28 Şubat soruşturmasında ifadeye çağrılan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, polis nezaretinde İstanbul'dan Ankara Adliyesi'ne getirildi. Savcılıktaki ifadesinden sonra tutuklama istemiyle mahkemeye sevkedilen Karadayı, adli kontrol hükümleri uygulanmak kaydıyla serbest bırakıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili'nin talimatı doğrultusunda eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın İstanbul Fenerbahçe Orduevi yanındaki lojmanına polis gönderildi. Buradan polis eşliğinde geldiği Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda sağlık kontrolünden geçirilen Karadayı, yine geniş güvenlik önlemleri altında Atatürk Havalimanı'na getirildi.
THY ait yolcu uçağı ile saat 13.50'de Esenboğa Havaalanı'na inen Karadayı, ifadesi alınmak üzere polis nezaretinde Ankara Adliyesi'ne getirildi.
Mahkemece Serbest
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat şoruşturması kapsamında, savcılık sorgusunun ardından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Öğlen saatlerinde Ankara Adliyesi'ne getirilen Karadayı, burada soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili ve TMK'nın 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Murat Esen'e ifade verdi.
Karadayı, savcılık ifadesinin ardından tutuklama istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.
Yaklaşık 2 saat nöbetçi hakim tarafından sorgulanan İsmail Hakkı Karadayı'nın, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verildi.
Mahkeme savcılığın görüşüne katılmadı
İsmail Hakkı Karadayı'nın avukatı Erol Aras, adliye önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Mahkeme savcılığın görüşüne katılmadı. Adli kontrolle salıverdi. Bizim için şu an önemli olan bu. Soruşturma süreci devam edecek'' dedi.
Erol Aras, ''Bu delillerle bu kararın olmaması lazım ancak buna da şükrediyoruz'' ifadelerini kullandı.
Karadayı'nın avukatı: Gözaltı kararı yok
İsmail Hakkı Karadayı'nın avukatı Erol Yılmaz Aras ise müvekkili hakkında herhangi bir gözaltı ya da arama kararı bulunmadığını belirterek ''Şüpheli sıfatıyla ifade verilmek üzere Ankara'ya yapılan bir davet var" dedi.
28 Şubat soruşturması
''Postmodern darbe'' olarak da adlandırılan 28 Şubat'a ilişkin soruşturma, Ankara Barosu'na kayıtlı avukat Yunus Akyol'un suç duyurusunun ardından başlatıldı.
TMK'nın 10. maddesiyle görevli Ankara cumhuriyet savcıları Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ilk gözaltılar 12 Nisan 2012'de gerçekleştirildi.
28 Şubat soruşturmasında bugüne kadar emekli Orgeneraller Çevik Bir, Fevzi Türkeri, İlhan Kılıç, Hikmet Köksal, Ahmet Çörekçi, Çetin Doğan, Teoman Koman; Korgeneraller Yıldırım Türker, Tevfik Özkılınç, Mustafa Bıyık ile emekli Korgeneral, MHP Milletvekili Engin Alan ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de aralarında bulunduğu 62 zanlı tutuklandı.
Demirel ve Karadayı hakkında suç duyurusu
28 Şubat süreciyle ilgili dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı hakkında, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Ankara Şube Başkanı Abdurrahman Çeliker'in de aralarında bulunduğu 3 kişi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.
Soruşturma kapsamında tutuklanan emekli Orgeneral Çevik Bir de Karadayı hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, İsmail Hakkı Karadayı'yı, 25 Haziran 2012'de Dolmabahçe Sarayı'nın yönetim binasında dinlemişti.
Karadayı, komisyon üyelerine, ''28 Şubat'ın bir darbe dönemi olmadığını, ancak sonrasında ne olduğunu bilmediğini'' söylemişti.