Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye'nin de kurucu üye olduğu, aralarında ABD ve AB ülkelerinin de yer aldığı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından, "Kapsayıcı Büyüme için Şampiyon Belediye Başkanları Girişimi"nin değerlendirmesi sonucunda, OECD nezdinde 'Şampiyon Belediye Başkanı' olarak seçildi ve OECD Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu'na davet edildi.
Fatma Şahin, bu unvanı Türkiye'den kazanan ilk Belediye Başkanı oldu.
Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı da olan Fatma Şahin, Gaziantep'te; belediye kaynaklarının yoksulluğun azaltılması, dezavantajlı toplumsal kesimlerin desteklenerek maddi ve kültürel yaşam kalitesinin yükseltilmesi, kamu hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması, sağlık hizmetlerinin sunulmasında yerel yönetim kaynaklarının harekete geçirilmesi, zengin ile fakir arasındaki gelir farklarının ve sosyal adaletsizliğin azaltılması, Gaziantep'in kültürel mirasının evrensel ölçekte tanıtılması, Türkiye Arkeoloji Enstütüsü'nün kurulması ve Gaziantep'in ev sahipliği yapması yolunda yaptığı katkılar ve Gaziantep'in, UNESCO'nun 'En Yaratıcı Gastronomi Şehirleri' listesine girmesi alanında yürüttüğü yerel politikalar ve projelerin takdire değer bulunması nedeniyle OECD Nezdinde Şampiyon Belediye Başkanı ilan edildi.
OECD'ye üye 37 ülkeden 63 belediye başkanının Şampiyon Belediye Başkanı olarak ilan eden OECD Yönetimi, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in yanı sıra, Los Angeles, Tokyo, Montreal, Hamburg, Bologna, Porto, Rotterdam, Toledo, Seville, Rennes, Palermo Belediye Başkanları da 'Şampiyon Belediye Başkanları' arasında yer aldı.
Ankara'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bakanların katılımı ile kutlandı
Bu arada, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in OECD Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu'na seçilmesi onuruna Pazartesi günü Ankara'da bir resepsiyon verildi.
Resepsiyona, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuoğlu, AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, Ankara Valisi Vasip Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Davut Gül, OECD Türkiye Daimi Temslicisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı - Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü Genel Koordinatörü Hakan Tanrıöver, Gaziantep sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
Yeşilyurt Belediyesi, sahte 'UNESCO Ödülü' ile gündeme gelmişti
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in, dünya metropol kentlerinin belediye başkanları ile birlikte, Gaziantep'te ürettiği ve uyguladığı yerel yönetim politikaları ile 'OECD Nezdinde Şampiyon Belediye Başkanı' seçilmesi, ironik biçimde, Malatya - Yeşilyurt Belediyesi'nin kazandığı açıklanan, ancak daha sonra sahte olduğu ortaya çıkan 'UNESCO Ödülü'nü hatırlattı.
Yeşilyurt Belediyesi'nin de ilişkide olduğu bir reklam ajansı, belediyelerden topladığı paralar karşılığında, Paris'te UNESCO tabelasının olduğu ve bu tür etkinliklere kiralanan bir binada, sadece Türkiye'den giden belediye başkanlarının katılımı ile bir tören düzenlemiş, para tahsil ettiği belediyelerin başkanlarına birer plaket vererek Türkiye'ye göndermişti.
Bu belediye başkanlarından biri de Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar'dı. Mehmet Çınar, belediyenin para ödediği reklam ve organizasyon şirketinin davetlisi olarak Paris'e giderek, bir plaket almış, bu plaket, Yeşilyurt Belediyesi tarafından, kamuoyuna, "UNESCO'dan Yeşilyurt Belediyesi'ne Kentsel Gelişim Ödülü" olarak pazarlanmıştı.
Başkan Mehmet Çınar aldığı plaket ile Malatya'ya döndüğünde, havaalanında havai fişekler ile karşılanmıştı.
malatyahaber.com, söz konusu 'ödül'ün arka planını araştırmış, sözde ödülün UNESCO ile hiçbir ilişkisinin olmadığı, bir reklam ve organizasyon şirketinin ticari faaliyeti olduğunu ortaya çıkarmıştı. UNESCO da bu doğrultuda açıklama yapmıştı.
Para karşılığında 'Yılın Belediye Başkanı', 'Bölgenin En Başarılı Belediye Başkanı' unvanları satın alınıyor
Diğer yandan, birçok belediye başkanı, çeşitli dergiler tarafından ve bazı anket şirketleri tarafından 'yılın belediye başkanı' ya da 'Bölgenin En Başarılı Belediye Başkanı' ilan ediliyor.
Bu unvanların da 30 bin TL'den başlayan 200 bin TL'ye kadar ulaşan çeşitli meblağlardaki ödemelerle belediye başkanlarına verildiği öne sürülüyor.
Bazı şahısların, yıllardır araştırma şirketi, ajans ya da yayın kuruluşu adı altında Malatya'daki belediyeleri de arayıp, bu tür teklifleri götürdükleri ve 'müşteri buldukları' biliniyor.
malatyahaber.com