Birini karaciğeriniz birini kalbiniz için tüketebilirsiniz. İşte o sebzeler ve faydaları...
Öğünlerimiz daha sağlıklı bir hale getirmek istiyorsak, mevsiminde çıkan sebzelerle çeşitlendirerek zenginleştirmeliyiz. Sindirim sistemi rahatsızlıklarından, kolestrole; kalp hastalıklarından kansere kadar pek çok faydası bulunan mucize sebzeler enginar ve kuşkonmazı öğünlerimizden eksik etmemeliyiz. İçhastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya bu mucize sebzelerin faydaları ile ilgili bilgi veriyor.
SİNDİRİM SİSTEMİ DOSTU: ENGİNAR
Çok değerli bir sebze olan enginarın besin değeri çok yüksektir. Bir çok sebze türünden farklı olarak yüksek düzeyde karbonhidrat ve protein içerir. Vitamin ve mineral açısından da çok zengin bir sebze olan enginarın hazmı kolaydır ve düşük yağ içeriğinden dolayı kilo dostudur.
İSHALİ ÖNLER
En sert maddelerin bile sindirilmesine yardımcı olan “sinarin” isimli madde enginarda bulunur; karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Yağların sindirimin ve absorbe edilmesini de sağlayan Enginar, adeta bağırsakları yıkayarak, temizler ve ishali önler.
Kalbiniz için enginar yiyin...
A,D, D2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin olan enginar; beyin yorgunluğunu giderir. Yüksek protein içeriği nedeniyel kalp adalelerini kuvvetlendiren enginar; üre ve kolestrolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Kandaki şekeri düşeren bu değerli sebze, şeker hastaları için de çok faydalıdır. Mide ve bağırsakları dezefenkte eder; vücuda canlılık verir.
İşte enginarın faydaları:
• Karaciğeri korur, karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar
• Böbrek ve bağırsakların düzenliçalışmasına yardımcı olur.
• Sindirimi kolaylaştırır.
• Kandaki şeker oranını ayarlar, kolestrolü düşürür.
• Vücuda dinçlik verir
• Kalp sağlığı için faydalıdır
• İshali keser
• Kanı temizler
DOĞAL ÖDEM ÇÖZÜCÜ: KUŞKONMAZ
Vücut sisteminde detoks etkisi gösteren Kuşkonmaz, K vitamini, B vitamini (folat), C vitaminive A vitamini açısından oldukça zengindir. Folat dışında B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri de bulunan kuşkonmaz, lif, manganez, bakır, fosfor,potasyumve protein için iyi bir kaynaktır.
Kuşkonmazda yüksek miktarda bulunan B vitamini (folat), sağlıklı bir kalp damar sistemi için çok önemlidir. Folat seviyesinin düşmesi kalp hastalıkları riskini artırır. Bir poriyon kuşkonmaz, günlük B vitamini ihtiyacının yüzde 66’sını karşılar. Sodyum içeriği oldukça düşük olan kuşkonmaz,potasyum açısından da zengindir. Mineral profili, içerdiği aktif aminoasitle birleşince diüretik bir etki oluşturur.
Bu nedenle, özellikle adet döneminde vücudunda su toplanması (ödem) oluşan kadınlara iyi gelir. Bağırsakları korur.
Kuşkonmazda inüln adlı özel bir karbonhidrat vardır. Bu karbonhidrat, bağırsakta iyi bakterilern gelişimini ve aktivitesini artırır. Bu da zararlı bakterilerin bağırsak da tutunmasını zorlaştırır.
BÖBREK VE GUT HASTALARI TÜKETMESİN
Böbrek sorunu veya gut problemleri olan kişilerin kuşkonmaz gibi pürin içeren yiyecek tüketimlerini kısıtlamaları veya kesmeleri gerekir. Pürinden çabuk etkilenen kişilerin bu maddeyi çok almaları sağlık sorunlarına yol açar. Vücutta fazla pürin birikimi fazla ürik asit birikimine yol açar. Ürik asitle bağlantılı sorunların iki örneği ise gut hastalığı ve böbrek taşı oluşumudur.
Kuşkonmazın faydaları:
• Kalp hastalıkları riskini azaltır
• Detoks etkisi yapar
• Bağırsakları korur
• Yaşlanma karşıtı özelliği vardır
• Ağrıyı iltihabı azaltır
• Afrodizyak etkisi gösterir
yiyenler, iyotlu besinler yada iyotlu tuzu almayı ihmal etmemelidir.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.