Çırmıhtı’ya 5 kilometre mesafede bulunan İnek Pınarı 3 Mart 2022 Perşembe günü “patladı”. Karların eriyip havaların ısınmasıyla birlikte yeryüzüne çıkan İnek Pınarı, ilk çıkışını kuvvetli bir “gürültüyle” yaptığı için “patlama” ifadesi kullanılıyor.
İnek Pınarının ilk çıkışını videoya alan Aziz Sağır, “Hangi gün hangi saatte patlayacağını bilmemiz imkânsız olmakla birlikte bugünlerde İnek Pınarının çıkacağını tahmin ediyorduk. Atmalı Vadisine can veren pınarımız Şubat-Mart ayları gibi çıkıyor, birkaç ay bol aktıktan sonra suyu giderek azalıyor, yazın ortasında, genellikle kayısılar hasat edildikten sonra, tamamen kuruyor. Yağışlara bağlı olarak suyun debisi değişiklik gösterebiliyor” dedi.
Sağır “Atmalı Vadisi Çırmıhtı’nın en güzel yeri diyebiliyoruz, bu da İnek Pınarının sağladığı suyun bereketi sayesinde. İnek Pınarının iki yüz metre kadar ilerisinde çıkan Dana Pınarı, Seyituşağı köyü tarafından gelip ona karışan Koru Deresinin suyu ile Zorban Pınarı, Güvercin Pınarı, Şaban Dede Pınarı gibi nispeten küçük su kaynaklarının da eklenmesiyle büyüyen ve bizim İnek Çayı dediğimiz dere boyunca 8-10 kilometre akan İnek Pınarı en sonunda Beylerderesi’ne ulaşıyor, oradan da Tohma’ya varana dek yoluna devam ediyor. İnek Pınarının geçtiği yerlerdeki bahçelerde yetişen meyvenin, sebzenin tadına doyum olmuyor. Vadinin havası da çok güzel. Yaz aylarında gayet serin. Su ilk çıkışta, sanki sel suyuymuş gibi, çamurlu akıyor ama giderek berraklaşıyor. 2022 yılında suyumuzun bol olmasını bekliyor, tüm vadiye bereket getirmesini diliyoruz. Bu sene yağışların çok güzel gitmesi suyumuzun bol olmasını sağlayacak” derken, suyun İnek Pınarının büyük ve küçük gözesinden bu mevsim çıktığını ama küçük gözün ‘istisna’ yapabildiği bilgisini verdi. Sağır, “küçük göze son on yıl içerisinde birkaç defa Aralık ayında çıktı, biz de şaşırmıştık, çünkü bu pek görülen bir şey değil” dedi.
Sağır, İnek Pınarına neden bu ismin verildiğine dair efsaneye değinirken “suyun nerelerden gelip, hangi yolları izleyip yerüstüne çıktığını kimse bilmiyor. Büyüklerimiz, çok uzaklarda, dağların tepelerinde otlayan bir ineğin bir çukura düştüğünü, düştüğü boşluğun suyun aktığı yer altı deresine denk geldiğini, sürüklenen hayvanın en sonunda ana gözeden çıkması üzerine bu adın verildiğini anlatırlardı” ifadelerini kullandı.
malatyahaber.com
VİDEO: 3 Mart günü ‘patlayan’ İnek Pınarı'nın coşkun suları
ARŞİV FOTOLAR: İnek Pınarı