıra belediyesi, kaymakamlığı ile basını birlikte organize bir şekilde yer alan Arapgirliler damgasını vurdu. Arapgir Postasına abone olan yüzlerce Arapgirli, fuara iki hafta önce gazeteleriyle kendilerine gönderilen davetiyeleriyle geldi. Arapgirli ziyaretçiler Gazete ile birilikte davetiye gelmeseydi haberimiz olmayacaktı diyerek duyuru noktasındaki eksikliği gözler önüne sermiş oldular.
Arapgir, Arguvan ve Yazıhan stantlarında yoğunlaşan kalabalık kısmen de olsa Yeşilyurt, Battalgazi, Akçadağ, Pütürge ve Doğanyol stantlarında da görüldü.
İlk günün konukları arasında İstanbul Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, eski valilerimizden Saffet Arıkan Bedük, Atilla Vural gibi isimler vardı.
Fuarın ilk iki gününde Malatya Günlerine gelen az sayıdaki ziyaretçiler, Yamadağının yöresel ürünleri, seyirlik halk oyunları, Yazıhan standı ile Arguvan türkülerinin seslendirildiği Arguvan standına ilgi gösterdiler.
Bu stantların dışında kalan özellikle de büyük umutlarla ticari amaçlı stant kiralayan katılımcıların, 2 gün sonunda paniği gözden kaçmadı. Kayısı ürünlerinin yanı sıra yöresel ürünlere de standında yer veren bir ticari firma yetkilisi paniğini Bu fuar çok sakin, hem de çok sakin geçiyor gibi ironik yanıtlarla paniğini dile getiriyordu.
Yeşilköy'deki CNR Expo Fuar Alanı'nın Malatya Günleri için "ücretsiz" tahsisini, fuar alanının işletilmesinden sorumlu olan firma yöneticileriyle görüşen işadamı Hikmet Tanrıverdi'nin sağladığı belirtildi.
Tatil günleri olması nedeniyle büyük umutların bağlandığı 3. gününde ise, ziyaretçi katılımın beklendiği şekilde olmadı. Malatyanın gönüllü kültür dostlarından Mustafa Kuşcuoğlu, Adnan Işık gibi konukların yanı sıra, Muharrem Temiz, Kahtalı Mıçı, gibi sanatçılar ile birlikte, fuar alanına girmesi ile çıkması 10 dakika süren Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçunun yaktığı umut ışığı da kısa bir süre sonra yerini yine karamsarlığa bıraktı.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, özellikle Arguvan standını sorarak, Arguvan Türküleri CDsi aldı.
Bütün umutların taşındığı 4. gün ise ziyaretçi akınının diğer 3 günün toplamına yakın olması, İçişleri eski bakanı Abdulkadir Aksunun neredeyse bütün stantları tek tek gezmesi ile CHP milletvekili Mevlüt Aslanoğlunun ikinci kez ziyaret etmesi de katılımcıları mutlu etmedi.
Arapgir gibi dernek, oda, vakıf, özel kuruluşlardan oluşan toplam yedi ayrı kurumla Malatya Günlerinene katılan Darende standı oldukça boş kaldı. Darende standı, ziyaretçilerin en çok olduğu son gün ilgi gördü.
Yetkililerin ve stant katılımcılarının bu taşıdığı bu umutsuzluğa rağmen İstanbulda yaşayan ve fuara katılan Malatyalılar da seçim dönemine rastlayan bu etkinliğin bir siyası etkinlik olduğunu sandıklarını belirterek şu değerlendirmeleri yaptılar:
Böyle bir etkinlikten haberimiz yoktu. Neden aklı başında bir organizasyon yapmazlar? Bu tür etkinliklerle memleket özlemini gideriyoruz. Çocuklarımıza, kentimizin kültürel ve sosyal yaşamını bu tür etkinliklerle ancak aktarabiliriz. Başak türlü zaman bulamıyoruz. Onun için sık sık bu tür etkinliklerin yinelenmesi gerek. Böyle bir fuar daha düzenlenecekse tüketime yönelik yöresel ürünlerin bir sokakta, kültürel ve sanatsal dokümanların bir sokakta, tarımı, sanayisi ayrı ayrı sokaklarda toparlansa ve sergilense bizler için daha yararlı olur.
VALİ SARAN: EKSİĞİMİZİ GÖRDÜK.
Malatya tanıtım günlerinin son gününde eleştirilerin hedefindeki isim Vali Ulvi Saran, muhabirimize fuarı değerlendirdi. Eksiklikleri kabul eden Saran, Fuarın son günü katılım istenilen düzeyde oldu. Fuara katılanların diğerlerine haber vermesi katılımın artmasına neden oldu. Hemşeriler arasında bir nevi haberleşme zincirinin oluşması katılımın artmasını sağladı. İstanbuldaki 2. tanıtım günlerimizi Eyüp ilçesinde ki tarihi Feshane Uluslararası Kongre ve Kültür merkezinde gerçekleştireceğiz diye yanıtladı. Fuar duyurusunun yeterince yapılmadığı eleştirisi var. Bu eleştirilere katılıyor musunuz? sorusuna ise Vali Saran Doğru olabilir. Eksiğimizi gördük. Bu eksikliğimizi gidereceğiz. Feshanedeki tanıtım günlerimizde bu eksikliğimizi gidereceğiz cevabını verdi.