SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'İçme Suyu Sıkıntısı Olmayacak'

A- A+ PAYLAŞ

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bu yıl büyük kentler de dahil hiçbir şehirde içme suyu sıkıntısı beklemediklerini belirtti.

Toplantı öncesinde Vali Daşöz, Malatya'daki yaşanan sorunlarla ilgili olarak kısa bilgiler vererek, "Malatya'da Devlet Su İşleri'nin (DSİ) çok önemli yatırımları var. Malatya'da son 3 yılda yaşanan en önemli sorun kuraklık meselesi ve buna bağlı durumlardır. Meteoroloji'nin verdiği bilgilere göre Malatya olarak yağışta halen uzun yıllar ortalamasının gerisindeyiz. Geçen yılın ortalamasının da gerisindeyiz. Mutlaka Çat Barajı'nın kapasitesini arttırmalıyız. Battalgazi ilçemizde ve diğer bölgelerde ağırlıklı olarak sulama sistemi, kapalı sisteme geçilmeli. Medik Barajı'nın su tutma kapasitesi arttırılmalı. Bir de yeraltı su kaynaklarından yararlanılmalı. Malatya içme suyunun kaçak olarak sulama suyu olarak kullanılması engellenmeli" dedi.

Bakan Eroğlu ise toplantının saat 23.00'de başlamasından dolayı gazetecilere, "Gecenin bu saatinde basın toplantısı olur mu? Ama biz zamanla yarışıyoruz. Çevre ve Orman Bakanlığı zamanla yarışıyor. Biz de gece-gündüz, kar-yağmur demeden çalışmaya devam edeceğiz. Sizleri gecenin bu saatinde yorduğumuz içinde özür diliyorum" şeklinde takıldı.

Projeler hakkında bilgiler veren Bakan Eroğlu, bakanlığına bağlı kurumların Malatya'da 2009 yılında yapacakları yatırımın toplam bedelinin şuanda 100 milyon TL olduğunu kaydetti. Bakan Eroğlu, 2009 yılında Boztepe Baraj inşaatı için 13 milyon TL, Kapıkaya Baraj inşaatı için 15 milyon TL, Derme ve Çerkez Yazısı Sulama Projesi inşaatı için 40 milyon TL ve Darende Gökpınar Barajı projesi için de 8.5 milyon TL ödenek verileceğini kaydetti. Eroğlu, Çat Barajı'nın su kapasitesini arttırıcı projeler üzerindeki
çalışmaların sürdüğünü belirterek, sulama kanallarının modernizasyonu ve tamiratı için de sulama birlikleri ile masrafları yüzde 50 oranında paylaşacaklarını ifade etti. Malatya'da 6 yıldan beri ödenek verilmeyen Yoncalı Barajı için Eroğlu, bakanlık olarak önce inşaatı büyük oranda bitmek üzere olan projelere ödenek aktarma yöntemini kullandıkları belirtti.

Malatya'ya Katı Atık Tesisi'nin kurulması için çalışmaları sürdürdüklerini belirten Bakan Eroğlu, Malatya'ya bir botanik parkının kurulması çalışmasının da bulunduğunu aktardı.

Malatya'da 2008 yılında 6 bin 841 hektarlık alanda 9 milyon 265 bin adet fidan dikildiğini kaydeden Eroğlu, 2012 yılına kadar hedefinin 40 bin hektar olduğunu söyledi. Bakan Eroğlu çevre planının yapılması ile ilgili bir çalışma da düşündüklerini ifade etti.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Karakaya Barajı'nı bazı bölgelerinde kot durumuna göre, baraja yakın bölgelere sulama suyu için su verilmesini talep etti.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na basın toplantısının ardında kuru kayısı hediye edildi.

BASIN TOPLANTISI..
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Malatya'da yaptığı ziyaretin ilk programında saat 23.00'te Öğretmenevi'nde basın toplantısı düzenleyerek, soruları yanıtladı. Bakan Eroğlu'nu basın toplantısına Vali Halil İbrahim Daşöz, AKP Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Öznur Çalık ve İhsan Koca, Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı kuruluşların genel müdürleri, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, AKP İl Başkanı Mustafa Şahin katıldı.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, özelikle büyük kentlerde içme suyu sıkıntısı olup olmayacağı ile ilgili soruya verdiği yanıtta, "Bu sene şehirlerde kuraklık problemi yok. Bir kere İstanbul'da ben İSKİ Genel Müdürü iken, ta 2040 yılına kadar problemi çözdük. Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu zaman, köklü bir şekilde çözdük. 2040 yılına kadar Mastır Planı yaptık. Şuanda İstanbul'da hiçbir su problemi olmaz, olmayacakta, sürekli akacak. Hatta biz 30 milyona göre hesap yapıyoruz. Ankara'da ise 2 yıl arka arkaya kuraklık devam edince Kesikköprü Barajı'ndan Ankara isale hattı yapıldı. Ankara Büyükşehir Belediyemizin ASKİ'de Kavşakkaya Barajı'nı inşa etti. Şu anda burada da bir problem yok. Çünkü özelikle Kızılırmak suyu ve Kesikköprü suyu Ankara'nın sigortası oldu. Bursa'da Nilüfer Barajı'nı inşa ettik. Bir problem yok. Kocaeli'nde problem olacaktı neredeyse, geçmişte Yuvacık Barajı yapılmıştı. Güya İstanbul'a su satacaklardı. Bu bildiğiniz gibi çok büyük bir skandal olan Yuvacık skandalı, İSKİ skandalından daha büyük bir skandal. Kocaeli'nde Sabanca Gölü'nden hemen bir bağlantı yaptık. Orada da bir problem yok. İzmir'de ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sıkıntıları, herkesin malumu. Orada da Başbakan talimat verdi. İzmir Türkiye'nin üçüncü büyük kenti. Buranın susuz kalmasına gönlümüz razı kalmaz. Orda Gördes Barajı'nı inşa ettik. Gördes Barajı'ndan İzmir'e yılda 59 milyon metreküp su vereceğiz. Bu baraj bitti. Açılışını da 17 Ocak'ta yaptık. Başbakanımız 34 kilometrelik isale hattının yapılması talimatını verdi. Onun da inşaatına başladık" dedi.

2009 yılında su probleminin yaşanmasını beklemediklerini aktaran Bakan Eroğlu, "Yani şunu söyleyeyim, şehirlerimizde kurak dönemde bile biz su sıkıntısı çektirmedik. Zaten pek çok şehirde yağışlar şuanda normale yaklaştı. 2009 yılında hiçbir şehirde problem olacağını sanmıyoruz" ifadelerini kaydetti.

Bu arada Bakan Eroğlu için daha önce hazırlanan salonda yağan yağmur nedeniyle su sızınca, basın toplantısı Öğretmenevi'nin düğün salonuna alındı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız