En son Sultansuyu Harası'nın 80 yıllık binalarının, 24 Ocak'taki Elazığ- Malatya depreminden zarar gördüğü yolundaki iddiayla, depremden yaklaşık 10 ay sonra özel bir şirkete hazırlatılan, binanın depreme dayanıksız olduğu yolunda verilen raporla, 'anı hafızası' olan kültürel varlık niteliğindeki binaların yıktırılmasına alt yapı oluşturanlara verdiği destekle gündeme gelen Malatya Mimarlar Odası'nın, Büyükşehir Belediyesi'nin yaptıracağı 'Şire Pazarı' ile ilgili proje ihalesi hakkındaki çıkışına, Büyükşehir Belediyesi'nden tepki geldi.
MİMARLAR ODASININ İDDİASI VE GENEL SEKRETER YARDIMCISININ SÖZLERİ..
Kendi görevleri olmadığı halde, binaların yıkılması için harekete geçen Sultansuyu Harası yönetiminin ve bunların bağlı olduğu Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)'in, özel bir şirkete hazırlattığı rapora ilişkin tepkilerin ardından başkan ve yöneticilerinin haraya giderek, cep telefonu ışığı altında inceledikten sonra, özel bir firmaya talep doğrultusunda hazırlattırılan "depreme dayanıksız" raporuna destek vermeleri üzerine, bu nedenle İnşaat Mühendisleri başta olmak üzere çeşitli çevrelerden tepki gören Mimarlar Odası Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel, yaptığı açıklamada, Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne Yeni Şire Pazarı için bir proje sunumu ve projeyi ücretsiz çizme teklifi yaptıklarını, buna karşın, söz konusu işin, Ankara’daki bir mühendislik firmasına 292 bin TL karşılığında çizdirildiğini öne sürdü.
Malatya belediyelerinin kentin doğal, tarihi, kültürel kent dokusunu bozan ve betonlaştıran ticari projelerine bugüne kadar ses çıkarmadığı gibi, bazılarına destek veren, yeşil alanın bütünüyle betonlaşmasına yolaçacak Gelinciktepe Deprem Evlerinin yerinin yanı sıra zenginlere villa kent yapılması projesini açıklayan Battalgazi Belediyesi'ne "tam desteğini" açıklamış olan Mimarlar Odası'nın, Şire Pazarı Projesi için 'ses vermesi', sessiz kaldığı için eleştirildiği konuları içermese ve bir ihaleyle ilgili olsa da ilginç bulundu.
Malatya Büyükşehir Belediyesi ise Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Fidanel’in, “Projeyi ücretsiz hazırlayalım” şeklinde teklif sunduğu şeklindeki iddiasını kesin bir dille yalanladı. Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Latif Okyay, “Mimarlar odasından bize, projeyi ücretsiz hazırlayalım şeklinde herhangi bir teklif gelmedi. Ayrca, Mimarlar Odası bize sunum yapmadı; tersine biz Mimarlar Odası’na sunum yaptık ve eksikler ya da eklenebilecekler konusunda desteklerini istedik” dedi.
Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Latif Okyay, “Ücretsiz çizelim talebi gelmedi. Malatya’yı ilgilendiren bir proje olması hasebiyle, Projeyi onlarla paylaştık ve Oda’dan projeye katkı (eklenti veya farklı destek anlamında) sunmalarını istedik. Buğday Pazarı ve Şire Pazarı İhalesini davetiye usulü ile gerçekleştirdik ve 5 firma katıldı. Buğday Pazarı ve Şire Pazarı projeleri ile ilgili olarak, bize ücretsiz çizelim şeklinde bir talep iletilmedi. Şire Pazarı projesini hazırlayan firma Battalgazi Belediyesi hizmet binası ile ilgili firma arayışları sırasında Bakanlığın tavsiye ettiği firmalar arasındaydı. Battalgazi Belediyesi ve DSİ hizmet binaları, Türkiye ölçeğinde referans alınan binalardan oldu. O nedenle tercihimiz bu firma lehine oluyor" diye konuştu.
Okyay, “Projeleri Mimarlar Odası olarak ücret talep etmeden biz hazırlayalım, iddiası doğru mu?" sorusuna, "Hayır. Kesinlikle doğru değil. Bize ücretsiz hazırlayalım diye bir talep gelmedi. Bilakis, Malatya’nın ortak kullanım alanlarından olacağı hasebiyle, Mimarlar Odasından uygulanacak olan projeye katkı sunmaları için bir onlara bir sunum gerçekleştirdik ve projeye olumlu-olumsuz katkılarını talep ettik. İhale davetiye usulü ile yapıldı ve aralarında sözü edilen firma da olmak üzere 5 firma katıldı.” yanıtını verdi.
Genel Sekreter Yardımcısı, proje işini alan firmanın önce Battalgazi Belediyesi, şimdi de Büyükşehir Belediyesi'nden ihaleler aldığı, bu firmanın özellikle mi seçildiği yolundaki iddialarla ilgili olarak da, "Battalgazi Belediyesi Binası yapımı öncesinde sürdürdüğümüz arayışlar sonucunda Bakanlığın bize tavsiye ettiği 5-6 firma arasında yer alıyordu. Gerek Battalgazi gerekse de DSİ Hizmet Binaları bugün itibarıyla referans alınan binalar oldu.” dedi.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN AÇIKLAMASI..
Bu arada, Mimarlar Odası'nın "maksatlı ve kamuoyunu yanlış yönlendirdiği"ni öne süren Büyükşehir Belediyesi'nden de şu yazılı açıklama yapıldı:
"Büyükşehir Belediyemiz tarafından gerçekleştirilen bütün vizyon proje ve yatırımlarda olduğu gibi; Şehrimizin bütün paydaşları, Sivil Toplum Kuruluşları ve ilgili yatırımın muhtemel kullanıcıları davet edilerek projeye ilişkin görüş ve önerileri alınmaktadır.
İddiaya konu Şire Pazarı ve Buğday Pazarı Projelerinde de, hem yer belirleme; hem de proje detaylarını konuşmak üzere Şehrimizin konuya ilişkin paydaşlarının tamamı davet edilerek görüş ve önerileri alınmıştır.
Malatya Mimarlar Odası da görüş ve önerilerini bildirmek üzere davetlilerimiz arasında yer almış olup; projeye ilişkin fikirleri yöneticilerinden ve üyelerinden talep edilmiştir. Bunun üzerine sunulan önerileri taslak proje olarak 1 hafta içinde sunacaklarını belirtmelerine rağmen yaklaşık 2 ay sonra açıklamaya konu edilen proje taslaklarının görsellerini sunmuşlardır. Belediyemiz yetkilileri tarafından, sunulan projedeki görüş ve öneriler de dikkate alarak projenin şekillenmesi sağlanmıştır. Hatta projenin şekillenmesinde Malatya Mimarlar Odası’nın da önemli katkıları olmuştur.
İddia edildiği gibi proje müellifinin seçiminde “adrese teslim” bir iş yapılmamış; aksine benzeri işlerde tecrübesi olan, iddiaya konu işleri yapmak hususunda gerekli yetkinlikleri ve yeterlilikleri bulunan firmalara usulüne uygun şekilde davet mektupları gönderilmek suretiyle ihale sürecine başlanılarak tamamlanmıştır.
Ayrıca Belediyemizin şu anda devam eden yaklaşık 60 adet projesi vardır; ancak bunların sadece 2 tanesi ilgili firma tarafından yapılmaktadır. Bu yönüyle de Büyükşehir Belediyemizin tüm projelerinin ilgili firmaya verildiği yönündeki iddialar gerçek dışıdır."
malatyahaber.com- gazetemalatya.com
ARŞİV FOTO: Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı ve bir grup arkadaşının, yıktırılmak istenen Sultansuyu Harası binasında cep telefonu ışığı altında yaptığı 'sözde' inceleme tepki ve alay konusu olmuştu