SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"İlk Malatya'da Kurulmasına İzin Verildi"

0
Güncellendi - 2017-08-06 20:03:36
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Şeker Fabrikası’nın 2017 yılı pancar alım kampanyasının 25 Ağustos tarihinde başlayacağı bildirildi. 520 bin ton pancar ekiminin beklendiği kampanya döneminde rekoltenin tam anlamıyla gerçekleşmesi durumunda 450 bin ton civarında pancarın işlenerek 60 bin ton şeker üretiminin hedeflendiği kaydedildi.  Türkiye’de ilk kez Malatya Şeker Fabrikasında kurulacak olan Küsbe Ambalajlama ünitesi ile küsbe preslenip ambalajlanarak satılacak.

“Ürettiğimiz tüm şekeri satıyoruz”

Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Nuri Murat, kampanyanın 25 Ağustos’ta şeker alımıyla başlayacağını belirterek “Türkiye’de ilk şekeri üreten fabrika unvanını aldık. Malatya fabrikası olarak pazarlama sorunumuz yok. Bu yıl da 60 bin ton şeker üretmeyi hedefliyoruz” dedi.

Ağustos ayında pancarı işlemeye başlayacaklarını kaydeden Murat “Bu sene yaklaşık 60 bin ton şeker üretimi hedefliyoruz. Rekolte dediğimiz şekilde 520 bin ton olarak gerçekleşirse, bunun 400 veya 450 bin tonunu işlersek, 60 bin ton şeker üretimi hedefliyoruz.  Bu sene 220 TL’den pancar alımı yapılacak. 27 Ağustos’ta resmen pancar işlemeye başlayacağız.  Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci ile görüştük. Kendisi de resmi açılışa katılacaklar. Programının uygun olması durumunda Maliye Bakanımızın da katılımını bekliyoruz. Şayet katılırsa ilk kez bir fabrikanın pancar açılış kampanyasına katılmış olacak. Rekolte için hava şartları şu ana kadar iyi gitti. Önümüzdeki sene için özellikle Yazıhan bölgesinin sulamaya açılacak olması nedeniyle hedeflerimizi daha da büyüteceğiz” diye konuştu.

Geçen yıl piyasada oluşan şeker sorunu nedeniyle 100 bin tona yakın şeker ithalatının gündeme geldiğini, Malatya Şeker Fabrikasının piyasaya sunduğu şeker ile psikolojik de olsa bir rahatlamaya neden olduğunu söyleyen Murat, “Biz de geçen gün Sayın Maliye Bakanı ve Genel Müdürlük yetkilileriyle görüştüğümüzde Malatya Şeker fabrikasıyla ilgili hep olumlu görüşlerin hakim olduğunu gördük. Çünkü bu fabrikanın pazarlama diye bir sorunu yok” dedi.

“155 bin ton yaş küsbe sattık”

Malatya’da samanın tonu bin TL iken kendilerinin 25 liradan çiftçiye küsbe verdiklerini belirten Murat, “Malatya Şeker Fabrikasında tabiri caiz ise küsbe karaborsadan satılıyor. Bir gramı yere düşmüyor. Şeker satışımızda da sorun yok. Ürettiğimiz mamulün tamamını paraya çeviriyoruz. Diyelim ki A fabrikası 12 ay vade yaparken, biz peşin parayla şeker ve küsbe satıyoruz. Bu, bölge hayvancılığı için de büyük bir katma değer. Küçümsenecek bir rakam değil. Geçen yıl 155 bin ton yaş küsbe sattık” ifadelerini kullandı.

“Küsbe ambalajlama ünitesi kurulacak”

Türk Şeker’e ait fabrikalar içinde bu yıl ilk kez Malatya Şeker Fabrikasına küsbe ambalajlama ünitesinin de kurulacağını bildiren Murat, şunları söyledi:

“Tesisin ihale aşaması bitti. Genel Müdürlüğümüz bu yatırımı ilk olarak Malatya Şeker Fabrikasının yapmasına izin erdi.  verdi. Proje burada uygulanacak. Çiftçi istikakı olan küsbeyi çitçilerimizin istemesi durumunda tonunu 35 TL’den olmak üzere çiftçilerimizden alacağız.  Biz ambalajlayıp 70 TL’den satmayı düşünüyoruz. Özellikle nakliye esasında dökülüyordu ve zayi oluyordu. Artık bunun önüne geçmiş olacağız. Küsbeyi presleyeceğiz. Bu yüzden yeni bir tesis kuruluyor. Malatya fabrikası için önemli bir tesis olmuş olacak.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • SEDAT (7 yıl önce)
    Şeker Fabrıkamızı Tekel ve Mensucat gibi para baronlarına avantaya gitmesi önleyen ve bu yolla emeği geçen herkesten Allah razı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer Demir (7 yıl önce)
    Torku Konya gibi Şeker FABRİKASI değerlendirilerek Farklı Gıda Besinleri üretilerek bir MALATYA MARKASI yaratılabilir mi? Ne dersiniz Malatya Milletvekillerimiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Levent Günay (7 yıl önce)
    Inşallah bu senede fabrikamız güzel bir kampanya ile yoluna devam edecek emeği geçen sayın fabrika müdürümüze sayın başkanımıza ve bütün çalışan fabrikaya emek veren insanlara sonsuz teşekkür ederim .
    0
    0
    Yanıtla