İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Atom ve Moleküler Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Bayri vefat etti.
Geçirdiği rahatsızlık sonucu 59 yaşında vefat eden Prof.Dr. Ali Bayri'nin cenazesi, Şehir Mezarlığı Camisi'nde kılınan cenaze namazından sonra Şehir Mezarlığı'nda toprağa verildi.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay sosyal medya üzerinden taziye mesajı yayınlayarak “Ebediyete uğurladığımız fizik bölümü hocamız Prof. Dr. Ali Bayri'ye Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.” İfadelerini kaydetti.
İnönü Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanlığını 2012’den beri yürüten Prof. Dr. Ali Bayri, 2007 – 2012 yılları arasında Adıyaman Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığını, 2002 – 2007 yılları arasında da Akçadağ Meslek Yüksekokulu Müdürü olarak idari görevde bulunmuştu.
Aslen Akçadağlı olan Prof. Dr. Ali Bayri, “Şarj edilebilir mini/mikro-pil üretimi ve elektrokimyasal performanslarının belirlenmesi” Projesi ile “Mikrobiyal Yakıt Hücresi İçin Yeni Geliştirilen Elektrot Yüzeyinde Oluşan Ekzoelektrojen Bakterilerin Biyofilm Karakteristiklerinin İncelenmesi” Projesinde 5 akademisyenle birlikte yer almıştı. Bayri'nin de bulunduğu grup, çeşitli bilimsel yöntemler uygulayarak lityum iyon pillerin ömrünü uzattı. Bilim insanlarının çalışması Türk Standardları Enstitüsünden aldıkları "Yüksek kapasiteli ve uzun ömürlü li-iyon ve na-iyon pil ve bu pillerde kullanılan katot materyali üretim yöntemi" patentiyle belgelenmişti.
Uluslararası hakemli bilimsel dergilerde yayınlanmış çok sayıda akademik makale ve araştırması da bulunan Prof.Dr. Bayri, Fen- Edebiyat Fakültesi'ndeki bir laboratuvara da Türk Denizcisi Piri Reis'in adını vermişti. Prof.Dr. Bayri, bunun gerekçesini açıklarken de, "Kitab-ı Bahriye'yi bir kaç defa okudum. Her okuduğumda değişik bilimsel tespitler gördüm. Öyle bilimsel tespitler ki mesela Newton'dan daha önce şiirlerinde yer çekiminden bahsettiğini gördüm. Dünyanın yuvarlaklığıyla, Nil Nehri'nin kaynağıyla ilgili bilimsel tespitlerini görünce kesinlikle bunu almamız gerek. Piri Reis'in Bilimsel Tespitleri isimli bir kitap yazdım. Piri Reis'i sadece kitapla anmak olmaz dedim ve laboratuvara ismini verdik. Kitab-ı Bahriye'yi okuyan bilim insanlarının farklı şeyler tespit edebileceğini düşünüyorum. "Piri Reis'in bilimsel yönünün kendisini şaşırttığını dile getiren Bayri, "Daha o dönemler dünyanın yüzde 75 kadarının su ile kaplı olduğunu söylüyor. Bunları tespit etmek o günün bilimini düşünürsek o kadar kolay değil. Nil Nehri'nin güney yarım küreden doğup, kuzey yarım küreye akmasından ve bunun nedeninin dünyanın dönmesiyle ilgili olduğundan bahsediyor. Bu da çok önemli bir tespit. Biliyorsunuz Galileo dünyanın dönmesinden bahsetti, adamı idam ettiler." ifadelerini kullanmıştı.
malatyahaber.com