SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Üreticisinin Yoğun İş Günleri

0
Güncellendi - 2019-06-10 02:02:16
Kayısı Üreticisinin Yoğun İş Günleri
A- A+ PAYLAŞ

Yaz mevsiminin gelmesiyle Malatya’da kayısının zorlu mesaisi başladı.

Mart ayında başlayan kayısı mesaisi Eylül ayında son buluyor. 7 ay süren kayısı mesaisi ilaç atmaya başlayan bu mesai sulamak için gölek yapma, su verme, kayısı toplama gibi bir çok evreyle devam ediyor. Türkiye’nin en büyük kayısı üretimin alanı olan Malatya’da çiftçi yoğun çaba göstererek kayısıda çalışmasını sürdürüyor.

Mart ayında işlerin başladığını belirten İsmail Şahin, “Domur ilacı atılır ardından çiçek ilacı atılır. Bahçeleri sulamak için gölek işlemini yapıyoruz. Çok zahmetli bir iştir. Aslında emekli imamım babamdan kalan bahçeme bakıyorum. Benim için bir değişiklik oluyor. Kayısı üretiminin zor olması nedeniyle sattığımızda emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Kayısılar ucuz fiyattan satılıyor” dedi.

Mart ayında kayısı ilaçları ile işlerin başladığını ifade eden Hacı Mehmet Şahin, “Dibini sürme ile başlıyoruz. İlaç atarak devam ediyoruz. Tohma Nehri'nden suyu 300 metre yüksekliğe atıyoruz. Tabii bunu da para ile yapıyoruz. Bu da biz çiftçilerin bütçesini zorluyor. Kayısı çok yorucu bir iş çocuk bakar gibi kayısı ağacına bakıyoruz. Bu iş babadan kalma bir iş 30-40 senedir bu işi yapıyorum. Kayısı fiyatlarının düşük olması bizi çok zorluyor. Masrafını çıkarıyor. Kendi yağımızda kavruluyoruz” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Nuray&ufuk (5 yıl önce)
    Amcalarim ALLAH emeğinizin karşılığını versin emeklerinin boşa çıkmasın İnşallah bu sene kaysı fiyatı yükselir bari emeginizi karşılığını alırsınız.çok yorucu kaysicilik emek aşaması uzun yorucu sabır isteyen güç kuvvet isteyen iş Allah yar ve yardımcınız olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Ebubekir (5 yıl önce)
    Çin işkencesinin diğer adı kayısı. Çekilecek dert değil yapılacak iş değil Allah yardım etsin biz çiftçilere.
    0
    0
    Yanıtla
  • MIZRAK A. (5 yıl önce)
    Kayısı fiyatlarının düşük olması bizi çok zorluyor. Masrafını çıkarıyor. Kendi yağımızda kavruluyoruz” söylemi kaderci bir yaklaşımdır. Dünya kuru kayısı üretiminin büyük çoğunluğu Malatya dan çıkıyor iken yanlış politikalar ve sözü geçen 3-5 kartel tarafından çiftçiden ucuza alıp dışarıya pahalı satmak eğiliminde oldukları için çiftçimiz yağıyla kavrulmak mecburiyetindeler. Hakkını aramadığı için her zaman aza yetinmiştir. Kayısı potansiyeli başka gibi bir ülkede olsa kayısı çiftçisi üretimi arttırmak için bahçesinden ayrılmaz. Bizde ise sökümler yapılıyor. Atıl bahçeler kuruyup kalıyor.
    0
    0
    Yanıtla