Malatya Valisi Ulvi Saran, esnaf ziyaretinde bulundu. Valinin, "Nasılsınız?" sorusuna "Çok şükür iyiyiz" diye yanıt veren ve daha sonra İşlerinin durgun olduğunu ve zorla da olsa aldıkları kredilerle ayakta durmaya çalıştıklarını belirten esnaflar, Önlem alınmazsa ve yerel esnafa yönelik önlemler alınmazsa yok olup gideceğiz diyerek Vali Sarana dert yandılar.
Vali Ulvi Saran, beraberinde Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Şevket Keskin ile birlikte Fuzuli caddesi esnafını ziyaret ederek sorunlarını dinledi.
Fuzuli caddesinde bulunan konfeksiyon, züccaciye, giyim, çerez, lokanta, bakkal, dayanıklı tüketim eşyaları satan işyerlerini ziyaretinde esnaflar tarafından güleryüz ile karşılanan Vali Saran, İşleriniz nasıl iyileşme görülüyor mu? sorusuna bir çok esnaf Hayır, Sayın Valim. İşler çok durgun. Ne yapacağımızı şaşırdık. Ayakta zor duruyoruz. Böyle giderse tamamen yok olacağız. derken bazı esnaflar da İthal, özellikle de Çin malları yerli üretimin satışlarını düşürdü bu durumda bizleri çok etkiledi. diye yanıtladı.
Bu yanıtlar üzerine Vali Saran İşletmelerdeki organizasyon şekilleri, pazarlama teknikleri değişiyor. Başarılı olmanın yolu örgütlü organizasyonlardan geçiyor. Bizim esnafımızın da gelişen yöntemleri çok iyi takip etmesi ve uygulaması gerekiyor dedi ve Dünyada üretim fazlalığı var, bu durumda kaliteyi ve pazarlamayı ön plana çıkaranlar ayakta kalabiliyor diye ekledi.
Esnafın, heyeti ilk önce Çok şükür iyiyiz diye karşılamasına bir açıklık getiren ESOB Başkanı Şevket Keskin, Esnafın durumu soruduğunda şükür etmesi yanlış anlaşılıyor. Çok şükür geleneği Ahilik geleneğindendir. Esnafın durumu gerçekten çok kötü, bir çoğu zor da olsa aldıkları kredilerle ayakta durabiliyor. Yerel esnafımıza, bakkalımıza getiren sınırlamalar marketlere de getirilmeli. Merkezde 100den fazla market var. Bunların çoğu da uluslar arası menşeli. Neredeyse her apartmanın altı bu marketlere dönüşmüş durumda. Yerel esnafımızı koruyan bir mekanizma yok, böylesi bir durumda ise esnafın büyük marketlerle rekabet etmesinin zor. diye konuştu.
TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da Yaşanan küresel kriz en çok yerel esnafımızı ve sanayicimizi vurdu. Bu kesimlerin korunması gerek. Şehir içindeki büyük marketlerin şehir dışına çıkarılması gerekir ve bunun için Marketler Yasası'nın çıkması gerekir dedi.
HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN