Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin davanın 49'uncu duruşmasında, tutuklu sanıklardan Haydar Yeşil savunmasına devam etti.
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu sanık Yeşil, Zirve Yayınevi davasını etkilemeye yönelik yoğun faaliyetler olduğunu iddia etti. Gizli tanık ve sanık İlker Çınar'ın değişik ifadeler verdiğini ileri süren Yeşil, "İlker Çınar'ın değişik tarihlerde verdiği ifadeler, sözde TUSHAD örgütüne yönelik ifadeleri, sözde TUSHAD kartı, yayınlanan bazı kitaplar ve bazı basın mensuplarına verilen bilgiler dezenformasyon maksatlıdır" görüşünü öne sürdü.
Dezenformasyon neticesinde davanın etkilenmeye çalışıldığını savunan Yeşil, "Kovuşturma etkilenmeye çalışılıyor. Yapılan dezenformasyonlar sonucu sanık sandalyesine oturtuluyoruz, itibarsızlaştırılıyoruz" iddiasında bulundu.
"JANDARMANIN MİSYONERLİKLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI İLLEGAL GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILIYOR"
Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin hazırlanan ikinci iddianamede jandarmanın misyonerlik faaliyetleriyle ilgili çalışmalar yapıldığının belirtildiğini anlatan Yeşil, İl Emniyet Komisyonu toplantılarında da misyonerlikle ilgili bölümler yer almasına rağmen iddianamede, emniyetin bu çalışmalarına hiç yer verilmediğini öne sürdü.
Yeşil, iddianameyi hazırlayanların jandarmanın misyonerlikle ilgili çalışmalarını illegal göstermeye çalıştığını iddia ederek, "Zirve Yayınevi çalışanlarını adım adım takip ettiğimiz iddiaları yanlıştır. Dönemin İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya ve personeli, Zirve Yayınevi çalışanlarını adım adım takip etmelerine rağmen haklarında hiçbir iddia bulunmamaktadır. Malatya Emniyet Müdürlüğü'nü suçlamıyorum. Malatya İl Emniyet Müdürlüğü, kendilerine verilen yasal görevi yapmıştır. Tıpkı bizim gibi" görüşünü ileri sürdü.
Kendisinin ve personelin Zirve Yayınevi'nde cinayet işleneceğine dair en ufak bir bilgi almadıklarını savunan Yeşil, "Bilgimiz olsaydı, durumu İl Emniyet Müdürlüğü'ndeki muhatabıma mutlaka bildirirdim" dedi.
"İLLEGAL DİNLEME YAPMADIK"
İddianamede yer alan yasa dışı dinlemelere de savunmasında yer veren Yeşil, "İllegal dinlememiz yoktur. Şahsıma ve kurumuma karşı etkisizleştirme, itibarsızlaştırma vardır" görüşünü savundu.
Davanın gizli tanığı ve sanığı İlker Çınar'ın çelişkili ve gerçeğe aykırı ifadeleri bulunduğunu öne süren Yeşil, "O dönemde Malatya'da sadece misyonerlik yapan 3 kişi mi vardır ki, bunlar üzerinde eylem planlansın. Cinayet öncesinde ismini dahi bilmediğiniz, varlığından haberdar olmadığımız Emre Günaydın'ın resmini İlker Çınar'a göstermemiz mümkün değildir" ifadelerini kullandı.
Zirve Yayınevi cinayetiyle ilgili hiçbir alakalarının olmadığını savunan Yeşil, “Ben ve personelim sahte belge, dijital kayıtlar ve isimsiz imzalı mektuplar ile yargılanıyoruz ve huzurunuzdayız. Hakkımdaki bütün suçlamaları reddediyorum. Sizlerden adalet istiyorum. Ben ve meslektaşlarımın olayla ilgili en ufak ilgisi yoktur” görüşünü ileri sürdü.
Yeşil’in savunmasının sona ermesinin ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, Yeşil’e savunmasıyla ilgili sorular yöneltti.
Yeşil, mahkeme başkanı Kısa’nın, “Misyonerlikle ilgili istihbarat çalışmaları yapmışsınız. Cinayetten önce hiç bilgiye ulaşamadınız mı? Sorusuyla ilgili olarak, “Cinayet sanıklarıyla ilgili bir istihbaratımız olmadı. Öldürme hadisesinde bile 5 kişi dışında dışarıya yansıyan 6’ncı kişi yok. Bunlar takip edilmemiş. Cinayet planlı bir hareket olarak görünmüyor” diye konuştu.
Kısa, katılan avukatı Orhan Kemal Cengiz ile Zirve Yayınevi cinayetinde öldürülen Tilman Geske’nin eşi Suzanna Geske’nin neden dinlendiğini sordu. Yeşil, bu soruya, “Orhan Kemal Cengiz’in avukat olduğunu bilmiyorduk. Misyonerlik ile ilgili dinledik” cevabını verdi.
Duruşmaya yarın devam edilecek.