Malatya Belediyesi'ne bağlı birimlerin büyük çoğunluğu, yeni yaptırılan Belediye Sarayı'na taşındılar. Şehrin merkezindeki mevcut belediye binası boşaltılırken, buranın "Malatya Kent Müzesi" olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyor.
CUMHURİYET DÖNEMİNİN İLK BETONARME YAPISI..
Şimdiki yerinde 1839'dan itibaren yerleşim olan Malatya'da, halen en eski yapılar; yaklaşık 100 yaşındaki Yeni Cami ile 1920'li yılların sonunda yaptırılan ve halen Atatürk Evi olan bina ile Gazi İlköğretim Okulu binası ile Malatya merkezindeki ilk betonarme yapı olan mevcut belediye binası.
Mevcut binanın 28 Eylül 1936 yılında ihalesinin yapıldığı, projesini mimar Bekir İhsan'ın çizdiği, Yahya Kayahan ve arkadaşlarından oluşan müteahhit grubu tarafından inşa edildiği biliniyor.
Söz konusu bina, 15 Eylül 1938 yılında hizmete girdi. O tarihteki belediye başkanı Tevfik Temelli idi. Kasım 1938'deki seçimlerde belediye başkanlığına seçilen Sait Fırat bu binada görev yapan ikinci belediye başkanıydı.
KENT MÜZESİ OLMALI..
Malatya Belediyesi'ndeki bazı görevlilerin, 71 yıllık belediye binasının yıktırılarak, bu alanın meydan yapılması görüşünde oldukları öne sürülüyor.
Mevcut binanın yıktırılması yerine, düzenlenerek "Kent Müzesi"ne dönüştürülmesi isteniyor. Çeşitli kültür ve sanat faaliyetlerinin de gerçekleştirilebileceği bu binanın önemli bir işlev üstlenebileceği ifade ediliyor.
Vali Halil İbrahim Daşöz de bu binanın "Kent Müzesi" olarak kullanılması yönünde görüşünü belirtmişti.
Belediye Başkanı Cemal Akın ise, bir süre önce TV Malatya'da katıldığı bir programda "Yıktıracağız, meydan yaptıracağız. Zaten tarihi bir değeri yok" demişti.