Beydağı yamaçlarında TOKİ projesi doğrultusunda hızla devan eden yapılaşmanın, orta ve uzun vadede sağlık, sosyal ve ticari anlamda tehlike yaratacağı öne sürülüyor. Bu bölgedeki üst yapılaşma için Mimarlar Odası “ Bu tür yapılaşmalar, hava sirkülasyonunun önünü keserek kent insanının viral enfeksiyonlara bağlı hastalıkların artışına neden olacağı” iddiasında bulunurken, Şehir Plancıları “Görüntü kirliliğinin yanı sıra sosyal ilişkilerin bozulmasına ve küçük ölçekli ticari yaşamın yok olmasına neden olacaktır” ifadeleri ile bu tür yapılaşmanın bir an önce önüne geçilmesini istediler
TOKİ’nin batı bölgesinden (Yapraklı mevki) sonra doğu (Fırat ve İnderesi Mahalleleri) bölgelerine yaptığı çok katlı yapılara özel inşaat firmalar da katılınca, Beydağı etekleri beton yığınına dönüştü. Site türü yapılaşma, Mimarlar Odası ve teknik uzmanların eleştirisine neden oldu.
Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Ahmet Şahin “Malatya kentsel dönüşüm 1.etap Çöşnük -Yamaç Mahallesi projesi bölge halkının evlerini boşaltmasının üstünden uzun zaman geçmesine rağmen nihayet hayata geçmiştir. İnşaatın başlamasından kısa bir süre geçmesine rağmen devasa binaların yükselmesi alt kısımda yaşayan mahalle halkında rüzgarlarının kesileceği için korkuya sebebiyet vermektedir. Mahalleli bu konuyla ilgili yetkili akademik çevreden iddialar hakkında bilimsel veriler istemektedir ve bu doğrultuda konuyla ilgili mahalle sakinleri odamızın fikirlerine başvurmuşlardır.” dedi.
Şahin, “Geçtiğimiz günlerde ülke gündemine yeni bir kavram daha girdi görsel ve yazılı basını takip edenler duymuştur. Ülkemizde gelişen 11 büyük şehirde çarpık şehirleşmeye bağlı beton yığınlarıyla birlikte (ısı adaları) oluşmaktadır. Malatya’mız da bu şehirlerden birisidir.Isı adası demek şehrin termal konforunun düşmesi ,sıcaklığın 35 derece iken 40 derece yaşanması demektir.Bu ısı adası sakinlerinin hayat standartları yaşam kalitelerinin düşeceği tıp otoriteleri tarafından belirtilmiştir. Yine şehir içi rüzgar sirkülasyonun olmamasıyla viral enfeksiyonlarının artacağı, kötü kokuların, tozların tahliyesinin yapılamayacağı bilinmektedir.
Mademki Avrupa standartlarında doğaya ve tabiata saygılı yapısal çevreci alanlar inşaa ediyoruz. O zaman mahalle sakinlerinin endişeleri yersizdir. Eğer mahalle halkı haklıysa Kentsel dönüşüm projelerini yetkili makamlar gözden geçirmeli zararın neresinden dönülürse kardır.” diye konuştu.
Şehir Plancıları, Çevre Mühendisleri gibi teknik elemanlar da konu ile ilgili olarak “ TOKİ’nin öncülüğünde başlayan ve özel şirketlerin de katılmasıyla Beydağı eteklerinde başlatılan çok katlı yapılaşmalar da yetkililer sadece tek boyutlu düşünüyorlar. Halbuki bu tür yapılaşmaların; küçük ölçekli ticari sektörün yok edilmesi, insanlar arası sosyal ilişkilerin bozulmasına neden olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca ovadan yukarıya bakınca bir beton yığını görmesine neden olmaktadır.” diyerek sosyal ve ticari yaşamın olumsuz etkileneceği iddiasında bulundular.
HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN, Malatya Söz Gazetesi- malatyahaber.com