AKP Malatya İl Başkanlığı'nda düzenlenen geleneksel Halk Günü programına nöbetçi milletvekili olarak AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık katıldı.
Toplantı öncesinde basına değerlendirmede bulunan İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, Büyükşehir Yasası konusunda yanlış bilgilendirmelerin yapıldığını ifade ederek, “Dedikodu mekanizmaları hemen işledi. Büyükşehir ile Malatya ne kazandı, ne kazanacak? Ne değişecek, vergilerimiz arttı gibi. Ben burada samimiyetle şunu ifade edeyim, Malatya büyükşehir olmakla hiçbir vergi, su parası, elektrik parası ve doğalgaz parası artmaz. Yalnızca artacak olan emlak vergisi artacak, o da yıllık 50-60 TL gibi bir meblağ getirecek. Büyükşehir olduk diye elektriğimiz zamlanmaz, suyumuz zamlanmaz, doğalgazımız zamlanmaz. Bugünün fiyatları neyse, girdi maliyetleri neyse, aynısı büyükşehirde de yansır. Ama büyükşehir ile beraber Malatya’nın bütçesinde ciddi anlamda kazanımlar olacak. İmar tek elden koordine edilecek. Malatya’nın gelişimi ve yatırımı noktasında ciddi gelişmeler olacak. Bunları hep beraber göreceğiz. Ben yine merak ediyorum, bu yasaya şiddetle muhalefet gösterenler, çıkmaması için ellerinde geleni yapanlar, bu yasanın uygulanmasına başlanıldıktan sonra seçimlerde milletimizin önüne gelerek diyeceklerdir ki, ‘Biz bu çıkan yasayı en iyi uygulayan biz olacağız, bu yasayla Malatya’yı daha iyi yönetiriz diye’ Malatyalılardan oy talip edecekler. Sen karşı çıktığın bir yasayı, özümsemediğin bir yasayla daha iyi yöneteceğini de milletimizin takdirine bırakıyorum” dedi.
Milletvekili Öznur Çalık ise, Büyükşehir Yasası konusunda açıklamalarda bulunarak, “10 yıllık iktidarımızda çok önemli çalışmalar yaptık, önümüze çok önemli hedefler koyduk. Bu hedefleri koyarken biz Malatya’nın büyükşehir olmasını çok hayal ettik. Buna siz hayal diyebilirsiniz, buna siz rüya diyebilirsiniz. Bu Malatya’nın büyükşehir olma isteği ve arzusu Sayın Başbakanımızda her daim anlam ve ses buldu” dedi.
Çalık şu şekilde konuştu:
“Ana muhalefetten yavru muhalefete, küçük muhalefete kadar hepsi Büyükşehir Yasası'na karşı çıktı. Milletin yararına ne varsa, muhalefetin adeti karşı çıkıyor. Biz sabahlara kadar, sabah ezanlarına kadar Meclis’te Büyükşehir Yasası'nı çıkartmak için çaba sarf ettik. AK Parti söz üretmez, iş üretir. Biz bir kez daha sözümüzün arkasında aslanlar gibi durduk ve Malatya büyükşehir olmalı dedik ve Malatya ile birlikte 16 ilimiz büyükşehir unvanına kavuştu ve toplamda 29 ilimiz büyükşehir statüsüne kavuştu.”
Büyükşehir Yasası ile birlikte muhalefetin bilgi kirliliğine başladığını aktaran Çalık, “Şimdi şöyle bir bilgi kirliliği yapılıyor; ‘Malatya büyükşehir olacak, vergiler artacak.’ Güzel kardeşim, değerli Malatyalılar, büyükşehirin bütçe payları ciddi şekilde artacak ve Malatya’nın geliri en az 2 katına çıkacak. Vergilerden aktarılan yüzde 5’lik pay yüzde 6’ya çıkartılacak. Genel bütçeden ayrılan yüzde 2.5’lük pay ise yüzde 4.5’e çıkacak. Yani Malatya’ya gönderilecek olan para en az iki katına çıkacak. Bu herkes tarafından bilinmeli ve hizmete dönüşeceğini de herkes görmeli” diye konuştu.
Çalık, Büyükşehir Yasası ile birlikte yerel yönetimlerde kalite ve yatırımların artacağını ifade etti. Çalık, Malatya’da ikinci bir devlet üniversitesi kurulması için çalışma yürüttüklerini ve hedeflerinin Turgut Özal Devlet Üniversitesi’ni kurmak olduğunu aktardı.
Toplantıda daha sonra vatandaşların dilek ve şikayetleri dinlendi.