Bugün olur olmaz devlet adamlarının önünde el pençe divan duranlara ders olsun... İsmet Paşa meğer Adolf Hitler'i nasıl yalvartmış!..
Hitlerin kayıp denizaltı filosunu Zonguldak ve Ağva açıklarında araştırmacı Selçuk Koray tarafından bulundu. Selçuk Koray ile Almanların U tipi denizaltıları hikayesi ve Almanya ile Türkiye arasındaki pazarlığı anlattı.
1940 yılında başlayan İkinci Dünya Savaşına SSCB de dahil olunca savaşın cephesi Karadenize yayıldı. Alman Donanması 1938 yılında Almanyanın Kiel şehrinde üretilen U-23 tipi denizaltılardan 6sını, Karadenize nakletmeye başladı.
İSMET PAŞA'NIN HABERİ VAR
Altı denizaltı Kielde sökülerek teknelere yüklendi. Elbe Nehri ve oradan Tuna üzerinden geçerek Romanyadaki Köstence limanına getirildi. Parçalar burada birleştirildi ve Karadenize bırakıldı. Koraya göre tüm bu olaylardan dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönünün haberi vardı. Uzun dönem muharebe içinde yıpranan Alman denizatlılarından 3ünü Rus gemileri batırdı. Kızıl Ordu Berline ilerliyor, Alman kuvvetleri geri çekiliyordu.
HİTLER VE İNÖNÜ'NÜN DENİZALTI PAZARLIĞI
1944 yılında Romanya taraf değiştirince kullanabilecekleri tek ikmal noktasını da kaybeden Alman Diktatör Adolf Hitler aynı yılın yazında denizaltıları Türkiyeye vermeye çalıştı. Ancak İsmet Paşa Montrö Anlaşmasını ihlal etmek istemediklerini ve Birinci Dünya Savaşında Osmanlının 2 Alman savaş gemisini (Yavuz ve Midilli) satın alma teklifinin kabulünün ardından başına neler geldiğinin malum olduğu nedeniyle bu isteği reddetti.
İZNİK'E KAÇTILAR
İnönünün cevabını alan Hitler Karadenizdeki 3 denizaltıya Fark edilmeden boğazları geçip Ege Filosuna katılın emrini verdi. Ancak bu görev hiç gerçekleşmedi. Almanlar Sovyetlerden kaçıyordu. İçinde ünlü şifreleme aracı Enigmaların bulunduğu denizaltıların bulunması an meselesiydi. Üç denizaltının mürettebatı denizaltıları Karadenizde batırıp İznik civarındaki Beyşehire kaçtı. Sonra Türk yetkililerin kendilerini yakalamasının ardından Almanyaya teslim edildi.
50 METRE DERİNDE YATIYORLAR
Alman arşivlerini inceleyen, hayatta olan personel ile görüşen ve denizde taramalar yapan Selçuk Koray, U-19 ve U-20 adlı gemilerin Zonguldak yakınlarında, U-23 gemisinin ise Ağva açıklarında olduğunu tespit etti. Kolay çalışmalarında U-23ün eski kaptanı 85 yaşındaki Rudolf Arendtin çizdiği haritadan ve Alman Donanma arşivlerinden yararlandı.