SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Kadın Sorunları Paneli

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'nde, "Kadınların Sık Karşılaştığı Sorunlar" konulu bir panel düzenlendi. Panelin konuşmacıları Prof.Dr. Ayşe Kafkaslı, Prof.Dr. Süheyla Ünal ve Avukat Arzuhan Kaplan'dı.

Panele ilişkin olarak üniversitenin yayınladığı bülten şöyle:

"10 Mart 2009 Salı günü Üniversitemiz Süreyya Aybar Konferans Salonu’nda “ Kadınların Sık Karşılaştığı Sorunlar” başlıklı bir panel düzenlendi.

Oturum Başkanlığı’nı Doç. Dr. Ayşe Çıkım Sertkaya’nın yaptığı panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, Prof. Dr. Süheyla Ünal ve Av. Arzuhan Kaplan katıldı.

Oturum Başkanı Ayşe Çıkım Sertkaya konuşmacılara söz vermeden önce kadınların dünyada ve ülkemizde yaşadıkları maddi ve manevi konulara değinerek, kadın haklarını ekonomik ve hayati temeller üzerinden değerlendirdi.

Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, “ Ergenlikten Menopoza Kadın Sağlığı” başlıklı konuşmasında, kadın anatomisi üzerinde durarak kadının üreme dönemi sorunları ile gebelik öncesi ve sonrası sorunlarına değindi. Kadınların cinsel sorunları üzerinde de duran Prof. Dr. Kafkaslı, kadınların yaşadıkları bu gibi tıbbi sorunları ve çözümlerini derinlemesine değerlendirdi.

Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı’nın sunumunun ardından söz alan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süheyla Ünal, “ Aile İçi Şiddet” başlıklı bir konuşma yaptı. Aile içi şiddetin özellikle kadına yönelik olduğunu ve kadının hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı yönde geliştiğini belirten Prof. Dr. Süheyla Ünal, yaşanan şiddet eylemleri sonucunda kadının yaşadığı psikolojik ve hayati sorunları dile getirdi.

Kadının aile içindeki rolünün toplumsal yaşantımızdaki önemini vurgulayan Prof. Dr. Ünal, temel güdüleri ve insani ihtiyaçları karşılanmayan kadının birçok sorunla karşı karşıya kaldığını ve bu olumsuz durumun topluma birçok sosyal bozukluk olarak yansıdığını ifade etti. Aile içinde özellikle ebeveynler arasında yaşanan güç ve kontrol mücadelesinin, başka birçok sebeple birlikte aile içi şiddeti tetiklediğini, bunun sonucunda birçok travmayla karşılaştıklarını belirten Prof. Dr. Ünal ortaya çıkan bu olumsuz tablonun özellikle kadın ve çocukları derinden etkilediğini dile getirdi.

Prof. Dr. Süheyla Ünal’ın konuşmasının ardından Av. Arzuhan Kaplan, “ Yasalarda Kadın Hakları” başlıklı bir sunumda bulundu. Kadınların haklar ve özgürlükler konusunda erkeklere oranla daha geride olduğunun görüldüğünü belirten Av. Kaplan, kadınların yaşadıkları sorunları, dünyadan ve Türkiye’den istatistikî veriler ışığında değerlendirdi.

Dünyada kadın ve erkek nüfusunun eşit olduğunu belirten Av. Kaplan, buna rağmen üç çalışan kadına karşın iki erkeğin çalışmakta olduğunu, sadece bu verinin bile dünya üzerindeki kadınların yaşadıkları ekonomik sıkıntıyı açıkladığını dile getirdi. Dünyada halen yüz milyonun üzerinde kadının kayıp olduğunu, bazı ülkelerde kadınların doktorluk ve öğretmenlik gibi meslekleri yapma haklarının olmadığını dile getiren Av. Kaplan, kadın ve erkek eşitliğine yönelik çalışmaların artırılması gerektiğini vurguladı. Kadın haklarının hukuki boyutuna dikkat çeken Av. Arzuhan Kaplan, Türkiye’deki yasaların artık kadın sorunlarına karşı daha ciddi tedbirler almak üzere hazırlandığını, kadınlara uygulanan şiddete yönelik olarak ağırlaştırılmış cezaların uygulandığını belirtti."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız