RAPORLARINDA 'YANLIŞ' REKTÖR BİLGİSİ.. Son 4 yıldan bu yana İnönü Üniversitesi Rektörlüğü görevini yürüten ve 28 Temmuz 2020 tarihinden sonra başlayacak yeni dönem için de rektör adayı olan Prof. Dr. Ahmet Kızılay imzasıyla yayımlanan “İnönü Üniversitesi 2019 Yılı Faaliyet Raporu”nda, yer verilen “bilgilerle”, İnönü Üniversitesi Yönetimi’nin, devlet üniversitelerine rektör ataması konusunda uygulanan güncel yasal prosedür ve yöntemi bilmediği ortaya çıktı.
2020 yılı içinde yayımlanan İnönü Üniversitesi 2019 Yılı Faaliyet Raporu”na göre, devlet üniversitelerine rektör, “Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca” atanıyor.
Oysa, 3 Ekim 2016 tarih ve 676 Sayılı KHK ile düzenlenen bu prosedür ve yöntem, 2 Temmuz 2018 tarih ve 703 sayılı “ Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” ile köklü biçimde değiştirildi.
Değişiklik ile YÖK’ün aday önerici yetkisinin yanı sıra, adaylarda, 3 yıllık profesör olmak şartı geçersiz kılınarak, devlet üniversitelerine rektör atamasında tek yetkili makam olarak Cumhurbaşkanı belirlendi. Böylelikle, YÖK’ün rektör atamalarındaki rolü, “rektör adaylığı başvuru ilanı” yayınlamak ve rektör adaylarının başvuru dilekçelerini almakla sınırlandırıldı.
Yani, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13. Maddesine işlenen, 2 Temmuz 2018 tarih 703 Sayılı KHK’nın ilgili fıkrasına göre, YÖK’ün rektör atamalarındaki yetkisi sıfırlanmış oldu.
İnönü Üniversitesi 2019 Yılı Faaliyet Raporu yayımlandı
Üniversiteler, her yıl bir önceki yılın performans ve gelişim değerlendirmesini yapmak amacıyla, faaliyet raporları yayınlıyor. İnönü Üniversitesi de, kamuoyuna açık biçimde 2006 yılından bu yana, her yıl, bir önceki yılın değerlendirmesini içeren birer faaliyet raporu yayınladı.
İnönü Üniversitesi Rektörlüğü’ne 28 Temmuz 2016 tarihinde atanan; fiili görev süresi birkaç gün sonra sona erecek olan ve 28 Temmuz 2020 tarihi sonrasında başlayacak yeni dönem için de Rektör adayı olan Prof. Dr. Ahmet Kızılay imzası ile “İnönü Üniversitesi 2019 yılı Faaliyet Raporu” da bu yıl içinde yayımlandı.
2020 yılında, yani İnönü Üniversitesi’ne yeni rektörün atanacağı yılda yayımlanan 2019 yılı Faaliyet Raporu’nu ilginç kılan husus ise, İnönü Üniversitesi tepe yönetiminin, 2018 yılında yayınlanan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan ve rektör atamalarında, YÖK’ü devre dışı bırakarak ve tüm ara prosedürleri kaldırarak tek yetkili atama mercii olarak Cumhurbaşkanını belirleyen yasal değişiklik konusunda bilgisiz olduğunu ortaya koymasıydı.
Faaliyet raporuna göre, rektör, “YÖK tarafından önerilecek 3 aday arasında atanır”mış… Oysa…
İnönü Üniversitesi 2019 yılı faaliyet raporunun 7. Sayfasında yer alan “İdareye İlişkin Bilgiler - 1. Örgüt Yapısı - Üst Yönetim - Rektör” başlığı altında, Devlet üniversitelerinde rektör atamasının prosedürü ve yöntemi, “Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılır” şeklinde aktarılıyor.
Oysa, İnönü Üniversitesi Yönetimi’nin halen geçerli olduğunu zannettiği ve 2019 yılı faaliyet raporunda yer verdiği rektör atama prosedür ve yöntemi, 2 Temmuz 2018 tarihinde yayınlanan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile köklü bir değişime uğradı.
Bu değişiklik ile 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun Rektör atamasını düzenleyen 13. Maddesi, rektör atamalarında YÖK’ün tüm yetkilerini kaldırdı ve tek yetkili olarak Cumhurbaşkanını konumlandırdı.
Devlet üniversiteleri için Rektör belirleme ve atamalarında, başvuru dilekçelerini almak dışında YÖK’e hiçbir yetki ve rol vermeyen, tüm ara prosedürleri geçersiz kılan KHK ile yapılan 2018 yılındaki değişiklik sonrası, Devlet üniversitelerine Rektör ataması konusundaki yasal mevzuat, prosedür ve yöntem tek cümleye indirgendi. O cümle şöyle: “Devlet ve vakıf üniversitelerine rektör, Cumhurbaşkanınca atanır” (2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu, Madde 13)
3 yıllık profesör şartının kaldırıldığından da habersizler
İnönü Üniversitesi 2019 yılı faaliyet raporuna göre, Üniversitenin tepe yönetiminin haberdar ya da bilgi sahibi olmadığı iki önemli husus daha var: 2 Temmuz 2018 tarih ve 703 Sayılı KHK ile rektör atamalarında 3 yıllık profesör olma şartı ve rektörlerin 2 dönemden fazla görev yapamayacağı yönündeki kısıtlama da kaldırıldı.
YÖK Mevzuatından habersiz bir üniversite yönetimi
Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın 4 yıllık rektörlükten sonra, yeniden aday olduğu bir dönemde paylaşılan İnönü Üniversitesi 2019 Yılı Faaliyet Raporu’nun rektör atamalarına dair yanlış, geçerliliği kalmamış bilgilerle dolu olması, ironik bir manzara yaratmakla kalmıyor, İnönü Üniversitesi Yönetimi’nin kendi ana kanununun temel hükümlerini bilmediğini gösteriyor.
Bu durum, Üniversite Yönetiminin YÖK Mevzuatı’nı takip etmediği, değişikliklerden haberdar olmadığı, 2 yıl önce köklü biçimde değiştirilmiş olan ve Devlet Üniversitelerini doğrudan ilgilendiren yasal düzenlemelerden bihaber olduğunu göstermesi açısından “ibretlik” olarak değerlendiriliyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com