SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İsrail Hastane Katliamından Sonra da Saldırılarını Sürdürüyor

İsrail Hastane Katliamından Sonra da Saldırılarını Sürdürüyor
A- A+ PAYLAŞ

El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen ve 471 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına devam ediyor.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 3 bin 478 kişinin öldüğü, yaralı sayısının ise 12 bini aştığı bildirildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sonucu hastanelere ulaşan bilgilere yer verildi.

İsrail’in saldırılarında Gazze'de ölenlerin sayısının 3 bin 478'e yükseldiği belirtilen açıklamada, yaralı sayısının ise 12 bini aştığı kaydedildi.

İsrail güçlerinin bu süre zarfında işgal altındaki Batı Şeria'da da 62 Filistinliyi öldürdüğü aktarılan açıklamada, Batı Şeria'da yaralananların ise 1300 olduğu paylaşıldı.

Gazze Şeridi'nde bulaşıcı hastalıkların yayılma riski artıyor
Sağlık Bakanı Mey Keyle, Gazze Şeridi'nde ciddi bir ilaç sıkıntısı ve hastanelere ulaşımda büyük bir sorun olduğunu belirterek, su kesintileri ve kanalizasyon sisteminin bozulmasının, bulaşıcı hastalıkların yayılma riskini artırdığına dikkati çekti.

Keyle, İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine hava saldırı düzenlemesini kınayarak, İsrail saldırısında yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

İsrail'in hastane saldırısından kendisini aklayamayacağını vurgulayan Keyle, İsrail'den hesap sorulmasını istedi.

İsrail Gazze Şeridi'ni vurmaya devam ediyor
İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Cibalya bölgesi ve Nusayrat Mülteci Kampı ile Yermük ve Zeytun mahallelerine havadan ve denizden saldırılar düzenlediği saldırılarda, yaklaşık 30 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail güçleri, Nusayrat Mülteci Kampı’ndaki bir ekmek fırınını da hedef alırken, buradaki saldırıda en az 2 Filistinli yaşamını yitirdi.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'a düzenlenen İsrail saldırılarında da biri çocuk 3 Filistinli öldürüldü.

İsrail, Han Yunus kentinde Filistinli "Ebu İshak" ailesinin yaşadığı eve hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda en az 12 Filistinli yaşamını yitirdi.

Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'de durum kontrolden çıkıyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de sağlıkla ilgili durumun kontrolden çıktığını ve tıbbi yardımları ulaştırmak için beklenilen her saniye kayıplar verildiğini belirtti.

Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan Gazze'deki sağlık durumuna ilişkin paylaşımda bulundu.

"Gazze'de durum kontrolden çıkıyor ve tıbbi yardımları ulaştırmak için beklenilen her saniye kayıplar veriyoruz." ifadesini kullanan Ghebreyesus, DSÖ'nün Gazze için bölgeye gönderdiği tıbbi malzemelerin 4 gündür sınırda beklediğini aktardı.

Ghebreyesus, hayat kurtarıcı sağlık malzemelerini Gazze'ye ulaştırmaya başlamak için acil erişime ihtiyaç olduğuna işaret ederek taraflar arasındaki şiddetin durması gerektiğini kaydetti.

Hizbullah: İsrail Gazze'deki hastaneye saldırıyı önceden planladı
Safiyeddin, İsrail'in hastane saldırısını kınamak ve Gazze'deki Filistinlilerle dayanışmak için Beyrut'un Dahiye bölgesinde düzenlenen gösteride konuştu.

İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını en sert şekilde kınadıklarını belirten Safiyeddin, "Hastaneyi hedef alan bombardıman, saldırının önceden planlandığını doğruluyor.” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya seslenen Safiyeddin, Gazze'deki Filistinlileri yerinden etme planlarının başarılı olamayacağını dile getirdi.

Hizbullah İsrail'e ait bazı hedefleri vurdu, İsrail karşılık verdi
Hizbullah'tan yapılan açıklama, örgüte yakınlığıyla bilenen Al Mayadeen TV'nin internet sitesi tarafından paylaşıldı.

Açıklamada, İsrail'e ait sınırdaki askeri toplanma üssü ve gözetleme kulesinin güdümlü füzeyle vurulduğu kaydedildi.

Saldırı nedeniyle İsrail tarafında ölü ve yaralı olduğu iddia edildi.

İsrail'den karşılık
İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Lübnan'dan füze saldırısı gerçekleştirildiği, bunu karşılık verildiği belirtildi.

İsrail ordusunun Lübnan'daki 2 askeri hedefi vurduğu aktarılan açıklamada, Lübnan'dan hafif silahlarla da Şebaa Çiftlikleri'ndeki İsrail askerlerine yönelik ateş açıldığı ve karşılık verildiği kaydedildi.

İsrail, Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesini yeniden bombaladı
Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan haberde, İsrail'in Lübnan sınırının batısındaki el-Lebbune bölgesine hava saldırısı düzenlediği belirtildi.

Haberde ayrıca, güney sınırındaki Merciyyun bölgesinde bir keşif uçağının görüldüğü bilgisine de yer verildi.

Hastane saldırısı sonrası Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te genel grev
İsrail'in Gazze Şeridi'nde 471 Filistinlinin öldüğü hastane saldırısı nedeniyle işgal altındaki Batı Şeria ile Doğu Kudüs'te bir günlük genel greve gidildi.

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan haberde, "İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalayarak yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği menfur katliam ve devam eden İsrail saldırılarının ardından işgal altındaki Batı Şeria ile Doğu Kudüs'te bir günlük genel greve gidildiği" ifade edildi.

Hamas: Hastane katliamının sorumluluğu doğrudan İsrail'e aittir
Hamas, söz konusu saldırının tüm sorumluluğunun doğrudan Tel Aviv yönetimine ait olduğunu belirtti.

İsrail'in "yalan hikayeler uydurarak yaptığı katliamın gerçeğini saptırmaya çalıştığı" vurgulanan Hamas'ın açıklamasında, "Hastaneyi bombalamakla tehdit eden faşist işgal güçleri, 23 ambulansı vurdu; aileleriyle 25'ten fazla doktoru, 3 binin üzerinde Filistinli sivili öldürdü. Bu kişilerin yüzde 70'i çocuk ve kadındı." ifadesi kullanıldı.

Hamas, İsrail'in şu ana kadar 120 bin konutu, içinde yaşayanların başına yıktığını iddia etti.

İslami Cihad, iddiaları yalanladı
İslami Cihad Hareketi, "Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesini bombaladıkları" yönündeki İsrail iddialarını yalanlayarak, bunun "asılsız olduğunu" belirtti.

Hareketten yapılan yazılı açıklamada, "İslami Cihad, Gazze'de ibadet yerlerini veya kamu tesislerini, özellikle de hastaneleri askeri merkezler, silah depoları veya roket fırlatmak için kullanmamaktadır." ifadesine yer verildi.

İsrail-Filistin çatışması
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 304'ü asker 1405 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 3 bin kişinin öldüğünü, 12 bin 500 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 62 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 1250 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

İsrail'in saldırılarında ayrıca 13 gazeteci yaşamını yitirmişti.

Lübnan sınırında 8 Ekim'de İsrail ordusu ile Hizbullah arasında başlayan çatışmalarda 8 Hizbullah, 2 İslami Cihad üyesi, 1 gazeteci, 2 sivil hayatını kaybetti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 2 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

Son olarak, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği saldırıda 500 kişi hayatını kaybetmişti.

Gazze'deki hükümet: İsrail saldırılarında 400 Filistinli aile yok edildi
Gazze Şeridi'nde Hamas'a bağlı hükümet, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana bölgeye düzenlediği saldırılarda "400 Filistinli ailenin yok edildiğini" duyurdu.

Hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, düzenlediği basın toplantısında, Gazze Şeridi'ndeki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Maruf, "İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi sakinleri üzerine düzenlediği hava saldırılarında 2 bin 163 ferdin bulunduğu 400 aile yok edildi." dedi.

İsrail'in dün akşam saatlerinde düzenlediği, yüzlerce can kaybı ve yaralanmaya neden olan "El-Ehli Baptist Hastanesi katliamının" sorumluluğundan kaçındığını ifade eden Maruf, İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesini tehdit ettiğini yalanlayamayacağını kaydetti.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hastane saldırısındaki ölü sayısını 471 olarak güncelledi
Öte yandan, Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısında ölenlerin sayısını 471 olarak güncelledi.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İşgalci İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesinde gerçekleştirdiği en büyük ve en şiddetli katliamda 471 kişi şehit oldu." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, hastane saldırısında 28'i ağır olmak üzere 342 kişinin yaralandığını belirtildi.

Açıklamada, "Hastaneleri hedef alma aşamasına gelen, El-Ehli Baptist Hastanesinde katliam gerçekleştirmeye cüret eden İsrail, sağlık sistemi için ciddi bir tehdittir." denildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, dün yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu 500 kişinin öldüğünü belirtmişti.

Öte yandan ABD, BM Güvenlik Konseyinde Gazze'ye insani yardım sağlanması için çatışmalara "ara verme" çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız