SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İkinci Üniversite Buraya Kurulabilir"

0
Güncellendi - 2016-04-17 18:03:27
A- A+ PAYLAŞ

  • Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümü dolayısıyla Akçadağ Köy Enstitüsü olarak kullanılmış olan binanın önünde açıklama yapan CHP İl Başkanı, ikinci üniversitenin bu alana kurulmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Köy  Enstitülerinin Kuruluş yıldönümünde,  kapatılan Akçadağ Öğretmen Okulu binasının önünde basın açıklaması yaptı.Kiraz, okul binasının ve arazilerinin talan edilmemesini,bölgeye yeniden bir eğitim kurumu yapılmasını istedi

CHP İl Başkanı Enver Kiraz beraberinde parti il ve ilçe yöneticileri, bölgedeki mahalle muhtarları ve Balan-Der yöneticileriyle birlikte Akçadağ Karapınar Mahallesi’nde kaderine terk edilen öğretmen okulu binası önünde basın açıklaması yaptı.

İKİNCİ ÜNİVERSİTE BURAYA KURULABİLİR

Ziyarette Karapınar Mahallesi sakinlerinin, 1940 yılında köy enstitüsü  kurulması amacıyla devlete bağışlanan ancak şu anda terk edilmiş vaziyette bulunan 4 bin dönümlük arazi ile ilgili taleplerini dinleyen CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, "Köylüler bu arazinin yeniden  eğitim amacıyla kullanılmasını, hatta ikinci üniversitenin bu arazi üzerine yapılmasını istiyor" diye konuştu. Mahalle muhtarları ve mahalle sakinleri ile araziyi gezen Kiraz, arazinin 1940 yılında köy enstitüsü  kurulması amacıyla devlete bağışlandığını hatırlattı. Kiraz, "Bu toprak, bu köylülerindir, dolayısıyla bu köylüler, bugün topraklarına sahip çıkıyor. Bu arazi yaklaşık 4 bin dönüm ve tüm çevre köylerinin bu arazide hakkı var. Burada hakkı olan köylülerin tek isteği, terk edilmiş bu arazinin üzerine yeniden eğitimle ilgili bir kurumun kurulması. Yani köylüler eğitim amacıyla devlete bağışladıkları bu arazinin kimseye peşkeş çekilmesini veya başka birilerine satılmasını istemiyor. Bu arazi gayet geniş, köylüler buraya bir üniversitenin bile yapılabileceğini söylüyor. Malatya'ya yapılması planlanan ikinci üniversite buraya kurulabilir" ifadelerini kullandı. Kiraz konuşmasında Cumhuriyet Halk Partisi olarak konunun takipçisi olacaklarını da söyledi.

Mahalle sakinleri olarak arazinin kimseye peşkeş çekilmesini istemediklerini belirten Karapınar Mahalle Muhtarı Mehmet Özdağlar ise, "Atalarımız yaklaşık 4 bin dönüm olan bu araziyi eğitimde kullanılması şartıyla devlete bağışlamışlardır. Arazi üzerinde ilk olarak köy enstitüsü kurulmuş ancak zaman içerisinde statü değiştirmiştir ve öğretmen lisesi olmuştur. Bu lise 2 yıl önce Akçadağ ilçesine bağlandı. Arazi şu an terk edilmiş ve harabe durumdadır. Biz bu arazinin böyle harabe bir şekilde ve işlevsiz durmasını istemiyoruz. Biz bu binanın ve bu arazinin tekrardan eğitim amacıyla kullanılmasını ve mümkünse de üniversiteye tahsis edilmesini istiyoruz. Şu anda Malatya'ya ikinci bir üniversitenin kurulması planlanıyor. Bu arazi çok geniş 2. üniversite buraya yapılabilir" şeklinde konuştu.

“GÜNÜMÜZDE ÖNEMİNİ DAHA İYİ ANLIYORUZ”

Bu arada Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 76.yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı. Ağbaba, “Köy Enstitülerinin önemini günümüzde çok daha iyi görebiliyoruz.4+4+4 ucube yasası ile eğitimi parçalayanlar, kızları okullardan evlere hapsedenler, eğitimi gericileştirenler Türkiye’nin geleceğine dinamit koymaktadırlar.”dedi.

Ağbaba’nın konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi;

“Türkiye’nin çağdaşlaşmasında çok önemli görev üstlenen Köy Enstitüleri, Anadolu insanının sadece okuma yazma öğrenmesinde değil aynı zamanda modern ve bilimsel tarım teknikleriyle üretim yapmasını da sağlamıştır. Ülke nüfusunun tamamına yakınının kırsal alanda yaşadığı bir dönemde, Köy Enstitüleri sayesinde eğitim, tarım, sanat ve sağlık alanında öğretmenler yetiştirilmiş,Türkiye bu eğitim sistemiyle tüm Dünya’nın taktirini toplamıştır.

Türkiye’nin aydınlatılmasının önemli yapı taşı olan Köy Enstitülerinin önemini günümüzde çok daha iyi görebiliyoruz.4+4+4 ucube yasası ile eğitimi parçalayanlar, kızları okullardan evlere hapsedenler, eğitimi gericileştirenler Türkiye’nin geleceğine dinamit koymaktadırlar. Türkiye’nin dört bir yanında arka arkaya gelen çağdışı zihniyet profilleri en son Malatya Gazi Lisesi’ndeki Müdür Yardımcısı ile ses bulmuştur.

CHP olarak bu zihniyetlere karşı mücadele etmeye ve parasız, eşit ve adil bir eğitim sistemi kurulması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Köy enstitülerinin kuruluşunun 76. Yılında bu Anadolu’nun dört bir yanına çok önemli değerler kazandıran sistemin  mimarları İsmail Hakkı Tonguç ve Hasan Ali Yücel'i ve ülkemizin çağdaşlaşması için emek veren tüm öğretmenlerimizi bir kez daha saygıyla anıyorum.”

EĞİTİM- İŞ BAŞKANININ AÇIKLAMASI..

Eğitim İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara da, Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümü açıklamasında, "Bugün öğretmen yetiştirmeden başlayarak eğitim sisteminin yaşadığı pek çok sorunun kaynağında Köy Enstitüleri’nin kapatılması yatmaktadır. Köy Enstitüleri’nin kapatılması ülkemizdeki aydınlanma sürecinin durdurulması ve demokratik işleyişin sekteye uğratılması anlamına gelmiş, genel anlamda da demokrasimizin derin bir yara alması sonucunu doğurmuştur. Enstitülerin kapatılması Türkiye’nin aydınlanma tarihinde gericiliğin zaferi olarak yerini almıştır.

Ne yazık ki, o gerici anlayışın uzantıları bugün de işbaşındadırlar. Bu siyasi iktidar döneminde uygulanan politikalarla eğitimin niteliği düşürülmüş, çağdaş, bilimsel, akılcı, laik eğitim sistemine büyük bir darbe vurulmuştur. 4+4+4 eğitim sistemi ile Cumhuriyet’in temeli olan “Öğretim Birliği” parçalanmış, laik, bilimsel, parasız ve ulusal eğitim yok edilmiş, okullarımız medreseye döndürülmüştür. Siyasi iktidar, çocukları medrese eğitimi ile “itaatkar”, “biat eden” kullar haline getirmeye çalışmaktadırlar.

Bugün Köy Enstitüsü ruhunu yeniden yakalamak ancak çağdaş, üretken ve demokratik eğitim yöntemini ulusal eğitim sistemimizin her aşamasına uygulayarak; eleştiren, sorgulayan çağdaş bireyler yetiştirmekle olur. Üretken ve yaratıcılığın desteklendiği eğitim anlayışı bugün yaşadığımız eğitim sorunlarının da çözümü olarak görülmelidir. İşte o zaman Atatürk’ün ve cumhuriyetin öğretmenlerden istediği ‘Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ nesilleri yetiştirebiliriz.

76. Kuruluş Yıldönümünde Köy Enstitüleri’nin ilerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine sahip çıkıyoruz. Eğitim-İş olarak amacımız; Köy Enstitülerinin felsefesi, heyecan ve ruhunu okullarımızda yaşatmak, tüm yurtta cumhuriyetin, aydınlanmanın ateşini yeniden yakmak, ülkemizin geleceğine umut ve ışık olabilmektir. Cumhuriyet öğretmenlerinin yegane örgütü Eğitim-İş, Mustafa Necati’den, Hasan Ali Yücel’den, Fakir Baykurt’tan, hepsinden önemlisi Başöğretmenimiz Mustafa Kemal’den devraldığı bu görev ve sorumluluğu yerine getirme azim ve kararlılığındadır."dedi.

Bülten

Pano0e1

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • MALATYALI (8 yıl önce)
    bence BATTALGAZİYE yapılmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (8 yıl önce)
    Chp den her zamanki gibi parlak bir fikir daha (!)
    0
    0
    Yanıtla
  • yusuf (8 yıl önce)
    köy enstitüleri kötü bir deneyim.iyi olsaydı devam ederdi. ecevitin köykent pojesi vs.boşverin siz bu yöntemi.hem bu solculuk falan da değil faşizan hitlere öykünmenin sonucuydu.kendini solcu zanneden bazı kişiler bunu devrimci bişey sanasalar da.
    0
    0
    Yanıtla
  • ÇİFTÇİ44 (8 yıl önce)
    Ne Akçadağı Başka Yermi Yok Koca Şehirde Allah Lillah Aşkına
    0
    0
    Yanıtla