Kanser tanı ve tedavisinde günümüzün en son teknolojik donanımı, bundan böyle artık İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde.
Turgut Özal Tıp Merkezi Nükleer Tıp Anabilim Dalı, bundan böyle kanserin erken dönemde tanı ve tedavisine yol gösterecek teknoloji harikası Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT) cihazı ile hastalara hizmet verecek.Kanserin tanısı, kanserin evrelendirilmesi, nükslerin erken dönemde saptanması, en uygun tedavi yönteminin seçilmesi ve tedavideki başarının değerlendirilmesinde önemli rolü olacak PET/BT cihazının bulunduğu ünitenin açılışı ve cihazın tanıtımı amacıyla bir toplantı yapıldı.
Turgut Özal Tıp Merkezi Nükleer Tıp Anabilim Dalında yapılan açılışa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, Başhekim Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan, Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ersoy Kekilli, başhekim yardımcıları ve hekimler katıldı.
Açılışı gerçekleştirilen ünitenin gezilmesinden sonra Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT) cihazının tanıtım toplantısına geçildi.
Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan ve Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Nail Umay ile Malatya Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener’in de hazır bulunduğu toplantının açılış konuşmasını Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan yaptı.
“Taklitçi ve tercümeci bir üniversite” yapısından “telif ve değer üreten bir üniversite” anlayışına doğru evrilmekte olduklarını vurgulayarak konuşmasına başlayan Başhekim Yrd. Doç. Dr. Aslan şunları söyledi: “Yaşadığımız son süreçlerde İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi marka değerini artıracak faaliyetlerine hız vermiş ve vermeye devam etmektedir. Çabalarımız insan ve hizmet odaklı bir süreci içeriyor. Gören bir gözle baktığınızda kurumumuzdaki değişimin temelinde emek, göz nuru ve derin bir fedakârlık olduğunu göreceksiniz. Milletin emaneti bilinci ile hareket edildiğini müşahede edeceksiniz. Bu süreçte nefislerimizle, sosyal çevremizle, sevenlerimizle, sevmeyenlerimizle mücadele eder hâle geldik. Ayrıca emektar insanlar hedef hâline getirildi. Zor günler yaşadık, riskler aldık. Ailelerimizden ve şahsi ikballerimizden fedakârlıklar yaptık. Milletimizin bir kurumu daha ayakta kalsın, hizmet üretebilsin diye. Lakin bazen anlaşılamadık, bazen anlaşılmak istenmedik. Süreçlerde bazen küçük hesaplar yapıldı. Küçük resimlere bakıldı. Resmin büyüğü hep gözlerden kaçırılmaya çalışıldı. Bu kurum sanki doğal seyrinde bu hâle gelebilirmiş gibi hareket edildi. Diğer üniversite hastaneleri diplerde yaşam mücadelesi verirken burada adeta tarih yazıldı. Ben bu kahramanların anlaşılamadığına inanıyorum. Artık Malatyalılar ve milletimiz şunun farkına varmalıdır: İnönü Üniversitesi ve Turgut Özal Tıp Merkezinde güzel şeyler yapıldı, yapılıyor ve yapılmaya devam edecektir.”
“İşte kurumsallaşma süreçlerimizden bir cihaz yatırımı ile tekrar karşınızdayız. Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT) cihazının ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinin özellikle son bir yıl içerisinde önemli gelişmeler kaydettiğini belirterek konuşmasına başlayan Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Nail Umay, “Turgut Özal Tıp Merkezinde son yıllarda çok ciddi değişimlere imza atılmıştır. Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT) cihazı ve buna benzer daha birçok teknolojik olarak gelişmiş cihazların hastaneye ve Malatya’ya kazandırılmasını mutlulukla karşılamaktayız.” dedi.
Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT) cihazının açılış töreni için gelen konukları selamlayarak konuşmasına başlayan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen ise, “Turgut Özal Tıp Merkezi artık yerel bir üniversite hastanesi değildir, ulusal çaptadır ve uluslararası arenaya çıkmıştır. Merkezimiz bundan böyle özel sektördeki dev rakipleri ile rekabet edebilir duruma gelmiştir. Kalite açısından en yüksek standardın sunulduğu hastanemizde çalışmalar, tamamen insan odaklı yapılmaktadır.” dedi.
Turgut Özal Tıp Merkezinde çok güzel hizmetlerin yapıldığını belirten Özgen, yapılan hizmetleri bir bakıma belediyelerin altyapı hizmetlerine benzeterek, bu nevi altyapı hizmetlerin çok görünür olmadığını ancak bu hizmetlerin insanlık için vazgeçilmez olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ünsal Özgen, yaklaşık 40 milyon lira tutarındaki alt yapı hizmetlerine imza atıldığını ifade etti ve bu hizmetlerin niteliğinin bir gün mutlaka anlaşılacağına inandığını dile getirdi.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen’in konuşmasından sonra kürsüye davet edilen Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ersoy Kekilli ise, Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT) cihazı ile ilgili teknik ve açıklayıcı bilgiler vererek şunları söyledi: “PET/BT teknolojisi ile kanserin tanı ve tedavisinde başarı ciddi oranda artmaktadır. PET/BT koroner kalp hastalıkları ve nörolojik hastalıkların tanısında da kullanılmasına rağmen tetkiklerin % 90’ı kanserli hastalarla ilgilidir. Cihazla özellikle Lenfomalar, Baş-boyun kanserleri, akciğer kanserleri, meme kanserleri, bağırsak kanserleri, jinekolojik kanserleri olmak üzere başka organlara ya da bölgelere sıçrama (metastaz) olup olmadığı daha kesin olarak saptanmakta ve buna göre tedavi şekli belirlenmektedir.”