Malatya'da son yıllarda kayısı bahçelerinde sürgünde ve meyvede zarar yapan "Şeftali Filiz Güvesi" zararlısına rastlanıldığı bildirilerek, bu nedenle kayısı üreticilerini bilinçlendirme çalışmalarına başlanıldığı bildirildi. Bu arada, Malatya'da 5 yıl sürecek olan Kiraz Entegre Mücadele Projesi'nin başlatıldığı bildirildi.
ŞEFTALİ GÜVESİ!..
Malatya Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, son yıllarda kayısı bahçelerinde sürgünde ve meyvede zarar yapan Şeftali Filiz Güvesi zararlısına rastlandığı ve "Şeftali Filiz Güvesi Projesi" yürütülmeye başlandığı belirtildi. Açıklamada, "Projenin amacı bu zararlının biyolojisini takip ederek ilaçlama zamanı ve yöntemi konusunda kayısı üreticilerini bilinçlendirmektir. Proje Malatya merkez bin 900 ağaç, Akçadağ bin 350 ağaç, Battalgazi 6 bin 750 ağaç olmak üzere toplam 10 bin ağaçta yürütülmektedir. 14 bahçe sahibi çiftçi ile çalışılmaktadır. Bu çalışmalarla 500 çiftçiye ulaşılması hedeflenmektedir" denildi.
Proje finansmanının İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından karşılanacağı belirtilerek, teknik yardımın ise Tarım İl Müdürlüğü'nce yürütüleceği kaydedildi.
KİRAZ İÇİN AYRI PROJE..
Bu arada, Malatya'da 5 yıl sürecek olan Kiraz Entegre Mücadele Projesi'nin başlatıldığı bildirildi.
Malatya Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, kiraz yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Yeşilyurt ilçesindeki üretimin kaliteli ve verimli olabilmesi amacıyla 5 yıl sürecek olan Kiraz Entegre Mücadele Projesi" çalışmalarına başlanıldığı belirtildi.
Açıklamada, Yeşilyurt ilçesinde 90 bin adet kiraz ağacı bulunduğu aktarılarak, "Bitkisel üretimin kalite ve miktar yönünden artırılması sağlıklı bitkisel ürünler elde edilmesi, doğal düşmanlar ve çevrenin korunması zirai ilaç kullanımının en aza indirilmesi ve verdiği zararın önlenmesi amacıyla kiraz bahçelerinde 5 yıllık Kiraz Entegre Mücadele Projesi çalışmaları başlatmıştır. Çalışmalarda özellikle kiraz bahçelerinde popülasyonu yoğun olarak görülen kiraz sineği mücadelesi hedeflenmiştir.
Kiraz Entegre Mücadele Projesi kapsamında yapılacak eğitim çalışmaları ve teknik hizmetler Tarım İl Müdürlüğü tarafından, alet, ekipman ve mücadelede kullanılacak tuzak, ilaç gibi giderler, seçilen örnek çiftçiler tarafından karşılanacaktır" ifadelerine yer verildi.