İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, bağımsızlık ilanını askıya aldıklarını açıkladı.
Katalonya yerel parlamentosu, Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim'de yapılan bağımsızlık referandumu sonrası ilk kez toplandı.
Katalan lider Puigdemont, bir saat gecikmeli yaptığı konuşmasında, "1 Ekim'deki referandum sonucuna göre Katalonya bağımsızlık hakkı kazandı." dedi. Beklentilerin aksine bağımsızlık ilanı yapmayan Puigdemont, "Katalonya'nın cumhuriyet yönetiminde bir devlet olması için halkın bana verdiği yetkiyi üstleniyorum. Ama İspanyol hükümeti ile diyalog kapısını açmak için bağımsızlık ilanını askıya alıyorum. İspanyol hükümetinden arabuluculuğu kabul etmesini istiyorum." diye konuştu.
"Gerilimi artıracak değil azaltacak mesajlar vereceğim"
Katalonya'nın bir Avrupa sorunu olduğunu kaydeden Puigdemont, "Benden hiçbir zaman tehdit ve şantaj duymayacaksınız. Gerilimi artıracak değil azaltacak mesajlar vereceğim. Asla hepimiz aynı fikirde olmasak da birlikte yaşayacağız." ifadesini kullandı.
Diktatör Franco'nun ölümünden sonra "İspanya'nın ekonomideki motorunun, modernleşmesinde ve istikrarındaki önemli faktörün Katalonya olduğunu" savunan Puigdemont, ancak merkezi hükümetin bu gerçeği görmezden geldiğini ileri sürdü.
2010 yılında Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği yeni özerklik statüsüne vurgu yapan Katalonya Başkanı, "Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra İspanyol devleti parmağını bile kıpırdatmadı, Katalanlar hayatta kalmalarının tek garantisini kendi devletini kurmak olarak gördüler." açıklamasında bulundu.
"İspanya ve İspanyollara karşı değiliz"
İspanyol halkına da mesaj vermek istediğini söyleyen Puigdemont, şöyle konuştu:
"İspanya ve İspanyol halkı ile iyi ilişkiler bizim arzumuz ve önceliğimiz. Biz suçlu, deli ya da darbeci değiliz. Oy kullanmak isteyen normal bir halkız. İspanya ve İspanyollara karşı değiliz. Tam tersine daha iyi anlaşmak istiyoruz. Bu zamana kadar ilişkilerin işlemediğini hepimiz gördük. Anayasanın ötesinde de bir demokrasi var. Bunu herkes görmeli."
"Avrupa'da sandığa gidenler ilk kez saldırıya uğradı"
Katalonya Başkanı, "İlk defa Avrupa demokrasisinde bir seçim gününde sandık başına giden vatandaşlar polis saldırısına uğradı, psikolojik baskıya maruz kaldı, telefonları dinlendi." ifadelerini kullandı.
MACRON VE MERKEL'DEN AÇIKLAMA..
Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği'nin İspanya Hükümeti ile Katalonya arasındaki krizde arabulucu olmaması gerektiğini söyledi.
Almanya Başbakanı Şansölye Angela Merkel ile Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılışına katılan Macron, burada açıklamalarda bulundu.
Macron, "Avrupa, Fransa ve Almanya neden Katalan konusuna müdahil olmuyor? Çünkü Avrupa bağımsız devletlerden oluşmaktadır. Eğer ben Katalan sorununa karışırsam, bu İspanya'nın iç işlerine karışmak olur ve bu Başbakan ve İspanya Kraliyeti tarafından kabul edilebilir bir şey olmaz." dedi.
Katalanların baskı altında olduklarını düşünmediğini ifade eden Macron, bu nedenle Başbakan Mariano Rajoy'u desteklediğini söyledi.
AB'nin konuyla ilgili nasıl bir tutum takınması gerektiğine de değinen Macron, "AB, Katalonya ile Madrid arasındaki krizde arabulucu olmamalı." dedi.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, bugün yaptığı açıklamada Katalonya özerk yönetim hükümetinin başkanı Carles Puigdemont'dan bağımsızlık ilan etmemesini istemişti.
Puigdemont'un, 1 Ekim'de yapılan bağımsızlık referandumunun sonuçlarını bugün Meclise sunması bekleniyor.
Diğer taraftan Fransızların yarısından fazlası Katalonya'nın muhtemel bağımsızlık ilanını desteklemiyor.
Fransa'nın AB İşlerinden Sorumlu Bakanı Nathalie Loiseau da Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi halinde bunu tanımayacaklarını açıklamış, Macron ise 1 Ekim'deki referandumun ardından İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile yaptığı görüşmede, İspanya'nın anayasal birliğini desteklediklerini söylemişti.
Fransa'nın "Kuzey Katalonya" olarak bilinen Pyrenees-Orientales bölgesinde de İspanya'nın Katalonya bölgesindeki insanlarla yakın bağları bulunan yaklaşık 470 bin kişi yaşıyor.
"Diyaloğun başlamasını ve İspanya Anayasası’na uygun çözümler bulunmasını ümit ediyorum."
Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya’nın doğusundaki Katalonya Özerk Bölgesi’ndeki gerginliğe ilişkin, taraflar arasında diyaloğun başlamasını ve İspanya Anayasası’na uygun çözümler bulunmasını ümit ettiğini söyledi.
Merkel, "Redaktionsnetzwerk Deutschland" adlı basın kuruluşuna verdiği ve yarın yayımlanacak röportajda, İspanya'da her türlü gerilimin artmasından kaçınılması çağrısında bulundu.
İspanya’da ciddi bir ihtilafın yaşandığına işaret eden Merkel, "Diyaloğun başlamasını ve İspanya Anayasası’na uygun çözümler bulunmasını ümit ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Katalonya Özerk Bölgesi'nde 1 Ekim’de yasa dışı bağımsızlık referandumu yapılmıştı.
İspanya hükümeti Katalonya’nın tek taraflı bağımsızlık planlarına sert tepki göstermiş, İspanya Anayasa Mahkemesi de referandumu yasa dışı ilan etmişti.
Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, Katalonya yerel parlamentosunda bugün yaptığı konuşmada, 1 Ekim’deki referandum sonucuna göre Katalonya'nın bağımsızlığı hak ettiğini ancak İspanya hükümeti ile diyalog kapısını açmak için bağımsızlık ilanı sürecini şimdilik askıya aldığını açıklamıştı.
Barselona, Berlin, Paris- AA