SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İşçiliği Az, Geliri Çok İyi"

0
Güncellendi - 2020-11-08 13:09:04
A- A+ PAYLAŞ

 "BİZ DE DENEYELİM DEDİK".. Kayısı diyarı Malatya'da alternatif ürün olarak deneme amaçlı dikilen bademden yaklaşık 50 ton mahsul alınması bekleniyor.

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından 1,5 milyonunun bulunduğu ve ürün yelpazesinin her geçen yıl genişlediği Darende ilçesinde badem üretimi de yaygınlaşıyor.

Yatırımlarla 190 bin dekar alandaki kayısı bahçeleri ve zirai arazilerin sulandığı ilçede, pancar, buğday, arpa, patates, sebze, mısır, kavun en fazla yetiştirilen ürünler arasında yer alırken, çiftçiler verimi yüksek badem ağacı da dikmeye başladı.

İlçede alternatif ürün olarak yetiştirilen, kilogramı kabuklu olarak 20 liradan satılan çerezlik bademin son 10 yılda dikilen meyve fidanı 100 bini geçti.

Yaklaşık 150 bin kök badem ağacının bulunduğu ilçede, bu yıl 50 ton rekolte beklenirken, ilçe gelecekte badem üretiminde söz sahibi olmayı hedefliyor.

- "İşçiliği az, geliri çok iyi"

Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, AA muhabirine, kayısıya alternatif olarak denenen bademe çiftçilerin ilgisinin her geçen yıl arttığını söyledi.

Oda olarak üreticileri ürün çeşitliliğine yönlendirdiklerini belirten Karaca, şöyle devam etti:

"Alternatif ürün çeşitliliğinin zenginleştirilmesi açısından üreticilerimize rakımı yüksek kıraç arazilerde badem meyvesini tavsiye ediyoruz. Bizim bu bölgede yetiştirilen badem kalite olarak en iyisi. Tüccarlar tarafından ilgi oldukça yüksek geliri de çok iyi. Kayısıya oranla fiyatları yüksek, işçiliği az, bakımı kolay ve zirai don riski olmadığı için şu an üreticiler tarafından tercih edilerek hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor."

- Kayısı bahçelerini söktü 15 bin badem dikti

Yeniköy Mahallesi'nde badem üreten İsmail Açık ise 1000 kök kayısı bahçesinden her yıl yaşanan zirai don nedeniyle ekonomik anlamda istediği karşılığı alamadığı için tamamını sökerek yerine 15 bin badem diktiğini, köylülerin işçiliği daha kolay geliri daha yüksek olan badem üretimine geçtiğini anlattı.

Rakımı 1500 metrede yetişen bademin aroma ve renginin gayet iyi olduğunu dile getiren Açık, şunları kaydetti:

"Bu işe ilk başladığımızda herkes burada olmayacağını söyledi. Bizde deneyelim dedik. Bademler yetişince herkes geldi bu sefer akıl danışıp onlar da dikmeye karar verdi. Ben herkese tavsiye ettim. Son iki yıl içerisinde 20-30 bin yeni fidan dikildi toplamda mahallemizde badem fidanı 100 bini buldu. Bu rakamlar her yıl artıyor. Önümüzdeki yıl 40 bin daha dikilecek."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Vehbi (3 yıl önce)
    İlçe tarım işini yan kuruluş olan iyi tarıma bıraktı. İyi tarım çiftçinin sırtında kambur. İlçe tarım çiftçinin sorunlarıyla neden ilgilenmez. Masa başında evrak hazırlamakla olmuyor bu işler.Sahaya inmesi gerekir. Girdi fiyatları ile çiftçinin başı dertte. Borçlanarak masraflarını çevirmeye çalışıyor. İklim şartları nedeniyle üründe kaliteyi bulamıyor. Ürününü değerinde satış yapmada sorunlar yaşıyor. Kooperatif kurarak çalışma yaygın değil. Ülkemizin tarımına sahip çıkmamız gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hikmet öğülmüş (3 yıl önce)
    Kaysi yetişe bilen yerde bademle uğraşmak yanlış Bence buğday ekmekten iyi turkiyede bademin yerine gunkurusu kaysi çekirdeği kullanılıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Ziraat odaları bu işlerin neresinde.tarımın neresinde.maşallah ziraat odaları çiftçilik belgesi,ve bir iki iş dışında yaptıkları en büyük hizmet açıklamada bulunmak.oysa ziraat odaları kanunla kurulmuş ve tüzüklerinde bir dünya yetkileri var.başkanları biraz hizmet odaklı çalışsa güzel olacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bek (3 yıl önce)
    100 bin ağaç 50 ton dalgamı geçiyorsunuz.agac başı yarım kilo
    0
    0
    Yanıtla
  • Ağaçlar verime 5 7 yılda geliyor
    0
    0
    Yanıtla
  • şahin (3 yıl önce)
    Darende ziraat odaları başkanı şapkada kuş çıkarmaya başladı, sanki ülkemizdeki badem yetiştiricilerinin hiç bir sorunu yokmuş gibi insanlara alternatif ürün olarak bademi empoze ediyor git ege ve akdeniz bölgesinde üreticiler kan ağlıyor. aldığı ürün işçiliğini masrafını kurtarmıyor , Soruyorum badem üreticisine devlet hangi desteklerde bulunuyor mazot desteğimi veriyor gübre desteğimi veriyor sulama desteğimi veriyor pek anlamış değiliz, sadece kendimden söz ettirem diye ortalığı güllük ğülüstanlık gösterip insanları yanıltmanın doğru olduğunu sanmıyorum. Önce badem ağacının uzun vadede ne derece verimli ve dayanıklı olduğunu hiç araştırdınız mı ana vatanı ispanya ve italyadır, Badem yetiştiriciliğinin yapılabilmesi için ikliminin yazları sıcak ve kurak olması gerekir. Kışlarının ise ılık ve yağışlı geçmesi gerekmektedir darende de kışları hangi iklim yaşanıyor nerede ılık ve yağışlı iklim, insanları alternatif ürün diye yöneltilen ürünün uzun vadede denenmiş olması lazım yoksa insanları zor durumda bırakmış olursunuz yarın çiftçimiz kaysı ağacını söker bademde randıman vermez pirince giderken evdeki bulgurdan da oluruz malatyada badem sadece baraj bölgesinde baraja yakın olan arazilerde uzun vadede randıman verebilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Banazili (3 yıl önce)şahin isimli kullanıcı yorumuna
    Adam soguk havaya dayanikli diyor sen kislari ilaman diyorsun hanginize inanalim adam ziraat muhendisi senin meslek ne soyle de bilelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya da hangi ilçenin ziraat mühendisi ziraat oda başkanlarına bak hiç biride riyakata uygun değil artı bu ziraat odalarının çiftçiye köstek olmaktan başka hiç bir faydasının olduğunu bilen varmı çiftçinin sırtında geçinen birer kamburdan başka bir şey değiller ben bunların kapatılmasından yanayım bunların çiftçiden para kesip almadan başka bir işleri yok hiç gördünüzmü bir ziraat odasını çıkıp çiftçi,nin zor durumda olduğuna dair bir basın açıklaması yaptığını bir rahmetli malatya ziraat odaları başkanı bayram özpolat onun dışındakiler hepsi birilerine yaranmak için açıklama yapmadan başka bir işe yaramıyor çiftçi zaten zor durumda bunlarda çiftçinin sırtında birer kamburlar çiftçiden aldıkları aidatlarla, harçraklarla altlarında arabalarla geziiyor çiftçinin sırtına yük oluyorlar. bence kapanmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • kayısıyı söküp badem dikecekler bu sefer o da para etmeyecek...
    0
    0
    Yanıtla
  • Basri (3 yıl önce)
    Derende.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatma (3 yıl önce)
    Malatya’nın neresi acaba
    0
    0
    Yanıtla