Malatya'nın Akçadağ ilçesindeki Karacadağ Yaylasına mera çalışmalarından dolayı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Altın Bayrak verildi.
Karacadağ Yaylasında düzenlenen törene Vali Ulvi Saran, Akçadağ Kaymakamı Erhan Güney, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Çayır Mera Daire Başkanı Cafer Kınanç, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, Tarım İl Müdürü Bestami Zabun, Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş ile Bayramuşağı köyü ve bölgedeki köylerden gelen vatandaşlar katıldılar.
Bayramuşağı Köyü Muhtarı Haydar Baran, kendilerine verilen desteğe teşekkür etti.
Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini belirterek, hayvancılık desteklerinin özellikle köylü ve fakire yönelik olması gerektiğini söyledi. Malatya'daki meraların amacı dışında kullanılmasına müsaade edilmemesini ve başka amaçlı kullanmak isteyenlere kiraya verilmemesini isteyen Polatbaş, Türkiye'de son dönemde yaşanan et fiyatı sıkıntısının yıllar öncesinden görüldüğünü, ancak yetkililerin bu durumu görmek istemediğini kaydetti.
Malatya Tarım İl Müdürü Bestami Zabun ise "Kaliteli kaba yem üretmenin en kolay yolu ve en ucuz kaynağı çayır ve meralardır. Mera işgallerine karşı gerekli yasal işlemler derhal başlatılmaktadır" dedi. Zabun, Karaçadağ Yaylası'ndaki mera çalışmalarının 2007 yılında başladığını ve proje tutarının 246 bin TL olduğunu kaydederek, proje sahasının 6 bin dekar olduğunu ifade etti.
Zabun, "Karaçadağ Yaylası Mera Islah Projesi Altın Bayrak Ödülü almaya hak kazanmıştır" dedi.
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Şerefettin Çakal, meraların gerçekten amacına uygun şekilde kullanılması gerektiğini ifade ederek, "Hayvancılık sorunlarının başında rekabet geliyor. Bunun sebebi maliyetlerin yüksekliğidir. Meraların amacı doğrultusunda kullanılması maliyetleri düşürecektir" dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Çayır Mera Daire Başkanı Cafer Kınanç ise, yaklaşık 27 bin köy ve kasabada mera çalışması yürütüldüğünü kaydederek, mera ve çayırların amacı için kullanılmasının çalışmasını yürüttüklerini kaydetti. Kınanç 2002 yılından bugüne kadar Malatya'daki çiftçilere 17 milyon TL tutarında yem bitkisi desteği sağlandığını aktardı. Kınanç, Malatya'da 7 ayrı mera projesinin yürütüldüğünü aktardı.
Vali Ulvi Saran ise meraların en iyi şekilde kullanılması gerektiğine işarete ederek, kaliteli et ve süt üretiminin bir ülkenin ekonomik temel yapısını oluşturduğunu ifade etti. Saran, ülkenin kalkınmasında ve gelişmesinde tarımın öneminin büyük olduğunu söyledi.
Yapılan konuşmalarda Karaçada Yaylası merası Islah çalışmalarına destek veren kurum ve kişilere teşekkür plaketleri verildi.
Tören, Vali Ulvi Saran tarafından Altın bayrak belgesi ve bayrağının Bayramuşağı köyü Muhtarı Haydar Baran'a vermesi ile sona erdi.