Araştırmacı-Yazar Hüseyin Şahin’in Arguvanlı Ozan Abbas Ekici’nin yaşamı, sanatı, şiir ve türkülerini kaleme aldığı "Arguvanlı Ozan Abbas Ekici/Mezarımın İşareti Kırmızı" isimli kitap yayımlandı.
Malatya’da basımı yapılan 434 sayfalık kitabın ilk bölümünde Arguvan ilçesinin tanıtımı yapılıyor. Kitapta ayrıca Ekici’nin hayatı, yaşantısında yer alan ailesi ve diğer kişilerle yapılan söyleşilere de yer verildi. Almanya’da bulunan ses kasetlerinin çözümü ile yola çıkılarak başlayan kitapta ozanın şiirlerinin çözümü, bunların edebi sanatlar yönünden birbiriyle simgesellik-motifler yönüyle değerlendirilmesi, hayatından çeşitli kesitler aktaran mektuplar ile kendisinden kalan eşyaların resimleri ve notalar yer alıyor. Kitabın son kısmında ise metinlerde geçen bazı cümlelerin daha anlaşılır kılınması için, yerel bir sözlük de eklendi.
Kitabının Cezmi Kartay Caddesinde bulunan Atakan Müzik ve İstanbul Arguvan Köyleri Eğitim ve Kültür Vakfından temin edilebileceğini belirten araştırmacı-yazar Şahin, “Abbas Ekici, Arguvan türkülerinin ozanıydı. Arguvan’ın kadife sesli, güzel yürekli ozanına gönül borcumuzu birazcık da olsa ödeyebildiysek ne mutlu bize. Bugüne kadar bilinmeyen eserlerini derleyip, bilgi ve belgelerle destekleyerek bilimsel bir bakışla yayına hazırladığım ‘Arguvanlı Ozan Abbas Ekici/Mezarımın İşareti Kırmızı’ isimli kitabımı ozanımızın vefatının 23. yılında sevenleriyle buluşturuyoruz” diye konuştu.
Şahin Kimdir?
1961 yılında Malatya’nın Arguvan İlçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Malatya’da tamamladı. Hacettepe Üniversitesi’nde Felsefe eğitimi aldı. Fırat Üniversitesi’nde Antropoloji(İnsanbilim) Bölümünden mezun olduktan sonra yine aynı üniversitede İnsan Coğrafyası alanında yüksek lisansını tamamladı.
1988 yılından beri Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Halk Kültürü ve Müze Araştırmacısı olarak görev yapmaktadır. Yurt içinde çeşitli arkeolojik ve antropolojik kazı çalışmalarına katılmış, Bakanlık Temsilciliği görevlerini yerine getirmiştir. Antropoloji-Halkbilimi-Arkeoloji alanıyla ilgili sunum ve konferanslar gerçekleştirmiştir.
Alanıyla ilgili birçok bilimsel makalesi bulunmaktadır. Çeşitli sempozyum ve kongrelere bildiri ile katılan Şahin, bazı kitap çalışmalarına yazılarıyla katkı sağlamıştır. Malatya Mutfak Kültürü (Ortak Yayın), Arguvan Türküleri/Halkbilimsel Bir Araştırma Denemesi (Ortak Yayın), Malatya Kültür Envanteri (Ortak Yayın) gibi kitapları bulunan Araştırmacının; halk kültürü ve etnoarkeoloji alanında yayına hazır çalışmaları vardır. “Arguvan Halk Kültürü Üzerine Bazı Çalışmalar” ve “Malatya’da Ekmek-Hamur İşlerine Etnoarkeolojik Bir Bakış” konulu yayınlar üzerine çalışmaları devam etmektedir.
Bilimsel yazın çalışmalarının yanı sıra halk kültürü motiflerini işlediği “ Öykülemeler” adlı öyküleri de basım aşamasındadır.
iha- malatyahaber.com