Malatya İl Genel Meclisi, Ocak ayı oturumlarını tamamladı. İl Genel Meclisi Toplantı Salonu'nda İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, gündeme ilişkin maddeler görüşüldü.
Ocak ayının son toplantısında, Meclis Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu'nda görüşülüp rapora bağlanan “Boşanmış kadınların boşanma nedenleri ve karşılaştıkları zorluklar” ile ilgili gerçekleştirilen araştırma raporu görüşüldü. Meclis Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu tarafından gerçekleştirilen araştırma neticesinde, “Evlilikleri boşanma açısından riskli kılan durumlar”, “Boşanmaya ilişkin toplumda var olan tutumlar” ve “Boşandıktan sonra bir kadının karşılaşabileceği güçlükler” konularında rapor hazırlandı.
Raporda; “Aile büyükleri istemesine rağmen evlenilmesi, eşlerin çocuk denecek kadar küçük yaşta evlenmesi (Erken yaşta evlilik), eşlerin yetişme tarzlarının birbirinden çok farklı olması (Sosyal farklılık), eşlerin eğitim durumlarının birbirinden çok farklı olması, eşlerin ekonomik durumlarının birbirinden çok farklı olması, eşlerin dini değerlere yaklaşımlarının birbirinden farklı olması, eşler arasında yaş farkının fazla olması" gibi durumlar, 'evlilikleri boşanma açısından riskli kılan durumlar' olarak yer aldı.
"Boşanmaya ilişkin toplumda var olan tutumlar" başlığı altında yer alan konularla ilgili olarak, boşanmada kadın, erkek ve çocuklar başta olmak üzere tüm aile fertleri ile aile yakınlarının olumsuz etkilendiği kaydedildi. Toplumda boşanmayla ilgili olarak, “Boşanma, ancak evliliği kurtarmaya yönelik tüm çabalar başarısız olduktan sonra onaylanabilir. Boşanma, ahlaki standartları düşürür. Boşanma, her iki taraf içinde utanç vericidir. Boşanma, istenildiğinde kabul edilmelidir. Boşanma, hiçbir zaman haklı görülemez. Boşanmaya ancak tüm tarafların hakları garantiye alındığında izin verilmelidir. Boşanma teşvik edilmemelidir ancak yasaklanmamalıdır” görüşlerine yer verildi.
Meclis Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu tarafından gerçekleştirilen araştırmalar ve Türkiye raporları baz alındığında, boşandıktan sonra kadınların karşılaştıkları güçlükler ve yüzdeleri ise şöyle oluştu: “Türkiye’de eşi ölmüş ve boşanmış kadınlar üzerinde toplumun baskısının, diğer gruplardan daha fazla olduğu gözlemlenmektedir. Dolayısıyla boşanmış kadınlar hiç evlenmemiş ve evli kadınlardan daha fazla sorunla karşı karşıya kalmaktadırlar. Yapılan bir araştırmada boşanan kadınların yüzde 88,6 ekonomik sıkıntı, yüzde 80,8 çevre baskısı, (velayet babada ise) yüzde 79 çocuklara duyulan özlem, yüzde 77 erkeklerin tacizi ve yüzde 73,2 aile baskısı yaşadıkları tespit edilmiştir.”
Komisyon tarafından hazırlanan raporun okunmasının ardından Meclis Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu Başkanı Nuri Karadaş söz alarak, meclise açıklamada bulundu. Karadaş, “Boşanmış bayanlarla ve vatandaşlarla görüşerek bu raporu hazırladık” dedi.
İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, geneli kapsayan bir rapor oluşturulduğunu ifade ederek, "Komisyonumuz raporu yeniden inceleyerek, gerek vatandaşlardan gerekse de boşanmış kadınlarımızla görüşerek raporu hazırlamış. Tabi bu rapor daha çok uzatılabilir" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından, Naci Şavata raporu oylamaya sundu. Rapor, oy çokluğuyla kabul edildi.