Hollanda’da yapılan bir araştırma, günde en az 7 saatlik uykunun ölümle sonuçlanan kalp hastalığı riskini yüzde 83 azalttığını ortaya çıkardı.
Uyku, genellikle iyi beslenme ve egzersizden sonra sağlıklı bir yaşamın üçüncü dayanağı olarak adlandırılır. Ancak Hollanda’da bir araştırma, uykunun sağlıklı yaşam için başlı başına bir gereksinim olduğunu gözler önüne serdi.
Geçtiğimiz hafta European Journal of Preventative Cardiology’de yayınlanan bir araştırma, uykunun sağlıklı beslenme, egzersiz yapma ve sigara içmeme gibi sağlıklı yaşama katkıda bulunan faktörlerden biri olduğunu ortaya çıkardı.
Yeterli uykunun, insan vücudunu kardiyovasküler hastalıklara karşı koruduğu belirtildi.
Araştırmanın sonuçlarına göre, sağlıklı yaşam için edinilen alışkanlıklar (sigara içmeme, az oranda alkol alma, egzersiz yapma ve iyi beslenme) ölümlü kardiyovasküler hastalık riskini %67 azaltırken, bu alışkanlıkların yanında yeterli uyku (Bir gecede en az yedi saat) alımı, kalp ve damar sağlığına katkıda bulunuyor ve ölümlü kardiyovasküler hastalık riskini %83 azaltıyor.
Araştırma, uykuyla beraber diğer sağlıklı yaşam için dayanak oluşturan faktörlerin hepsini gerçekleştirenlerin, komposit kardiyovasküler rahatsızlıkları %36, ölümcül kardiyovasküler rahatsızlıkları ise %57 oranında önlediklerini veya ertelediklerini ortaya çıkardı.
Yeterli bir uykunun tek başına komposit kardiyovasküler hastalıkları %22 oranında, ölümcül kardiyovasküler hastalıkları ise %43 oranında azalttığı görülmüştür.
HAFIZA GELİŞİMİNİ DE SAĞLIYOR
Araştırma, yeterli uykunun, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmanın yanında hafızayı geliştirdiğini ve sağlıklı kilo alımını sağladığını ortaya çıkardı.