Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Hizmet İş Sendikası arasında MOTAŞ Genel Müdürlüğüne bağlı 500 personeli kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. Bu arada, toplu sözleşmeye ilişkin Büyükşehir Belediyesi Basın Bülteninde, personele sağlanan hak ve gelir artışı konusunda herhangi bir bilgi olmazken, sadece tarafların birbirlerine yönelik ‘güzellemeleri’ yer aldı..
İmzalanan toplu iş sözleşmesi sonrasında Hizmet İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Bünyamin Geleri, yönetim kurulu ve temsilcileri Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı makamında ziyaret etti.
Toplu İş sözleşmelerinin deprem dolayısıyla 3 ay ertelenmesine rağmen, Başkan Gürkan’ın toplu iş sözleşmesinin bir an önce yapılmasını istediğini ve sosyal haklarıyla beraber yüzde 80’in üzerinde bir zam yapıldığını dile getiren Başkan Geleri, “Bugün çok mutlu ve sevinçli bir gündeyiz. Bir yıldan bir çalışan arkadaşlarımızın sözleşmeleriyle alakalı yeni bir dönem başlamıştı. Tabii Kahramanmaraş merkezli depremler Malatya’yı ciddi bir şekilde etkileyince kanun gereği bu sözleşmeler 3 ay ileri ertelenmişti. Sayın Başkanımız, ‘arkadaşların toplu sözleşmelerini bir an önce bitirin’ talimatını verince MOTAŞ Genel Müdürlüğümüz, Ulaşım Dairesi Başkanlığımız, Mali İşler Dairesi Başkanlığımız koordinatörlüğünde yönetim kurulumuz ile beraber arkadaşlarımızın sözleşmelerini güzel bir şekilde yaptık. 500 arkadaşımızı diğer birimlerimizden ayırt etmeden sosyal hakları ile beraber bir zam yapmış oldu. Allah Sayın Başkanımızdan ve emeği geçen tüm arkadaşlarımızdan razı olsun. Malatya’mız depremlerden ağır yara aldı ama biz hep beraber güçlüyüz ve Sayın Başkanımız bunu bizlere bir kez daha gösterdi” diye konuştu.
Toplu iş sözleşmesinin MOTAŞ’ta çalışan personele hayırlı uğurlu olmasını temenni eden Başkan Gürkan, “Bizler işverenler olarak arkadaşlarımızla iş görenler olarak bir bütünüz. Bizler bütüncül olarak hareket ettiğimiz zaman kurum ayağa kalkar ve ileriye gider. Tabii biz işverenler eşit işe eşit ücret politikasını benimsemediğimiz takdirde, iş yerinde çalışma barışını ve sosyal barışı bozarız. Çalışma barışının, çalışma koşullarının ve ücretlerin daha iyileştirilmesi noktasındaki çalışmalarımız da geldiğimiz günden itibaren devam ediyor.
Zaman zaman bazı kesimler belediyenin maaşları azmış gibi bir algı oluşturuyorlar. Belediyemiz HAK-İŞ Sendikasına bağlıdır. HAK-İŞ Genel Başkanımız Malatya’da bizleri ziyaret ettiğinde ‘Türkiye’nin en iyi sözleşmesi Malatya’da yapıldı’ dedi. Ücret, sosyal haklar, sosyal şartlar bakımından iyi olduğunu söyledi. Dolayısıyla işçimiz güçlü olursa belediyemiz güçlü olur. Kurumumuz güçlü olur. Bu bilinç içerisinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. 6 Şubat’ta vuku bulan depremlerde Malatya Büyükşehir Belediyesi personeli ile birlikte ayakta kaldı. O nedenle biz güçlü bir belediyeyiz. Depremde var gücüyle çalışan personelimi takdir ettiğimi ifade etmek istiyorum.
Diğer taraftan MOTAŞ’ımız ücretsiz bir şekilde yolcu taşımaya devam ediyor. MEGSAŞ’ımız ücretsiz ekmek dağıtmaya devam ediyor. Yine diğer taraftan da MASKİ ücretsiz su dağıtımı yapıyor. Bütün bu sıkıntılı sürece rağmen, şu anda hiçbir gelirin olmamasına rağmen belediyemiz Türkiye’nin en güçlü belediyesidir. Personelimize ve memurlarımıza da AFAD yardımı verip, çalışma barışı, eşit ücret açısından önemli çalışmamız olmuştur. Toplu sözleşmemizin MOTAŞ’ta çalışan personelimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Arkadaşlarımıza çalışma hayatlarında başarılar diliyorum. Aileleriyle mutlu olmalarını temenni ediyorum. Malatya, bizim Malatya’mızdır. Malatya kendi küllerinden yeniden doğacaktır ve ayağa kalkacaktır” dedi.
NE VERİLDİĞİNİ AÇIKLAMADILAR?
Bu arada, belediyenin toplu sözleşme ile ilgili basın bülteninde, sözleşme ile MOTAŞ çalışanlarına sağlanan haklar ve gelir artışı ile ilgili herhangi bir rakam ya da bilgi yer almadığı için, 500 çalışanın ne elde ettiği konusunda bilgi edinilemedi.
Bülten- malatyahaber.com