SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İran, Özbek ve Kırgız Zerdalisi Malatya Kayısısına Karıştırılıyor'

'İran, Özbek ve Kırgız Zerdalisi Malatya Kayısısına Karıştırılıyor'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Kılıç, TBMM’den kayısı üreticileri başta olmak üzere çiftçiler için yeni destekler beklediklerini söyledi.

Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası değerlendirmelerde bulunan İl Koordinatörü Yunus Kılınç, TBMM’nin yeni yasama yılının hayırlı olmasını dileyerek bu dönemde çiftçiler ve özellikle deprem bölgesi için yeni düzenlemeler beklediklerini söyledi.

Marketler ile tarladaki ürün fiyatlarının farkının 10 katına çıktığını ifade eden Kılınç, “Tarlada bir ürün 2-3 lira iken marketlerde 25-30 liraya satılıyor. Bu yıl eğer Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) büyük bir fedakarlık yapıp 10 milyon ton arpa ve buğdayı almasaydı, ticaretçilerin eline bırakılsaydık geçen yıl 8 liraya sattığımız buğdayı bu yıl 6 liraya çiftçinin elinden alacaklardı. Üretici zor durumda, biz bunu her yerde haykırıyoruz” dedi.

Çiftçinin maliyetlerinin yüzde yüz arttığını da ifade eden Kılıç, “Mevsimlik tarım işçisine geçen yıl 216 lira ödeme yapılırken, bu yıl 450 liradan ödeme yapıldı, asgari ücret ile beraber artış yüzde 120 oldu. Aynı zamanda mazot ve gübrede yüzde 100 artışlar yapılırken bir üretici olarak geçen yıl sattığımız fiyata bu yıl ürünümüzü satamıyorsak bu sorumluluk TBMM’ye aittir” şeklinde konuştu.

Malatya’nın dünya kuru kayısı üretiminde birinci olmasına rağmen, İran, Özbekistan ve Kırgızistan gibi ülkelerden getirilen zerdalinin kayısıya karıştırıldığını ifade eden Kılıç, “Bunlar Avrupa’da benim kayısımın değerini düşürüyor. Burada üretici isyan ediyor, bize baskı yapıyor. Badem üretiminde Adıyaman, Elazığ ve Malatya bölgemizde Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri, Tarım Bakanlığı teşvikler yaparak badem üretimini çoğaltmak istediler. Badem üretimi arttıkça bu sefer ithalatın önünü açarak ve gümrük vergisini yüzde 2’ye çekerek badem ağaçlarının bugün sökülmesine sebep oldular. Çiftçi burada isyan ediyor. Eğer üretici ürettiği şeker pancarını bugün devlete teslim edecek deprem bölgesi olarak eğer Mart ayında para alacaksak gerçekten bu üreticinin durumu ne halde olur düşünün. Ben bilhassa bunu açıklıkla ifade ediyorum. Deprem bölgesindeki pancar üreticinin parasını bir ay içinde kendilerine ödemeleri gerekiyor. Bugün bir fiyat açıklanacak maliyetler artacak ve Mart ayında almış olduğu para ile bu üretici bir daha pancar ekemeyecek” şeklinde konuştu.

Siyasilere seslenen Kılıç, “İthalatı durdurun üreticiyi koruyun. Bu ülkeye başka ülkelerin malını sokarak ithalata muhtaç etmeyin, üreticiye sahip çıkın, üretici zor durumda. Geçen yıl 5 lira 80 kuruşu toprak mahsullerince alınan mısır bu sene 6 lira ise bunu oturup düşünmeleri lazım. Biz sivil toplum kuruluşuyuz, çiftçimizin temsilcisiyiz, çiftimizi sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (6 ay önce)
    Bu kafa sonunda Malatya kaysısını da yok edecek demedi demeyin. O ithalatı kimin yaptığını da çok iyi biliyorlardır. Neden açıklayıp gerekli ceza verilmiyor. Malda taklit ve tağşiş yaparak haksız kazanç elde etmiş oluyorlar, ve bu suç. Savcılar neden gerekli adımı atmıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (6 ay önce)
    çimere şikayet ettim..malatya tarım il müdürlüğünün verdiği cevap bizim yetkimiz dışındaymış...nasıl senin yetkin dışında tescilli kayısıya sahte mal katılıp satılıyor nasıl senin yetkin dışında...desene 5-6 firmayı zengin edeceğiz..çiftçi de kimin umurunda ..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • aşkım_44 (6 ay önce)
    sırası geldiğinde müslümanız diyoruz ama sahtekarlık ve hile işlerde de bir numarayız malatya kayısısına İran, Özbek ve Kırgız Zerdalisi Malatya Kayısısına hangi malatyalı esnaf karıştırıyorsa malatya hainidir ve kimliğinde nalatya ibaresini silsin ve bu hileliği yapan malatyalı esnaf aslında kendiside zarar veriyor çünkü kaliteli malatya kayısısına diğer ülkelerin kalitesiz ürününü karıştırdığında yurt dışına satışlar olmuyacak ve zararı kendi görecek çünkü kuru kayısı da iç tüketim o kadar yok yurt dışı tüketim var
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (6 ay önce)
    Devlet bu ithalatı yapanları çok iyi biliyordur. Havadan geçmiyor, gümrükten geçiyor bu ithalat. Adı adresi miktarı tarihi zamanı her şey bellidir. Malatya ya, Türkiye ye bu ihaneti yapanların ortaya çıkarılması gerekiyor bir an önce ancak ucu birilerine dokunuyor ise çıkarmazlar tabi. Birileri daha fazla zengin olsun diye fakir fukaranın kaysısının değerini düşürürler, bu şehre ihanet ederler. Ancak birileri de bunları yapanları korur. Neden bu ithalatı yapanları ifşa etmiyorsunuz. İktidar milletvekillerine soruyorum, isterseniz bir saat içinde bu hainleri ortaya çıkarır kamuoyuna ifşa edersiniz neden yapmıyorsunuz. Ayrıca bu ithalatı yapanlar suç işlemişlerdir. Savcılar da gerekeni yapmalıdır. Savcılar neden bekliyor?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • tunç (6 ay önce)
    Malatya Kayısı işletmelerine işletme kayıt numarası veren(üretim izni) Malatya Tarım İl Müdürlüğü'dür. Yılda 1 kez , denetim yapar, denetime gitmeden önce de biz yarın geliyoruz diye haber verir. Gelince de kapıdan kafayı uzatıp hiçbir denetim yapmadan giderler. Denetim yapsalarda işten anlayan bir mühendis yok içlerinde. O sebebten yurtdışından mal alan şirketler, bunlara güvenmeyip, Iso 22000, IFS, BRC gibi kalite yönetim sistemleri, gıda güvenliği sistemleri kullanıp kendi denetimcilerini ansızın haber vermeden gönderiyorlar. Yani Alıcılarda bunlara güvenmiyor. Güden bütün malları bir sürü para ödeyip laboratuvarda analiz yapıyorlar. Çözümü Tarım il müdürlüğü denetçileri bu konuda detaylı eğitim almalı, ansızın denetim yapmalı, bu yurtdışı menşeli kayısıların Türkiyeye ithalatını devlet yasaklamamlı. Bu üçkağıdı yapanların ruhsatları iptal edilmeli, ticaretten men edilmeli, büyük para cezaları uygulanmalıdır. Aksi halde aynı hamam aynı tas. Kayısıdan para kazanıp inşaat yapmaya devam.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Kesinlikle her yazılana katılıyorum, bu üç kağıtçılığın haberi yaklaşık iki aydır ki ortada dolaşıyor, bunlara karşı hiç kimse kılını kıpırdatmıyor. Gerekli cezaların verilmesi Malatya' mızın hayrına olacaktır, bu beklenti tüm kayısı üreticilerinin beklentisidir. Bunların hakkı verilmez ise ileride bu daha da çoğalacak o zaman bizim gibi üreticiler tek tek ağaçları kesip kışlık odun yapacağız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mişmiş (6 ay önce)
    Doymadınız bi. Neyin kavgası bu şimdi? Kim kayısıyı karıştırıyorsa ihbar et. Alıcı mısın satıcı mı? Gariban kayısı yiyemiyor kayısı memleketinde daha da gözünüz doymuyor, kasalarınız dolmuyor bir türlü . Bu memleketin insanı kayısı yamesin mi? Yok ithalatı yasaklamak lazım mış, yok bilmem ne. Ben olsam ihdacatı yasaklarım. Bu millet de kayısı yesin. İşiniz gücünüz 5 tane ihracatçıya çalışmak. Malatya nın başka derdi kalmadı. 50 senedir aynı konu. Devlet yardımlorı kesmeli. Vatandaşa kayısı yardımı yapmalı, yerli ithal farketmez. Hele bir de yıllık ne kadar vergi veriyorsunuz onu açıklayın da bilelim. Benim askerim ve polisim siz rahat rahat yaşayın ve hara kazanın diye canını veriyor. Ordu polis vergi ile ayakta durur. Geçen yıl verdiğiniz vergili açıklayın bir de gelirinizi.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • 44 Gurbet (6 ay önce)
    Yazık avurpada lidil veya aldi süper marketlerinde 1 kg italya kaysısı 2€ 2 ci sinıf 150 gr malatya kaysısı 3€ Kıymetini bilelim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • serdar (6 ay önce)
    Dışardan getirilen kayısı varsa Borsa başkanı çıkıp bir aciklama yapması lazım bu şirketleri kamuoyu paylaşması lazım aksi aksi takdirde oda zan altında kalır siyasetle uğraşan biri için bu iyi bir etiket olmaz yarın siyasi bir görev için millete giderse millet gendisine yapılanı onutmaz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yavuz (6 ay önce)
    İlçe yöneticilerine ne anlatmış, zaten beraber at koşturduğu insanlar kendileri :)
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ahmet (6 ay önce)
    adam diyor 8 dolar malatya kayısısına vereceğime 2 dolara iran kayısısını alıyorum daha karlı oluyor..bu firmalar tespit edilip cezalandırılması lazım..çitçinin malı elinde kaldı..
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Emin (6 ay önce)
    Evet Atatürk şimdi olsa bu dediğinizi yapar. İthalatı durdurdu
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Bilirkişi (6 ay önce)
    Bu sahtekarlığı her kim yapıyorsa kamuoyuna İSİM verin İSİM herkes yapılıyor diyor birtanesi de delikanlı gibi şu şu hainler bu işi yapıyor diyemiyor...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Çiftçi (6 ay önce)
    Kayısı tüccarları bu şehrin kanını emmekten bıkmadınız mı?Allah elbet hesap sorar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hamdi (6 ay önce)
    Topsöğüt evlerini de anlat başkanım ne kadar övünsek azdır sizinle... ömür boyu başımızdan eksik olmayın çünkü biz buna layığız...
    %100
    %0
    Yanıtla