İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde 'kıkırdak hücresi nakli' gerçekleştirildi. Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Nurzat Elmalı, bu yöntemle kalıcı sakatlanmaların önlendiğini söyledi.
Dizinde kıkırdak hasarı bulunan 24 yaşındaki Metin Bulut'a Turgut Özal Tıp Merkezi'de kıkırdak hücresi nakli yapıldı.Bulut, ağrılarının 3 yıl önce başladığını belirterek "Hiç düzelmeyeceğini düşünüyordum. Ankara'dan kıkırdak hücre üretilerek Malatya'da hücre nakli gerçekleştirildi. Doktorlara teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.
"HÜCRELERİ LABORATUVARDA ÇOĞALTIYORUZ"
Genç sporcularda görülen menisküs veya çapraz bağ yırtılmalarında, beraberinde genellikle eklemdeki kıkırdak dokunun da zedelendiğini, zaman geçtikçe dizde kireçlenme veya artroz denilen hastalığın geliştiğini ve sonunda protez ihtiyacına gereksinim duyacağını ifade eden Prof.Dr. Elmalı, kıkırdak hücresi nakli yöntemiyle dizinde kıkırdak harabiyeti bulunan kişinin kendi dizinden kapalı ameliyatla (artroskopi) pirinç tanesi büyüklüğünde biyopsi ile doku alındığını belirtti. Prof. Dr. Elmalı, "O dokudaki hücreler laboratuvarda çoğaltıldıktan sonra dizdeki hasarlı bölgeye naklediliyor. Bu nakil sayesinde orijinale en yakın kıkırdak doku elde ediliyor.Bizim amacımız uyguladığımız bu yöntemle genç yaşta protez gereksinimini önlemek" ifadelerini kullandı.
Kıkırdak hücre nakli ameliyatının Türkiye'de bir iki merkezde yapılabildiği öğrenildi.