Başbakanın Hitlere benzettiği İsmet İnönüye sahip çıkma girişimine, Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birliği Derneği (MASTÖB)nden gelen tepki üzerine bu birlikten ayrıldığını açıklayan, ancak MASTÖB başkanı Celal Karahanın üye olmadığını belirttiği Malatya Eğitim Vakfı (MEV)in, bu birlikte başkan düzeyinde temsiline ilişkin yönetim kurulu kararının bulunduğu bu karar doğrultusunda, bugüne kadar birliğin faaliyetlerinde yeraldığı bildirildi.
İstanbul merkezli olarak kurulan ve Malatya'nın en önemli sivil toplum örgütü ve lobi kuruluşlarından biri olarak bilinen Malatya Eğitim Vakfı'nın, bu kararı almasında, vakıf başkanı Parlak'ın, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın hemşehrimiz İsmet İnönü'yü Hitler'e benzetmesine tepki gösteren açıklamasının ardından, MASTÖB'ün "güncel siyasette etkili bir güce karşı bu tepkinin gösterilmesini eleştirmesi", tartışma yaratmıştı.
İstanbul Üniversitesi eski rektörü Prof.Dr. Mesut Parlak'ın başkanlığını yaptığı Malatya Eğitim Vakfı, MASTÖB'den ayrılma kararını, "Malatya Eğitim Vakfı / Yönetim Kurulu'nun 10 Mayıs 2010 tarih ve 151 nolu toplantısının 4.GÜNDEM maddesinde, Vakfın üyesi olduğu MASTÖB (Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birliği) den ayrılması kararı alınmıştır." açıklamasıyla kamuoyuna duyurmuştu.
MASTÖBÜN İDDİASI..
Malatya Eğitim Vakfı'nın MASTÖB'den ayrılma kararını açıklaması üzerine MASTÖB Başkanı Celal Karahan, vakfın zaten birliğin üyesi olmadığını, MEV Başkanı Prof.Dr. Parlak'ın birliğe kişisel üyeliğinin olduğunu öne sürmüştü.
MASTÖB'den Celal Karahan imzasıyla yapılan yazılı açıklama ise şöyleydi:
"İstifa ettiklerini ilan edip, kendi sitelerinde ve bazı medya kuruluşlarında haber olan gündem ile ilgili birliğimiz açıklama yapma gereği duymuştur.
Malatya Eğitim Vakfı ve İstanbul Yeşilyurtlular Derneği kurumsal olarak (MASTÖB) birliğimizin üyeleri değillerdir.
Bu sebep ile Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birliğinden (MASTÖB) istifa etmelerine gerek yoktur.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur."
BAŞKAN TARAFINDAN TEMSİL..
Dernek statüsünde olan MASTÖBde, Malatya Eğitim Vakfının başkan tarafından temsil edilmesine yönelik olarak, vakıf karar defterinde, 23 Ekim 2007 tarihinde alınmış bir karar olduğu ortaya çıktı.
Söz konusu toplantının gündeminin 3. maddesi Dilek ve Temenniler (MASTÖBe katılım) olarak yazılırken, o zamanki başkan Şaban Taçyıldızın başkanlığındaki yöneticilerin imzasıyla, ..Malatya Sivil Toplum Örgütlerinde (MASTÖB) vakfı temsile vakıf başkanları yetkili kılınmıştır. Bu dönem Yön.Kurul. Başkanı Şaban TAÇYILDIZ, MASTÖBde vakfı temsile yetkilidir kararı alınmış olduğu dikkat çekti.
MASTÖBün mevcut yönetiminin, İnönüyle ilgili benzetmeyle başlayan tartışma sürecinde, derneğin yapısı gereği oluşan fiili duruma rağmen MEVin üye olmadığına ilişkin son açıklamasının, yaşanan süreçte kendini haklı göstermeye yönelik bir manevra olduğu, ancak doğru bir bilgilendirme olmadığı değerlendiriliyor.
Dolayısıyla MEV başkanı Prof.Dr. Mesut Parlakın MASTÖBden ayrılma kararının, zaten üye olmadıkları bir yerden ayrılıyorlar şeklinde yansıtılmasının, olayı çarpıtma amacından kaynaklandığı ifade ediliyor.