Karbonhidrat her yerde duyduğumuz, kilo deyince ilk aklımıza gelen, üzüntümüzden kurtulmak için çoğu zaman başvurduğumuz, bizi kurtaracağını düşündüğümüz ama her kurtarıştan sonra biraz daha bağımlısı haline geldiğimiz yiyecek gurubu.
Karbonhidrat her yerde duyduğumuz, kilo deyince ilk aklımıza gelen, üzüntümüzden kurtulmak için çoğu zaman başvurduğumuz, bizi kurtaracağını düşündüğümüz ama her kurtarıştan sonra biraz daha bağımlısı haline geldiğimiz yiyecek gurubu. İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Ayça Kaya Karbonhidrat bağımlılığından kurtulmanın yollarını anlatıyor.
Karbonhidrat gurubu yiyecek dendiği zaman temel olarak topraktan gelen yiyecekleri düşünmeliyiz. Vücudumuz için gerekli olan en temel besin maddesi şekeri vücudumuza veren yiyeceklerdir. Meyveler, sebzeler, buğday, şeker, bal, pekmez, makarna, pilav, börek, meyve suları ve hamurişleri hep karbonhidrat değeri yüksek olan yiyecek guruplarıdır. Meyve ve sebzenin su ve lif oranı yüksek olduğu için kan şekerini yükseltme açısından unlu karbonhidratlara gore daha zayıftırlar. Bizi daha tok tutarlar. Ancak ülke olarak temel beslenme alışkanlıklarımızda doymak için ne yazık ki sebze, meyve yerine daha çok unlu karbonhidratları kullanmaktayız.
Karbonhidratın bu kadar sık kullanılması her ne kadar alışkanlıklarımıza bağlı olsa da, bizi karbonhidrat yemeğe iten bir çok neden vardır;
-Apple-tab-span" style="white-space:pre"> karbonhidratların beyne iyilik hormonunun geçişini hızlandırdığını biliyoruz, o nedenle özellikle mutsuz olduğumuzda öncelikli olarak canımızın bir paket çikolata istemesi normaldir.
- Karbonhidratlar vücuda en hızlı enerji veren yiyecekler olduğu için heyecanlandığımızda veya korktuğumuzda kendimizi şekerleme yiyerek sakinleştirmeye çalışabiliriz.
- Başka bir nedene bağlı olsa da halsiz ve yorgun hissettiğimizde aman şekerim düştü deyip bir paket meyve suyuna yönelmemiz de kan şekerimizi hızlı yükseltme isteğindendir.
- Çocukların büyüme ve gelişmelerine, kaslarının şekillenmesinde hep ihtiyaç glikozdur ve bu yüzden bütün çocuklar makarna ve pilavı çok severler.
Eğer siz de karbonhidratı çok seviyorsanız, baş tacı yemeklerim hamurişleri ve tatlılar diyorsanız, her üzüldüğünüzde avuntuyu bir paket çikolatada buluyorsanız, her yemekten sonra rehavet çöküp gözünüzün önünden baklavalar geçiyorsa, kendinizi bir karbonhidrat bağımlısı olarak görüyorsanız işte size karbonhidrat bağımlılığndan kurtulmanın yolları:
- mutsuz olduğunuzda çikolatadan once gün ışığında yirmi dakikalık bir tempolu yürüyüşün çok faydası vardır ve kan serotonin düzeyini yani iyilik hormonunu yükseltir. Kendinizi çikolata yemekten çok daha mutlu hissedersiniz.
- Özellikle heyecan durumlarında mesela sınavlarda vücuda hızlı şeker sağlamak için akide şekeri yemek yerine kuru hurma, kuru kayısı gibi şeker içeriği ve lif içeriği yüksek meyveleri tecih etmek hem kan şekerini daha kontrollü yükseltir hem de bağırsak sistemini rahatlatır.
- Her yemekten sonra tatlıdan vaz geçemiyorum illa şekerli yemek istiyorum diyorsanız bu genellikle tek yönlü yediğiniz içindir. O nedenle yemekte çeşitliliğe önem verin. Her yemekte bir parça et, bir parça ekmek, mutlaka bol limonlu salata, biraz sebze ve yoğurt yemeye özen gösterin. Buna rağmen canınız yine tatlı istiyorsa once sütlü kahve için. Çünkü süt hem iyi karbonhidrat hem de iyi protein kaynağıdır. Kahve de içerdiği kafein açısından iştah kesici özellik gösterir.
- Adet döneminde canınız çok çikolata, tatlı mı istiyor? Kendinizi patlayacak gibi mi hissediyorsunuz? Aslında isteğiniz kakaodur. Çünkü kakao da hem serotonini yükseltir hem de iştahı azaltır. Bu dönemde muzu kakao’ya batırarak yediğinizde tatlı ihtiyacınız azalır ve kakao kendinizi iyi hissettirir. Ayrıca muzun potasyum değeri yüksek olduğu için kan basıncı dengesizliklerinde bire bir’dir. Bu dönem de ayrıca daha az tuzlu tüketip, bol yeşillik ( maydanoz, tere, dereotu) yerseniz bu dönemdeki ödeminiz daha az olur.
- Sık sık halsizlik, yorgunluk mu yaşıyorsunuz? Kan şekerinizi dengelemek için artık tatlılardan, hazır meyve sularından uzak durun. Çünkü basit şeker oranı yüksek olan bu yiyecekler kan şakerinizi bir müddet sonra daha çok düşürür ve yeme atağı geçirmenize neden olabilir. Bu durumda en iyi tercih tam buğday ununa yağsız tost ve bir bardak ayran içmektir. Bulamadığınızda alternatif olarak meyveli yoğurt ve 8-10 tane badem de tercih edebilirsiniz.