SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İÜSBF'nin AB Tarafından Desteklenen Projeleri

0
Güncellendi - 2017-11-16 04:05:32
İÜSBF'nin AB Tarafından Desteklenen Projeleri
A- A+ PAYLAŞ

 İnönü Üniversitesi tarihinde ilk kez bir araştırma projesinden Avrupa Birliği (AB) onayı aldı.  İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi (İÜSBF) tarafından hazırlanan ‘Sosyal İçerme Aracı Olarak Dövüş Sanatları’ ve ‘Herkes İçin Spor Eğitimi’ projeleri Avrupa Birliği komisyonu tarafından onaylanarak, hibe almaya hak kazandı.

  İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın desteğiyle Doç. Dr. Cemal Gündoğdu, Okutman Hasan Toman ile Proje Araştırmacıları Öğretim Görevlileri Mehmet Ilkım, Şakir Tüfekçi, Araştırma Görevlisi Yalın Aygün’ün yürüttüğü projeler, 2017-2020 yılları arasında yürütülecek. Projeler sayesinde, özel gereksinimli öğrencilerin (gençlerin) spor, planlı egzersiz, beden eğitimi, rekreasyon temelli fiziksel etkinlikler aracılığıyla eğitim-öğretim süreçlerinde ve sosyal hayatta daha fazla, sağlıklı katılımın sağlanması amaçlanıyor.

  İÜSBF’in Avrupa Birliği komisyonundan onay olan iki projenin detayları şöyle:

BİRİNCİ PROJE

  Avrupa Birliği’nden onay alan birinci proje, ‘Sosyal İçerme Aracı Olarak Dövüş Sanatları.’ 1 Eylül itibariyle başlayan proje, 24 ay süreyle uygulanacak. 240 bin avro olan proje bütçesi kapsamında İnönü Üniversitesi’ne 23 bin 800 avro ayrılacak. Avrupa Birliği Komisyonu-Erasmus tarafından finanse edilen projenin eylem planı ‘okul eğitiminde yenilik geliştirmek için stratejik ortaklık’ olarak belirlendi.

Projenin koordinatörlüğünü Marie Curie Association-MCA, Plovdiv, Bulgaristan tarafından yapılacak. Projenin ortakları ise şöyle: “İnönü Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Malatya, Türkiye, Yamato Spor Club, Stara Zagora, Bulgaristan, “Paisii Hilendarski” School, Plovdiv, Bulgaristan, European WingTsun Organisation, Bulgaristan, Werkgroep Inclusieve Toegankelijkheid, Poperinge, Belçika, Phoenixkm BVBA, Kortemark, Belçika, Penthesileia, Atina, Yunanistan.”

  Projenin amacı özellikle uzak (kırsal) alanlardaki okullarda beden eğitimi öğretmenlerine dövüş sanatlarını (özellikle savunma sanatlarını) tanıtacak eğitimler vermek. Aynı zamanda uzak (kırsal) alanlardaki okullarda okuyup da sosyal açıdan dezavantajlı durumdaki özel gereksinimli öğrencilere savunma sanatları eğitimi vermek. Yaşa, ırka, cinsiyete veya yeteneğe bakmaksızın dezavantajlı gençlerin sosyal hayata daha fazla dahil edilmesini teşvik etmek. Dövüş sanatlarının özel gereksinimli bireylerin kendine olan güvenini güçlendirmek, şiddeti kontrol altına almak ve topluluk boyutlarını güçlendirmek için bir araç haline gelmesini sağlamak. Doğru uyarlamalar ile dövüş sanatları eğitimini özel gereksinimli bireylerin yapmasını sağlamak amaçlanıyor.

  Proje kapsamında doğrudan faydalanacak hedef gruplar öğretmenler (özellikle beden eğitimi öğretmenleri), antrenörler ve okullar (kaynaştırma eğitimi veren okullar) olacak. Dolaylı faydalanacak hedef gruplar ise öğrenci kuruluşları, gençlik merkezleri, engellilere yönelik çalışmalar yapan gençlik dernekleri (kuruluşları), özel gereksinimli gençlik, akran gençlik, gençlerin davranışlarıyla ilgili umanlar, gençlik alanında politika umanları, ebeveynler, spor organizatörleri ve dövüş sanatları uzmanları.

  Proje kapsamında uluslararası ortaklar toplantı yapacak. İlk toplantı Bulgaristan, ikinci toplantı Türkiye, üçüncü toplantı Belçika, dördüncü toplandı Yunanistan, nihai toplantı ise Bulgaristan’da gerçekleştirilecek.

İKİNCİ PROJE

  Avrupa Birliği komisyonundan alan ikinci proje ise ‘Herkes İçin Spor Eğitimi.’ 1 Ocak 2018’de başlayacak olan proje, 30 ay süreyle uygulanacak. 50 bin avro olan proje bütçesi kapsamında İnönü Üniversitesi’ne 38 bin 700 avro ayrılacak. EACEA Eğitim, Görsel İşlevsel ve Kültür İcra Ajansı-Erasmus tarafından finanse edilen projenin eylem alanı ‘Spor alanında işbirliği ortaklığı ‘sosyal içerme ve şiddete, ırkçılığa ve ayrımcılıkla uluslararası boyutta mücadele etmek. Projenin koordinatörlüğünü Plovdiv Üniversitesi “P.Hilendarski”, Bulgaristan yapacak.

  Projenin ortakları ise şöyle: “İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Malatya, Türkiye, Engellilere yönelik çalışmalar yapan ulusal uzmanlar derneği, Bulgaristan, Engelilere yönelik çalışmalar yapan Rijeka Sport Derneği, Hırvatistan, Spor ve Innivasyon Avrupa platformu, Belçika, Werkgroep Inclusieve Toegankelijkheid, Belçika, Eğitim Gönüllüleri Viyana Derneği, Avusturya, “St. Paisii Hilendarski” Ortaokulu, Bulgaristan.”

  Projenin amacı; farklı engelli kategorisinde olan gençlerle spor çalışmaları yapan spor eğitmenlerinin eğitim yeteneklerinin artırılması. Spor etkinliklerine olan katılımların hem fiziksel hem de psikolojik yönlerine ve tedavi edici yönlerine dikkat çekmek. Hem fiziksel hem de davranışsal olarak gelişmeyi destekleyen temel sporların bir araya getirilmesi (taban örgütlenmesi) için spor eğitimleri gerçekleştirmek. Avrupa Mesleki Eğitimi İçin Kredilendirme Sistemine (ECVET) uygun olarak spor eğitmenleri için ortak ülkelerde pilot uygulamalar yapmak ve eğitim kursları düzenlemek. Eğitimci (öğretmenler) için çevrimiçi bilgilendirici topluluk portalı aracılığıyla bütünleşmiş çok dilli (Bulgar, Belçika, Türkiye, Hırvatistan ve Avusturya) bir mobil uygulama geliştirmek. Proje çıktılarının ortak ülkelerdeki spor ve gençlikle ilgili çalışmalar yapan kamu ve özel kurumlarla paylaşmak proje kapsamında belirlenen hedefler olarak dikkat çekiyor.

  Projenin hedef gruplarını; gençlik merkezleri ve spor, planlı egzersiz, beden eğitimi, rekreasyon aracılıyla fiziksel etkinlik uygulamaları yapan spor eğitmenleri, gençlik liderleri veya gençlik çalışanları, özel eğitim (özel gereksinimli) okulları ve normal okullarda halihazırda çalışan beden eğitimi öğretmenleri, özel gereksinimli çocukları olup da bu çocuklarıyla dışarıda, farklı ortamlarda spor yapmak isteyen aile üyeleri oluşturuyor.

Projeden; özel gereksinimli gençler (5-18 yaşları arası), görme bozuklukları olan bireyler, işitme engelli olan bireyler, hareket kabiliyeti bozuklukları olan bireyler, iletişim bozuklukları olan bireyler, kaynaştırma eğitimi veren okullara girebildikleri sürece öğrenme güçlüğü çeken bireyler faydalanabilecek.

  Proje kapsamında uluslararası ortaklar toplantı yapacak. İlk toplantı Ocak 2018’de Bulgaristan’da gerçekleştirilecek. İkinci toplantı Haziran 2018’de Hırvatistan, üçüncü toplantı Kasım 2018’de Malatya, dördüncü toplantı Mayıs 2019’da Avusturya, beşinci toplantı Aralık 2019’da Belçika, altıncı toplantı ise Mayıs 2020’de Bulgaristan’da yapılacak.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Mustafa (7 yıl önce)
    Neden bilim, teknoloji, sanat, sağlık alanında şimdiye kadar destek alacak projeler yapılmamış? Rektör beye sormak gerek. Tabi cevap verirlerse öğrenmek isteriz.
    0
    0
    Yanıtla