Malatya'da "Kayısı'da Kükürt Problemi" konulu toplantı yapıldı.
Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya; Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sami Payza, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Tahir Kalaycıoğlu ve Tarım İl Müdürü Hamit Aygül'ün yanı sıra ihracatçılar ve çiftçiler katıldı.
Toplantı öncesinde bir konuşma yapan Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, izleme programı çerçevesinde kükürt konusunun da takip edilen hususlardan birisi olduğunu söyledi. Pakdil, kayısının ihraç edilen ve tüketiciye sunulan bir ürün olması nedeniyle büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Kayısı gerek ihraç ettiğimiz bir ürün olması gerekse tüketiciye sunulması elbette ki, kendi insanımızı da düşünmek zorundayız. İhracat önceliği vardır ama kendi insanımız, iç piyasa bizim için daha önemlidir" dedi.
Pakdil, kayısının Malatya için ne anlama geldiğini tartışmaya bile gerek olmadığını belirterek, "Malatya'da yaşayan hiç kimsenin "Bana ne kayısıdan" demek gibi bir lüksü yok. Neyle uğraşırsan uğraş, ister kamu görevlisi ol, ister caddedeki herhangi bir esnaf ol ama mutlaka Malatya'da iseniz, kayısıyla ilgilisiniz. Çünkü Malatya'daki en ağırlıklı olan ekonomik unsur kayısıdır ve dolayısıyla bu hepimizi ilgilendirmektedir. Beni de lütfen Malatyalı olmayan birisi olarak değerlendirmeyin. Benim Malatyalı olan akrabalarımda söz konusu, benim atalarımın ve dedelerimin geçtiği topraklarda burası. Lütfen bu açıdan benimde sizlerden farklı birisi olmadığımı da düşünmenizi istiyorum" diye konuştu.
Sigorta konusuna da değinen Pakdil, "Bahar ayında yaşadığınız olumsuzluk arzu ediyoruz bir daha yaşanmaz. Uzun süredir yağış almıyorsunuz. Yağış başladı, inşallah önümüzdeki yıl bereketli bir yıl olur. Daha fazla ürün verip, daha fazla ihracat yaparız. Ama lütfen bu sigorta meselesi üzerinde hepimiz duralım. Sigorta meselesi çok önemli. Biliyorsunuz sigorta kapsamına giriyor ise bir konu, onunla ilgili bir kanun desteğinin, kamu yardımının yapılabilmesi söz konusu olmuyor. Çünkü bu sigortanın temel
yaklaşımıdır. Eğer siz bir taraftan kamu yardımı yapacaksınız bir yandan da sigorta yaptırın diyeceksiniz, ikisi yan yana olan şeyler değil. Bunu özellikle istirham ediyorum. Çünkü bu seneki gördüğümüz durumda sigorta kapsamına alınması söz konusu. Ama bu zaten meyve olduktan sonra kapsam alanına alınıyor, o zamanda benim bölgem bu işten fazla etkilenmiyor, böyle bir riskimiz yoktur diye düşünmeyin. O erken dönem içinde kapsama alınması söz konusu, dolayısıyla lütfen çiftçilerimiz sigortalarını yaptırsınlar ve bir mağduriyet yaşamayalım. Bu sene farklı bir durum var o tespit edildi. Ve o da telafi edilecek. Bunun için Bakanlar Kurulu kararı gerekecek. Onu siz olmuş gibi kabul edin ve sigortalarınızı lütfen yaptırın" diye konuştu.