SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İstiklal Marşı Bağımsızlığımızın Sembolüdür"

0
Güncellendi - 2019-03-12 03:55:57
A- A+ PAYLAŞ

İstiklal Marşı'nın kabulünün 98. yıldönümü ve Şairi Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla il yöneticileri birer mesaj yayınladılar.

Malatya Valisi Aydın Baruş

"Milletlerin geleceklerine yön veren, fikirleri ve yaptıklarıyla milletinin gönlünde taht kuran müstesna şahsiyetler vardır ki geçen zamana rağmen hafızalarda ve yüreklerde bıraktıkları izler her dem tazedir, daima minnetle yâd edilirler ve asla unutulmazlar.

Aziz Milletimiz, yetiştirdiği bu emsalsiz şahsiyetlerin fikir ve mücadeleleri sayesinde tarihe damga vuran ender milletlerden biri olmuştur. Alp Arslan, Fatih Sultan Mehmet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi devlet adamlarını; Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Mevlana, Ak Şemseddin gibi ilim, irfan ve gönül erlerini ve daha nice büyük isimleri yetiştiren Türk Milleti, bu eşsiz şahsiyetlerin miras bıraktığı değerleri tüm insanlığa armağan etmiştir.

Milletlerin hafızasında yer edinen büyük şahsiyetler genellikle toplumun zor ve çetin bir sınavla karşılaştığı zamanlarda zuhur ederler. Mehmet Akif Ersoy, tarihimizde yaşadığımız en zor zamanlardan biri olan Kurtuluş Mücadelesi yıllarında ortaya çıkarak yazdığı destansı mısralarla ve fikirleriyle Milletimize ilham veren müstesna şahsiyetlerden biri olmuştur. Mehmet Akif, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 12 Mart 1921’de defalarca ayakta alkışlayarak Milli Marş olarak kabul ettiği İstiklal Marşı’nı Türk Milletine armağan etmiştir.

İstiklal Marşımız, her mısraında, Milli Mücadelemizi, Milletimizin kahramanlığını ve güçlü imanını, hürriyet ve bağımsızlık aşkını dile getiren eşsiz ifadeler ihtiva eder.

İstiklal Marşımızın kaleme alındığı işgal yıllarında Aziz Milletimiz, vatanına ve istiklaline yönelmiş olan hayasızca saldırılar karşısında, Akif gibi vatan sevdalısı irfan pınarlarının gayretleri ile moral bulmuş ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi emsalsiz bir asker ve müstesna bir devlet adamının liderliğinde tüm dünya milletlerine örnek olacak bir bağımsızlık mücadelesiyle hür yaşama azmini ve kararlılığını tüm dünyaya göstermiştir.

İstiklal Marşımız, yüreği millet sevgisiyle dolu bir şairin, umudun, özgürlüğün, mukaddes değerler uğrunda şehit olmanın, vatan, bayrak ve ezan aşkının coşkusunu, engin bir maneviyatla haykırdığı muazzam bir sesleniştir. İstiklal Marşımız, Milletimizin ruhuna işleyen değerlere tercüman olması, bağımsızlık iradesini esaret altına almak isteyen işgal güçlerine karşı kutlu kıyamını kelimelerle resmetmesi nedeniyle son derece özel, son derece kıymetlidir.

Merhum Akif’in “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” duası, işgal günlerinin Milletimizin ve Onun şairinin hissiyatında ne kadar derin yaralar açtığını ve istiklalimizi kazanmak için Milletimizin ne büyük fedakârlıklar yaptığını açıkça göstermektedir. Bu fedakârlık ruhu, tarih boyunca sergilediğimiz bağımsızlık savaşlarında, askerimizin ve güvenlik güçlerimizin terörle mücadelesinde ve 15 Temmuz 2016 tarihinde ihanet odaklarına karşı Milletimizin meydan okuyuşunda ilham kaynağımız olmuştur ve olmaya da devam edecektir.

Merhum Akif'in "Asım'ın Nesli" diye nitelendirerek umut bağladığını ifade ettiği genç nesillerimizin, Kahraman Ecdadımızın verdiği şanlı mücadeleyi daima hatırında tutarak İstiklal Marşımızda dile getirilen mukaddes değerleri yaşatma şuuru gelecekte de en büyük güvencemiz olacaktır. Genç nesillerimizin atalarımızın bizlere miras bıraktığı bu kutsal değerlere sahip çıkacağına olan inancımız ve itimadımız tamdır. Bu kutlu vazifelerinde Asım'ın Nesli Türk Gençliği'ne sonsuz başarılar diliyorum.

Bu müstesna gün vesilesiyle; İstiklal Marşımızın Şairi Mehmet Akif ERSOY’u ve başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Milli Mücadelemizin Şanlı Kahramanlarını, tarihin derinliklerinden günümüze kadar canlarını ve kanlarını Vatan toprağına hediye eden Aziz Şehitlerimizi, ebediyete irtihal eden Şanlı Gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyor; Al Bayrağımızın göklerden, İstiklal Marşımızın yüreklerden eksik olmamasını diliyor, Muhterem Malatya Halkına ve Aziz Milletimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat

Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Milli Mücadele sonunda kazanılan zaferin milli şair Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı ile ölümsüzleştiğini belirten Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, mesajında şunları belirtti:

"1. Dünya Savaşı'nın ardından İstiklal Mücadelesi başlatan milletimiz, en zor şartlarda, var olma mücadelesi vermiştir.

Türk milletinin özgür olmadan yaşayamayacağının en büyük kanıtı olan bu eşsiz mücadele sonunda kazanılan zafer, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı Milli Marşımız ile ölümsüzleştirilmiştir.

Bağımsızlık ruhumuzun en iyi tercümanı olan İstiklal Marşı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda okunarak, gözyaşları ve coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir.

Bizi tarih sahnesinden silmek isteyenlere, onca yokluk ve zorluğa rağmen, milletimiz tarafından verilen en güzel cevap niteliğindeki İstiklal Marşımız ile birlik ve beraberliğimizin temelleri olan ortak değerlerimiz de teminat altına alınmıştır.

Tüm dünyaya bu toprakların nasıl vatan haline geldiğini en iyi anlatan milli marşımız, nesilden nesile aktarılarak, milletimiz yaşadıkça istiklalimizin sembolü olarak kalacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, aziz milletimizin şanlı mücadelesini en güzel şekilde anlatan İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 98. yıl dönümünü kutluyor, vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’u rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum."

Battalgazi Belediye Başkanı ve AKP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selahattin Gürkan

Battalgazi Belediye Başkanı ve AKP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selahattin Gürkan, İstiklal Marşı’nın 98. kabul yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Gürkan,” İstiklal Marşımız Diriliş Destanıdır”dedi.

Gürkan, İstiklal Marşı’nın 98. kabul yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajında,”Her okuduğumuzda ve dinlediğimizde ilk günkü tazelik ve duygu ile kalpleri fetheden istiklal marşımızın kabulünün 98. yılındayız. Vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı Milli Marşımız 12 Mart 1921 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinde oy birliğiyle kabul edildi. Yüzlerce eser arasında seçilen ve 10 kıtadan oluşan İstiklal Marşımız, ülkemizin en zor ve onurlu zamanında yazılmıştır. Bu müstesna şiir bir destanın özetidir.

Milli bir ruh ile yazılan marşımızın Şairi Akif’e verilen para ödülünü almaması, o günün şartlarında 500 liralık ödülü “Darül Mesai” adlı gazilerimizin tedavi gördüğü hayır kurumuna bağışlaması ise kelimelerle anlatılamaz.

Mehmet Akif Ersoy, bu dönemde “Çanakkale Destanı” ve “Bülbül” şiirleriyle vatan savunmasının moral kaynağı olmuştur. Biliyoruz ki; 12 Mart 1921 tarihinde milli marş olarak kabul ettiğimiz ve 98 yaşında olan İstiklal Marşı, bu aziz vatanın kutlu evlatlarının diriliş destanının bir simgesidir. Mehmet Akif Ersoy'un ''Allah, bir daha Bu Millete İstiklal Marşı Yazdırmasın'' diyerek kaleme aldığı İstiklal Marşı'nda o dönemin şartlarına rağmen milli mücadele ruhunu, vatan aşkını ve bağımsızlığa olan inancını asla kaybetmediğini dizelerinde vurgulamış, Milletimizin gönül dünyasını en güzel şekilde kağıda dökerek,bizlere her zaman moral ve güç kaynağı olmuştur. İstiklal Marşımızın Kabulünün 98. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma gününde, gönüllere giren vatan savdalılarını, başta Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını, vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u, bu vatan uğruna şehit olan askerlerimizi ve gazilerimizi saygıyla, Rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Halil (5 yıl önce)
    Rahmet ve saygıyla anıyoruz Milli Şairimizi , İstiklal Marşımızın 98.Yıl Dönümü Kutlarım..
    0
    0
    Yanıtla
  • AHMET (5 yıl önce)
    Allah cc rahmet etsin sana ve senin gibi bu ülke ve millet için gayret gösterenlere....
    0
    0
    Yanıtla