SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İnsanları Öldürdüğüne Dair Bir Bilgiye Rastlamadık"

A- A+ PAYLAŞ

Dünyanın en zehirli örümcekleri arasında olduğu belirtilen ‘Argiope lobata’ örümceği ile ilgili uzmanlardan rahatlatan açıklama geldi. Türün insanı öldürecek zehre sahip olmadığını söyleyen Araknoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemal Kurt, bu durumun aksine örümceğin zehrinin tıbbi amaçlarla bile kullanılabildiğini söyledi.

Türkiye’de daha önce Gümüşhane, Balıkesir, Sivas ve Malatya gibi illerde karşılaşılan ve güçlü zehirleriyle insan vücudundaki sinir hücrelerini öldürerek can kayıplarına neden olduğu ifade edilen ‘Argiope lobata’ örümceğiyle ilgili Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Araknoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemal Kurt’tan rahatlatan açıklama geldi.

Son günlerde Türkiye’nin her tarafında görülen ve vatandaşlarda endişeye neden olan türün Türkiye’de daha önce de tespit edildiğini ve yaygın bir tür olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kurt, “Dünyanın en zehirli örümceği” ifadesinin doğru bir tanım olmadığını söyledi.

Türe ait yapılan çalışmalarda, örümceklerin zehirlerini avlarını öldürmekten ziyade felç etmek için kullandığının tespit edildiğini ifade eden Prof. Dr. Kurt, oldukça geniş bir coğrafyada yayılım gösteren türün şu ana kadar literatürde bir insanın ölümüne sebep olduğuna dair veri olmadığını belirtti.

Prof. Dr. Kurt, son olarak örümceğe ait zehrin insanları öldürebilecek güçte olmadığını söyleyerek, bu durumun aksine zehrin tıbbi amaçlarla kullanıldığını sözlerine ekledi.

“Literatürde bu türün insanları öldürdüğüne dair bir bilgiye rastlamadık”
Bu türün ilk olarak 1772 yılında Alman Zoolog Palmas tarafından tespit edildiğini ve daha sonra 1873 yılında başka bir araştırmacı tarafından revize edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Kurt, “Bu aslında dünyada oldukça bilinen bir tür. Bunu biz Güney Avrupa’da, Asya’da, Avustralya ve Afrika’da da görüyoruz. Ülkemizde de 2011 yılında yapılan bir çalışmada Afyon, Bursa ve İzmir gibi bölgelerin yanı sıra 32 farklı lokalitede bu tür tespit edilmiş. Son yıllarda küresel ısınma ve iklimsel değişikliklerin bu türün yaşam döngüsü ve biyolojisinde bazı değişiklikler yaptığını değerlendiriyoruz. Örümceklerin 2 grubu hariç hepsi zaten zehre sahip. Fakat ‘dünyanın en zehirlisi’ tanımı aslında yanlış bir tanım çünkü örümceklerin dünyada 50 binden fazla türü var. Böyle bir kategori yapabilmemiz için bu türlerin tamamının zehirlerini ayrı ayrı çalışmamız ve bir sıralamaya koymamız gerekir. Yapılan çalışmalarda bu türün genelde avlarını öldürmekten ziyade felç ettiklerini doğruluyor. Çekirgeleri felç ettikleri ve kurbağaların iskeletini felç ettiğine dair bilimsel çalışmalar mevcut. Literatürde bu türün insanları öldürdüğüne dair bir bilgiye rastlamadık ama özellikle yaşlı insanlar, bağışıklığı düşük olan kişilerde ve çocuklarda bu türün zehri tıbbi önem arz edebilir; bu tür durumlarda bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekiyor” dedi.

“Bunlar diğer böceklerle beslendiği için biyolojik dengenin korunması adına önemli görevleri var”
‘Argiope lobata’ türü örümceklerin sıkıştırılma ve kendilerini tehlikede görmedikleri sürece insana saldırmadıklarını kaydeden Kurt, “İnsanların bulunduğu habitatlarda da çok fazla yaşamadıklarını söyleyebilir. Vücutları da küçük olduğu için çok az miktarda zehir üretiyorlar bu da bu kadar korkulmaması gerektiğini içeren bilgiler arasında. Örümceklerin ya da zehirli hayvanların birçoğunda olduğu gibi bu türün zehri de çeşitli araştırmalara konu olmuş. Biz bunların zehrinden farmakolojide, biyoteknolojide ve yine son yıllarda yapılan çalışmalarda kanser giderici maddeler ürettiğine dair bilgiler de literatürde mevcut. Son yıllarda bu kadar artması korkutmamalı, bir insanı öldürebilecek boyutta olmadığını biliyoruz. Aksine bunlar diğer böceklerle beslendiği için de biyolojik dengenin korunması adına önemli görevleri var” diye konuştu.

Gümüşhane, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Yılmaz (1 yıl önce)
    Özellikle getirip bırakıyorlar, iklimimizi tabiatımızı özellikle bozmaya çalışıyorlar. Bu sene bağdan bir salkım üzüm yiyemedik herşey mahvoldu. Bahçede her ağaçta hastalık ve böcek var. Bunlar eskiden yoktu olmazdı şimdi çeşit çeşit hastalık var meyvelerde. El birliğiyle tarımı bitiriyorlar. Üstümüzden geçen hiçbir uçağa güvenmiyorum. Musk ın starlink uyduları her zaman üstümüzde millet fotoğrafını çekiyor. Abi kimseye güvenmeyin. Böcek ilaç radyasyon herşey beklenir. Bize güzel bir teknolojik algı yapıyorlar, halbuki hedef iklimi coğrafyayı bozmak. Konakta bu ülkenin en güzel üzümleri yetişirdi şimdi git bak bağlarda hep hastalık var üzümün tipi değişmiş. Yağmura rüzgara depreme herşeye müdahale var bence, önceleri inanmazdım ama araştırdım inceledim abi hepsi mi tesadüf bu kadar da olabilir mi? Kıyamet kopmuyorsa bu olanlar hiç de doğal değil. Tarımı üretimi, doğallığı bırakmayalım, çocuklarımız sağlıklı şeyler yesin. Sadece eskiye gitmek istiyorum herşeyin doğal ve güzel olduğu zamanlara
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Yeşil Malatya (1 yıl önce)Yılmaz isimli kullanıcı yorumuna
    Kıymetli kardeşim, sen onun bunun komplo kurduğunu düşüneceğine önce kendi şehrinin tarım arazilerinin rant için nasıl yağmalandığını düşün??? Alıştık toplumca kendimizi eleştirmeyi bırakıp, sürekli tanımadığımız düşmanlara suç atmaya... Kolay oluyor tabi, bir de gizemli oluyor değil mi? Bir de böyle hayali şeylerden bahsedince sanki bir şeyler biliyormuşsun gibi bir his de geliyor mu?
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Rantçılara da oy verenler ses çıkarsın, ben bunları hiç savunmadım oy fln da vermedim vermem de. Milletvekillerinden belediye başkanları meclis üyelerine kadar bunları sevmem de istemem de inanmam da. Bunların hepsi yanlış onaylamıyorum. Oy vermeyin başımıza getirmeyin sonra da ağlamayın arkadaş. Ben işin küresel kısmındayım, sen hiç bu kadar hastalığı gördün mü her şeye ilaç çıkmış satılıyor farkında mısın.
    %100
    %0
    Yanıtla