SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı İçin Uluslararası Yayın

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Bayram Murat Asma'nın, İngilizce olarak kaleme aldığı "Kayısı Kültürünün Dünya Başkenti: Malatya" başlıklı makalesi, Uluslararası Bahçecilik Bilim Topluluğu'nun yayın organı olar dergide yayınlandı.

Yrd.Doç.Dr. Asma, makale ve yayının özelliğine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Yaklaşık bir yıllık bir çalışma sonucunda hazırlanan makale Uluslararası Bahçecilik Bilim Topluluğunun (International Society For Horticultural Science) yayın Organı ‘Chronica Horticulturae dergisinde “Kayısı Kültürünün Dünya Başkenti: Malatya” başlığı ile yayınlandı.

Ayrıca tarafımdan ıslah edilen ve gelecekte yurtdışında adından çokça bahsedileceğini düşündüğüm 44–2005–01 kayısı çeşidine ait resim bu derginin kapağı olarak basıldı. Kısacası, bu makale ile Malatya’nın dünya kayısı başkenti olduğu artık tescil edilmiştir.

İngilizce hazırlanan “Kayısı Kültürünün Başkenti: Malatya (Malatya: The world’s capital of apricot culture)” başlıklı makalede Malatya Kayısısı ve kalite özellikleri detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

Chronica Horticulturae yılda 4 sayı olarak yayınlanmakta olup 180 ülkedeki 6.500 üyesine posta yoluyla gönderilmektedir. Ülkemizden meyvecilik ile ilgili bir gelişmenin ilk defa kapak konusu edildiği Chronica Horticulturae dergisi, değişik ülkelerdeki uzmanlar tarafından, meyvecilik alanlarındaki gelişmelerden haberdar olunması amacıyla yakından takip edilmektedir. Derginin içeriği http://www.actahort.org/chronica/pdf/ch4701.pdf adresinden elektronik ortamda ücretsiz olarak okunabilmektedir.

Mart sayısına kapak konusu olan makalede; Malatya kayısıcılığının geçmişten bugüne kadar geçirdiği değişim, Malatya’nın önemli kayısı çeşitleri, hasat, kükürtleme ve kurutma konusundaki teknikleri, İnönü Üniversitesi Kayısı Merkezi’nde yürütülen kayısı ıslah çalışmaları ile ilgili bilgiler verilmekte olup ayrıca Malatya Kayısıcılığı ile ilgili 16 adet renkli resim yer almaktadır. Özellikle kayısının anavatanı, tarihi geçmişi ve dünyaya yayılışı konusunda bugün kabul edilenlerden farklı görüşlerin yer aldığı makale, konu ile ilgili bilim çevresinin ilgisini çekeceği tahmin edilmektedir.

Kayısıda tanıtım ve yeni pazarların bulunması konusundaki çalışmaların yetersizliği dikkate alındığında Chronica Horticulturae’de yayınlanan makalenin, Malatya Kayısıcılığının tanıtımı bakımından önemli bir adım olduğu düşünülmektedir."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız