Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, kayısının besin değeri ve insan sağlığına olan etkilerinin klinik bir ortamda tespit edilmesi amacıyla hazırlanan Kayısının Sağlıklı Beslenme Açısından Değerlendirilmesi Projesinin TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nce yürütüleceğini bildirdi.
Kayısının sağlık ve beslenme açısından faydalarını belirlenmesi amacıyla TÜBİTAK ile işbirliği yapılacağını belirten Vali Daşöz, "Malatya'nın ve ülkemizin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan kayısı üretim ve tüketiminin arttırılması amacıyla; 2007 yılı hasat sonucu üretilecek olan yaş ve gün kurusu kayısının sağlık ve beslenme açısından faydalarının uluslar arası kabul görmüş yöntemlerle araştırılarak tespiti düşünülmektedir. Bu amaçla Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi'nce uygulanmak üzere İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından bir proje hazırlanmıştır" dedi.
Kayısıda yaşanan sorunların pazarlama sorunlarını aşılarak çözümleneceğini ve bu nedenle de kayısı tüketiminin çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade eden Vali Halil İbrahim Daşöz, "Malatya tarımında en önemli üretim kayısı yetiştiriciliğidir. Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'i Malatya'da gerçekleşmektedir. Ortalama 60 bin çiftçi ailesi geçimini kayısıcılıkla sağlamakta ve her yıl 150-200 milyon dolar civarında gelir elde etmektedir. Ancak özellikle rekoltenin yüksek olduğu yıllarda kayısı fiyatları üretim maliyetinin altına düştüğünden çiftçilerimiz son derece mağdur olmaktadır. Sorunun çözümü için kayısının pazarlama sorunlarının aşılması gerekmektedir. Bu kapsamda alınması gereken tedbirlerden biriside kayısının tüketiminin çeşitlendirilerek, yaş ve gün kurusu kayısının da yurtiçi ve yurtdışı pazarlara satışa sunulmasıdır. Bu bakımdan kayısının besin değeri ve insan sağlığına olan etkilerinin klinik bir ortamda tespit edilerek, ulusal ve uluslararası yayınlarla duyurulması önemli görülmektedir" diye konuştu.