SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

İnek Pınarı 'Patladı'

İnek Pınarı 'Patladı'
A- A+ PAYLAŞ

Çırmıhtı’ya 5 kilometre mesafede bulunan İnek Pınarı 3 Mart 2022 Perşembe günü “patladı”. Karların eriyip havaların ısınmasıyla birlikte yeryüzüne çıkan İnek Pınarı, ilk çıkışını kuvvetli bir “gürültüyle” yaptığı için “patlama” ifadesi kullanılıyor. 

İnek Pınarının ilk çıkışını videoya alan Aziz Sağır, “Hangi gün hangi saatte patlayacağını bilmemiz imkânsız olmakla birlikte bugünlerde İnek Pınarının çıkacağını tahmin ediyorduk. Atmalı Vadisine can veren pınarımız Şubat-Mart ayları gibi çıkıyor, birkaç ay bol aktıktan sonra suyu giderek azalıyor, yazın ortasında, genellikle kayısılar hasat edildikten sonra, tamamen kuruyor. Yağışlara bağlı olarak suyun debisi değişiklik gösterebiliyor” dedi. 

Sağır “Atmalı Vadisi Çırmıhtı’nın en güzel yeri diyebiliyoruz, bu da İnek Pınarının sağladığı suyun bereketi sayesinde. İnek Pınarının iki yüz metre kadar ilerisinde çıkan Dana Pınarı, Seyituşağı köyü tarafından gelip ona karışan Koru Deresinin suyu ile Zorban Pınarı, Güvercin Pınarı, Şaban Dede Pınarı gibi nispeten küçük su kaynaklarının da eklenmesiyle büyüyen ve bizim İnek Çayı dediğimiz dere boyunca 8-10 kilometre akan İnek Pınarı en sonunda Beylerderesi’ne ulaşıyor, oradan da Tohma’ya varana dek yoluna devam ediyor. İnek Pınarının geçtiği yerlerdeki bahçelerde yetişen meyvenin, sebzenin tadına doyum olmuyor. Vadinin havası da çok güzel. Yaz aylarında gayet serin. Su ilk çıkışta, sanki sel suyuymuş gibi, çamurlu akıyor ama giderek berraklaşıyor. 2022 yılında suyumuzun bol olmasını bekliyor, tüm vadiye bereket getirmesini diliyoruz. Bu sene yağışların çok güzel gitmesi suyumuzun bol olmasını sağlayacak” derken, suyun İnek Pınarının büyük ve küçük gözesinden bu mevsim çıktığını ama küçük gözün ‘istisna’ yapabildiği bilgisini verdi. Sağır, “küçük göze son on yıl içerisinde birkaç defa Aralık ayında çıktı, biz de şaşırmıştık, çünkü bu pek görülen bir şey değil” dedi. 

Sağır, İnek Pınarına neden bu ismin verildiğine dair efsaneye değinirken “suyun nerelerden gelip, hangi yolları izleyip yerüstüne çıktığını kimse bilmiyor. Büyüklerimiz, çok uzaklarda, dağların tepelerinde otlayan bir ineğin bir çukura düştüğünü, düştüğü boşluğun suyun aktığı yer altı deresine denk geldiğini, sürüklenen hayvanın en sonunda ana gözeden çıkması üzerine bu adın verildiğini anlatırlardı” ifadelerini kullandı. 

malatyahaber.com

VİDEO: 3 Mart günü ‘patlayan’ İnek Pınarı'nın coşkun suları

ARŞİV FOTOLAR: İnek Pınarı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Ramazan (2 yıl önce)
    Bu güzel bilgiler için teşekkür ederiz
    0
    0
    Yanıtla
  • abuzer (2 yıl önce)
    neden inek pınarı diyorlar ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan Hüseyin (2 yıl önce)
    İnek pınarı gayet güzel bir yer ama tabi ki o bölgeye pis niyetli pis tiynetli insanlar geldikleri için oraları fazlasıyla kirletiyorlar zira kişi ne ise yansımasıds o şekilde olur.Yani illa ki belediye bir el atmalı yok devlet bu işe bir çözüm bulmalı gibi laflar tavada pişen ördek misalidir (Bu arada tavada ördek pişmez :)) ) Bu ülke de çevreyi kirletenlere ciddi para cezaları verirsen , cezalar konusunda herhangi bir kimseye ayrım gözetmeksizin kollayıp kanat germeksizin müeyyide uygularsan bir ihtimal gelişme olur lakin bu dediklerimiz maalesef ütopya olarak kalır
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Hasan Hüseyin emin ol belediye el atarsa orayı artık kullanamazsınız çünkü örnek olarak söylüyorum Kernek meydanı gibi taşa betona keser orası düzeltilmesi değilde bir kaç belediye personeli temizlik yapılır ise oraya orası nezih bir ortam olarak kalır...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • fbay (2 yıl önce)
    malatya da güzel ama sahipsizlikten pislikten ölen bir yer...yazılan karasu,Eski erkenek tünelinin oradaki şelale, hes in yanında, yine inek pınarı vb onlarca yer.sahipsizlik vizyonsuzluk.bir şehir nasıl bu kadar sahipsiz olur...yazikkk
    %100
    %0
    Yanıtla
  • oturmaktan sıkılan boğa (2 yıl önce)
    o kadar güzel bir yerin pislik içinde olması, çöplük gibi oluşu malatyaya yakışmıyor. çocukken bıraktığınız plastik atıkları torunlarınız toplamasın.
    %100
    %0
    Yanıtla