SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İyi Haber Değil!."

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği bölümü emekli öğretim üyesi Jeolog Prof.Dr. Mehmet Önal X (daha önceki adıyla Twitter) hesabından attığı mesajlarda, Çırmıhtı İnek Pınarında suyun erken çıkmasının kaynağın yanından geçen İnek Pınarı fayının yakın geçmişte çok sayıda deprem üretmesi olduğunu söyledi. Önal, ayrıca Malatya içme suyu kaynağının çamurlu akmasına ilişkin nedenleri açıkladı.

malatyahaber.com'da ‘Her Şey Şaşırdı, O da Şaşırdı!’  yayınlanan, Çırmıhtı sınırları içerisindeki İnek Pınarı kaynağının beklenen çıkış tarihinden yaklaşık 3 ay önce çıkmasına ilişkin habere değinen Prof. Dr. Önal “Yeşilyurt'ta (Malatya) bulunan İnek Pınarı kaynağı her yıl mart ayında çıkıp, ağustos ayında ise kururdu. Bu ay içinde bol akmaya başladığı bilgisi yayınlandı (Malatyahaber). Bunun nedeni kaynağın yanından geçen İnek Pınarı fayının yakın geçmişte çok sayıda deprem üretmesidir" dedi. 

Önal “İnekpınarı suyunu şimdiden boşaltırsa yazın erken kuruyabilir. Kaynağın yanından geçen İnekpınarı Fayı yakın geçmişte çok sayıda deprem üretti. Bu depremlerle fay zonu gözenek ve geçirimliliğini artırabilir. Nedeni bu olabilir. İyi haber değil” yorumunu da yaptı. 

Önal, Malatyahaber’e gönderdiği mesajda ise “bu aylarda debinin artması yaz ayları için debi azalmasını oluşturabilir. Tedbir almak gerekir. Yeni su sondajları açıp yedek su olanakları bulmak gerekir” dedi. 

Neden Çamurlu Akıyor? 

Malatya içme suyunu besleyen Pınarbaşı kaynağının çamurlu akmasının nedenlerini sıralayan Önal şunları yazdı: 

“Malatya içme suyunu besleyen Pınarbaşı kaynağının çamurlu akmasının nedenleri. 1. Pınarbaşı kaynağının fay kaynağı olması, 2. Deprem sırasında yeni çatlak ve fayların oluşması, 3. Deprem sırasında gözenek ve geçirimliliğin artması, 4. Pınarbaşı kaynağını besleyen Malatya Metamorfiklerinin allokton (fayla yerinden taşınması), 5. Malatya metamorfiklerinin erimeli (karstik) olması, 6. Malatya metamorfiklerinin aşırı çatlak ve kırıklı olmasıdır. Biraz da bilimsel açıkladım.”

“Malatya içme suyunun çamurlu akmasının nedeni; Pınarbaşı kaynağı Yeşilyurt Fayının iki küçük fayla çakıştığı yerden çıkmaktadır. Yani fay kaynağıdır. Şist ile mermerin dokanağından çıkmaktadır.”

“Beydağı’nın altında bulunan 1000 metre kalınlığındaki erimeli (karstik) kayaçlardan kaynaklanmaktadır. İçi su dolu bu mağaralar depremde aşırı çalkalandığı için çamurlu akmaktadır. Bu negatiflikten belediye ve DSİ'nin bir sorumluluğu yoktur.” 

Önal, bir takipçisinin “çözümü yok yani hocam bu durumda” diye attığı mesajına “çözümü beklemek” karşılığını verdi. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • Cenk (1 yıl önce)
    Hocam anladığım kadarıyla Malatya Pınarbaşı su kaynağı çok kırıklı kireçtaşlarının olduğu bir bölge. Benim sorum 6 şubat depreminde bir kaç gün su kaynağından akış olmadı, sonra çok şükür yeniden aktı. Allah esirgesin başka bir depremde bu kayaçlarda farklı düzlemlerde kırıklar oluşur da su kaynağımızın yönü kalıcı değişip kaybolma riski var mı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cafanalı (1 yıl önce)
    Dün venk mahhalesindeki pınara gittim suyu çeşmeden kesmişler boruyda havuzun dibine uzatmislar sebep ne acaba Allah'ın verdiği suyu kullardan niye esirgediniz Allah fırsat vermeye bu kullara inşallah mantiklı bir sebebiniz vardır oraya gidenler yanınızda 2 metre hortum götürün borudan içeri salın su gelir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Havanın ılık gitmesi ve yağışların iyi olması da etkilemiş olabilirmi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Havaların iyi gitmesi ve yağışların iyi olması kaynakların erken çıkmasını sağlayabilir. Bu benim konum değil. Bunu DSİ ve ilgili bilim dallarının açıklaması gerekir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (1 yıl önce)
    Az buz bir deprem yaşamadık.yer yer 5-6 metre kaymaların yaşandığı çok büyük çöküntülerin yaşandığı bir felaketti. Depremi yaşayan insanların en büyük korkusu bu tip su kaynaklarının bir deprem habercisi olma özelliğidir. Rabbim esirgesin...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Huzur (1 yıl önce)
    Bu profesör daha önce de Malatyaya uyarıda bulunmuş ve her zamanki gibi kimse umursamamıştı.Malasef hep olayların sonunda ben demiştim oluyor. Ama yıkılan evlerimiz, yağmalanan evlerimiz, kaybolan canlarımız ve depremde yaşadığımız hicbir yüzsüzün umrunda değil. Her açıklamasında Güzel Malatyayı yerin dibine sokan,karalayan insanlarla beraber bir havayı soluyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • herşeyi unutun (1 yıl önce)
    değerli okurlar eskiden şu zamandı şimdi böyle zamanda çıkıyor laflarını UNUTUN. normal bir deprem değildi! Normal derken dış kaynaklı değil, olağanüstü koşullara sahip bir depremle yer altı morfolojisi çok değişti ve uzmanlar da bunu açıklayabilecekleri kadar kolay bir durum değil. Doğru! Bekleyip göreceğiz deniliyor. Çünkü bilimadamları, uzmanlar da böyle bir duruma alışk değil, bilgi sahibi değil. O yüzden her yorum her araştırma şu an için su yüzden akıp gider. Belediye su parasına gelene kadar neyden para almadı ki. Az bile bize. Müstehak malatyamıza MAALESEF. Sevgiyle kalın
    %65
    %35
    Yanıtla
  • aynen helal. bize az bile
    %100
    %0
    Yanıtla
  • orhan ince (1 yıl önce)
    halen pis bulanık su kullanıp temiz su parası ödüyoruz ya allah bildiği yapsın vesile olanları ne diyem. bu hakmı şimdi üstelik birde vergilerini .
    %87
    %13
    Yanıtla
  • orhan ince (1 yıl önce)
    depremden 10 ay geçmiş halen su bulanık akıyorsa çözüm yoksa kendiliğinden düzelecek denirse çözümü halen beklemek denirse sahi başımızdaki başkanlar ne yapar bu konuda.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Hocam beydağı'nın Kuzey yamacındaki baharda çıkan su kaynakları da erkenden çıktı. Örneğin yukarı kozluk'ta baharda çıkan ve yaklaşık 1-1,5 ay süren su kaynağı şimdiden çıktı. Eskilerimiz bunun önceden görülmeyen bir durum olduğunu söylüyorlar. acaba aynı sebeple mi?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Prof. Dr. Mehmet ÖNAL (1 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Beydağı çevresindeki tüm kaynakların erken çıkmasının temel nedeni depremlerdir.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Hocam bundan yıllar önce çöşnük fayı ve Doğu Anadolu fayının Malatya'ya etkisi ile alakalı bir yazınızı okumuştum. yüksek katlı binaların yapılmaması ve şehrin kurulacak yerleriyle alakalı bilgiler vermiştiniz. Karar veren mercilere ve idarelere uyarıda bulunmuştunuz çok iyi hatırlıyorum. Fakat bostanbaşı ve Fahri Kayahan sizin bu uyarınızdan sonra oluşmaya devam etti. Maalesef sonuç vahim oldu. inşallah bundan sonra dinlerler ve karar mercileri şehri insan fıtratına yakışır şekilde dizayn ederler; rant ve kazanç kaygısı olmadan en azından bilimin gerektirdiği şekilde imar ederler. Bu ise kesinlikle vicdan sahibi insanların bir araya gelerek Malatya'nın ayağa kaldırılmasında katkısının olacağına inanıyorum. Bunlardan bir tanesi de sizsiniz teşekkürlerimi sunuyorum.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Ulu camimiz yaklaşık 4 yıldır ibadete kapalı. Keşke ivedilikle tadilatı yapılıp ibadete açılsa
    %21
    %79
    Yanıtla
  • Ferik (1 yıl önce)
    Depremler hakkında sürekli araştırmalar, haberler ve röportajlar yapan Sn. Mehmet hocamızının Bostanbaşında ki evinin bulunduğu, 2 defa ağır verilip sonra orta hasara dönen binasına Güçlendirme için imza atmış olması da çok çelişkili ve manidar olmuş!!
    %74
    %26
    Yanıtla
  • 48 dairede güçlendiremeye karşı çıkan 4 kişi kaldık. Ben de mecbur evet dedim. Ancak şimdi koşullar değişti. Yerinde dönüşümü destekliyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İnsanların özel hayatlarını burada niye başka konular için propaganda şeklinde yazıyorsunuz.milletin ağzına sakız oldu bu laf 2 kez ağır verildi diye Malatya da hiç bir yere iki kez ağır verilmedi çünki tespitler 1 Sefer verildi acemi uzmanlarca sonra itirazlara göre bir kez daha bakıldı ve durumu değişti.Mehmet hocada binasını incelemiş ağır olmadığını görmüş ise güçlendir me istemiş olabilir gayet normal bir durum.güçlendirme kötü birşey değil ki kolonda taşıyıcılarda ciddi hasar yok ise sıkıntılı olan yerler belirlenir ve güçlendirilir doğru olan da budur
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Bilim insanı olarak, etkileyeceği insan sayısını göz önüne alınca elbetteki ifşa ederim birader. Ne yani ne diyosun? Susalım mı? Zoruna gittiğine göre sanırım sen de güçlendirme taraftarısın orda!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Horatalı (1 yıl önce)
    Banazı da Horata da ilk baharda patlayan yaz mevsiminin geldiğinin müjdecisi olan Çoban Dede deresi suyu ilk defa Aralık ayında patladı. Burayıda incelemenizi tavsiye ediyorum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Herşeyi ben yaptım demeye devam var ol başkan sağ ol başkan!
    %40
    %60
    Yanıtla